Erika Aliosman och hennes familj byggde sitt drömhus i 
Västergötland med inspiration från gamla tiders gårdar. Ljusa väggar, gröna växter och renoverade möbler ger en vilsam och varm stämning. Kika in!

nybyggt hus i gammal stil

Att bygga hus var en kreativ process som Erika älskade. Katten Bob trivs på naturtomten. Erika letade länge efter rätt kulör till väggarna, till slut bad hon affären blanda två färgkoder. Byrån kommer från en loppis och målades om i en varmgrå nyans.

nybyggt hus i gammal stil

Husets baksida är näst intill insynsskyddad med skogen åt ena hållet och en bergknalle åt det andra.

nybyggt hus inspirerad av gamla gårdar

Ett fång torkade martorn blir ett vintrigt blickfång i en glasvas. De stora fönstren med korspostspröjsning släpper in massor av ljus och förvandlar naturen utanför till en tavla. Erika har ritat bordet som hennes händige pappa sedan har byggt. Ommålade bambustolar, House Doctor.

modernt lantkök

Den praktiska köksön används både som frukosthörna och som trevligt ”barhäng” för gästande vänner. I taket finns inbyggda högtalare så att musiken når alla hörn. Kök, Vedum, och bänkskivor, Kvik.

Läs också: Inredarens vackra sekelskifteshus

återbruk soffbord av gamla dörrar

Soffbordet har Erika och Bilgin gjort själva av gamla dörrar. Vasen på bordet är en gammal guldfisksskål. Vitrinskåpet och de coola fåtöljerna är ommålade loppisfynd.

fotovägg och sovrum i lantlig stil

I sovrummet kombineras det vita med avkopplande naturtoner. Snäckdraperiet ovanför sängen är ett reseminne från Thailand. Bra tips! Erika har satt upp familjefoton med magnettejp och magneter från Granit på baksidan av en karta. Framför fotoväggen en skönt patinerad gammal bambusoffa.

smart förvaring i lådor, braskamin

Fin förvaring av olika slag: nyköpta kartonger varvas med gamla små resväskor, korgar och trälådor från gården där Erika är uppväxt. Brasan sprider ett rofyllt sken och ger skön komplementvärme kalla dagar. Kaminen kommer från Contura.

Erikas bästa inredningstips:
Gör som du vill. Trender kommer och går så omge dig med saker och måla med färger som du själv tycker om.
Välj en ljus väggfärg som bas, då blir det enkelt att förnya rummet.
Gör om. Låt saker och ting få nya användningsområden, det gör hemmet mer personligt och intressant. En dörr kan till exempel bli ett fint bord.
Tänk utanför boxen. Man kan göra många fina fynd till hemmet på andra ställen än inredningsbutiker, håll ögonen öppna när du är på resa eller i naturen.
Att blanda gammalt och nytt är ett beprövat och bra knep för att få ett levande hem.

Erika Aliosman
Ålder: 27 år.
Yrke: Erika arbetar som dialyssköterska och Bilgin är plattsättare.
Familj: Maken Bilgin, 33 år, och Love, 6 månader, som låg i magen när reportaget gjordes. Katten Bob.
Bor: I ett nybyggt hus på 162 kvm i Hälltorps gård strax utanför Trollhättan. Instagram: @thealiosmans.
Just nu: Planerar att bygga en terrass och en pergola

Reportaget var med i sin helhet i Lantliv nr 2/2016, prenumerera på Lantliv