Vackra byggnadsdetaljer och en tomt med havsglimt. Sekelskiftesgården på Österlen var i stort behov av renovering men hade allt som Annika och Johan sökte. Renoveringen fick ta tid och resultatet blev fantastiskt. Kika in och inspireras av ljus lantlig inredning och ett vackert stilrent lantkök.

S

tengärdsgårdar som slingrar sig fram genom det böljande landskapet, traditionella Skånelängor med vasstak, och vidsträckta äppelodlingar – miljön kring byn Maglehem känns lite som tagen ur en saga. På en stor naturtomt med utsikt över havet ligger gården från 1912 som har varit Annika Fajersson Nordenblads och Johan Nordenblads hem sedan 1999. Under de knotiga plommonträden går tre hönor och pickar i snön. Tomten är på flera hektar, så en del av den arrenderar de ut till grannbonden, som sommar­tid har sina kor på bete inte långt från huset.

– Jag gillar att kunna se korna beta på nära håll, säger Annika, som har sin ateljé i gårdens renoverade gamla brygghus där en flitigt använd järnkamin skapar ombonad stämning så här års.

Runt Maglehem bor det många konstnärer. Och trogna besökare av Konstrundan på Österlen har säkert hälsat på hos Annika. Under detta populära påskevenemang brukar hundratals konstintresserade besöka Annikas välkomnande ateljé, där både hennes silversmide och målningar tar form.

sekelskiftesgard-osterlen

Foto: Carolina Romare

Vintergrön buxbom välkomnar vid entrén till boningshuset som är från 1912.

sekelskiftesgard-pa-osterlen-konstrnarlig-ljus-lantlig-stil

Foto: Carolina Romare

Annika gör fint i ateljén som förr var brygghus med bakugn.

oppen-spis-fatoljer

Foto: Carolina Romare

Wegnerfåtöljerna som följde med huset bildar en mysig hörna vid kaminen i köket.

Annika kommer från Landskrona men är utbildad bland annat på Konstfack i Stockholm. Efter utbildningen ville hon hem till Skåne igen.

– Men jag längtade inte tillbaka till västkusten utan till östra Skåne och landsbygden häromkring, som kändes ganska orörd på den tiden, och hyrde mig ett litet vitt stenhus i Äskeröd.

När hon senare träffade sin blivande man Johan började de leta efter något större ihop, gärna en egen gård, berättar hon:

– Vi letade efter något med ett trevligt, lantligt läge, med en stor tomt och med ett boningshus som inte skulle vara sönderrenoverat, säger Annika.

Det mesta i vår
inredning har vi ärvt och klätt om eller målat

När de väl hittade den gamla gården med sju hektar naturmark, flera uthus och ett boningshus med många gamla välbevarade detaljer, ville de ta det försiktigt innan de började renovera. Annika och Johan gjorde lite i taget i flera omgångar under sex års tid, vilket passade extra bra eftersom barnen fortfarande var små under denna period, berättar Annika.

– Vi tog oss tid att lyssna in husets själ. Det är som en resa när man letar efter rätt byggnadsdetaljer till ett gammalt hus. Renoveringen blev ett stort gemensamt projekt, vilket vi än i dag minns som något roligt som vi har gjort tillsammans, säger Annika, och visar oss runt i det stora boningshuset.

stilrent-lantkok

Foto: Carolina Romare

Det ljusa lantköket är byggt på plats, på öppna hyllor är det vita favoritporslinet nära till hands. En antikfyndad plåtlampa gör sig bra här.

sekelskiftesgard-pa-osterlen

Foto: Carolina Romare

De slingrande stenmurarna som ger landskapet en sagolik karaktär.

gammal-parkbank-romantisk-tradgard

Foto: Carolina Romare

Den patinerade gamla träsoffan smälter väl in i den vilande trädgården. Järnkloten för slingrande växter är köpta på auktion.

rustik-matplats-lantlig-stil

Foto: Carolina Romare

Stora gröna växter ger ombonad stämning året om. Trasmattorna som värmer frusna fötter känns helt rätt mot de vackra gamla brädgolven.

Inredningen går genomgående i ljusa, milda toner. Även här i boningshuset brinner brasor i gedigna järnkaminer, som är värme­källor och trivselskapare i ett.

– Med sju hektar naturmark har vi gott om ved och kan elda så mycket vi vill, vi eldar mest hela tiden, säger Annika.

Vackra gamla trägolv, spegeldörrar och snickerier förstärker rummens gammaldags karaktär, i harmoni med de synliga takbjälkarna.

– Bjälkarna var mörkbruna från början men i boningshuset valde vi att måla såväl bjälkar som väggar vita, med dansk slamfärg som klarar det mesta och är lätt att bättra på. Det vita känns rätt i vårt gamla Skånehus fullt av äldre trä- och skinnmöbler. Jag låter textilierna vara färgklickar, de gör mycket för känslan och är lätta att byta ut, säger Annika.

Eftersom Annika och Johan lät renoveringen ta tid hade de gott om tid att fundera över vilken planlösning som bäst skulle motsvara en barnfamiljs behov, både på kort och lång sikt. Det resulterade bland annat i att de byggde ut huset med fyra meter mot baksidan för att få ett stort badrum. Kallvinden isolerades, renoverades och inreddes till en ombonad övervåning med varsitt sovrum till barnen samt ett stort arbetsrum. På nedervåningen tog de bort ett sovrum med tillhörande duschrum och toalett.

silversmide-osterlen, atelje

Foto: Carolina Romare

Från smidesdelen av ateljén har Annika överblick över gårdsplanen.

konstatelje-osterlen

Foto: Carolina Romare

Porträttserien i kol skulle vara med i en utställning men blev aldrig färdig, nu utgör den ett inspirerande blickfång i ateljén.

Annika-Fajersson-silversmycken

Foto: Carolina Romare

– På så vis fick vi plats för ett större, ljusare kök med flera fönster och med en liten tambur som leder ut till trädgården. Så här års är den ljusa svala tamburen perfekt för att övervintra pelargoner i, säger Annika.

I det nya köket lät de mura in en rejäl kamin där man gärna slår sig ner en stund i någon av de två Wegnerfåtöljerna som följde med i husköpet. Köksinredningen hämtar inspiration från gamla tiders bondkök, med släta putsade väggar och öppna hyllor i stället för överskåp till förvaring av husgeråd. Arvegods och antikfynd förstärker den gammaldags karaktären.

– De mesta av vår inredning har vi ärvt och klätt om eller målat om. När vi handlar möbler så blir det oftast antikt. Det gamla slagbordet är köpt i en antikhandel och köksstolarna är från morfars ungkarlslya. Ett patinerat grönmålat skåp blev en passande färgklick i mixen, säger Annika.

Apropå färg så är det lite antingen eller som gäller för Annika. Alla husets väggar är alltså vita, med ett tydligt undantag: i det lilla biblioteket är väggarna starkt ockraröda.

vagg-malad-i-ockrarott-stilleben

Foto: Carolina Romare

Vinterkala kvistar gör sig fint ihop med konst och keramik.

modern-lantlig-stil-divan-kamin-takbjalkar

Foto: Carolina Romare

I ateljén kan Annika ta en paus i den auktionsfyndade divanen med iögonfallande ben. Kamin från danska Hwam Classic.

trappa-trappracke-smide

Foto: Carolina Romare

För Annika som arbetar mycket ensam hemma på gården är tikarna Grappa och Tuva ett ovärderligt sällskap.

– Jag har alltid gillat den varma röda färgen i olika nyanser, precis som jag tycker om grågröna ljusa kulörer. Hela hemmet speglar mina favoritfärger, framför allt när man ser till textilier och inredningsdetaljer, säger Annika.

De båda barnen har i dag flyttat hemifrån men Annika och Johan har hittat sin plats på jorden på gården utanför Maglehem.

– Trakten har ett rikt kulturliv och en skön blandning av människor. Och hemma på gården finns det alltid saker att göra och nya projekt att ta tag i.

Annika vill exempelvis bygga ett orangeri som går ihop med ­ateljén. Ett pågående projekt är att renovera den stora ladan till en stor utställningssal för påskrundan och andra evenemang. De har redan lagt in golvvärme.

Till de dagliga gårdssysslorna hör att mata hönsen i hönshuset. De tre hönorna går ofta ute och pickar i buskarna.
– Det är så trevligt att ha dem på tomten. Och så värper de ett ägg vardera per dag, så det blir en del. Nu funderar vi på att skaffa en ny tupp, den förre togs av en iller sent en kväll.

Annika trivs med avskildheten på gården en bit utanför byn.

Emellanåt sticker hon och Johan i väg på inspirationsresor till Danmark, Frankrike eller Italien för att gå på museum, teater och konsert. Men det är alltid lika härligt att komma hem till gården igen, berättar hon.

– Från vårt hus skymtar vi havet, den milslånga sandstranden dit vi gärna åker för att promenera. Efter nitton år tycker jag fortfarande att det är magiskt vackert, säger Annika.

renoverad-kallvind-med-sovrum

Foto: Carolina Romare

Den före detta kallvinden har blivit en ombonad övervåning med flera sovrum. Järnräcket i trappan är tillverkat av en lokal smed.

Annikas vintertips på Österlen:

 • Maglehem ligger i en naturskön och kulturhistoriskt värdefull omgivning. Där finns sevärdheter som vattenkvarnen Blåherremöllan från 1600-talet, den nyöppnade restaurangen Solgården och Maglehems kyrka från tidigt 1200-tal, uppförd i tegel med tidigmedeltida kalkmålningar.
 • Drakamöllan Gårdshotell är ett litet, personligt hotell inrymt i en pietetsfullt renoverad Skånegård i ett naturreservat.
 • Brösarps backar hör till Österlens klassiska vyer, här finns
  även populära Brösarps Gästis och Café Smulan.
 • Restaurang Cocoon utanför Degeberga har fantastiskt
  god mat.
 • I Kivik måste man besöka Kivik Art Centre med otroligt vacker utsikt över Kivik och havet, samt mysiga Buhres på Kivik i hamnen med butik, restaurang och sillalucka.
 • Olseröds Konsthall är värd ett besök för sina intressanta
  utställningars skull.