När Lyckås blev till salu kom längtan efter att flytta hem till Blekinge igen. I den vita sekelskiftesvillan skapade Susann och Nils ett nytt hem. Här varvar de milda pastellfärger med designklassiker och njuter för fullt av sin tillbyggda veranda där familjen gärna samlas.

familjen Gustafsson fikar
Familjen kan njuta av flera olika uteplatser, den här är inredd med klassiska vita trämöbler.

Snickarglädje, mårbackapelargoner och en trädgård med allsköns rara blommor hälsar oss välkomna till familjen Gustafsson denna härliga sommardag. Här i Ramdala, utanför Karlskrona, bor Susann och Nils med barnen Albert och Aprilia. Huset är byggt 1901 och bär det vackra namnet Lyckås.

– Vi bor på landet men ändå nära en storstad med skärgård, säger Susann.

Tidigare bodde paret i Växjö och det var inte alls planerat att de skulle flytta hem till Blekinge igen. Men när Lyckås blev till salu väcktes tanken. De ville i alla fall kika på huset.

romantiskt hus
Från sin sekelskiftesvilla har familjen Gustafsson nära både in till Karlskrona och till Blekinges fantastiska skärgård.

Lyckås hade tidigare haft en enda ägare, en grosshandlarfamilj som byggde det som sommarstuga. Paret fick en dotter som döptes till Maj, och hon tog över huset och bodde på Lyckås ända fram till sin bortgång. Eftersom Maj inte hade några egna barn hade hon testamenterat huset till sin bästa väninnas son som i sin tur valde att sälja Lyckås. Nu var huset alltså till salu och Nils och Susann ville passa på att ta sig en titt.

kakelugn
Husets kakelugnar är guld värda under vinterhalvåret men pryder sin plats året om.

– En kväll när vi var på besök hemma hos mina föräldrar åkte vi till huset och kikade in genom fönstret och fick se den ståtliga kakelugnen i vardagsrummet. Vi fick båda en härlig känsla, berättar Susann.

När paret senare gick på visningen bestämde de sig: ”Här ska vi bo!” På visningen blev också trädgården en omedelbar förälskelse.

stupränna med vattentunna
Trädgården är en inspirationskälla, särskilt för Susann som är en trädgårdsälskare av stora mått.

Den 2 500 kvadratmeter stora tomten är fylld med grusgångar, rundlar med rosor, buskar och pioner.

– En dröm för en trädgårdsälskare som jag, säger Susann och skrattar.

Den första tiden efter att Lyckås blivit deras pendlade både Nils och Susann. Nils tog bilen till Växjö. Susann flög till Stockholm. Samtidigt började de renovera.

– Det var många gånger en tuff situation, men mödan väl värd med facit i hand, säger Susann.

vardagsrum
Bra tips! Samla gärna ditt udda favoritporslin efter färg så blir det ett enhetligt och fint stilleben.

Bland det första som köptes till renoveringen var tapeten till vardagsrummet. Den släpade Susann hem från Wien då de just köpt huset.

– Jag ringde Nils och bad honom mäta hur många rullar som behövdes. Tolv rullar rikare flög jag hem med ett leende, säger hon och skrattar åt minnet.

tapeter
Karthållaren hittade Susann på sin pappas vind och den blev en bra förvaring för överblivna tapetrullar.

Renoveringen har de tagit i sin egen takt och det finns fortfarande en massa planer för huset. Men nu börjar det bli dags att göra om vissa delar som de renoverat en gång. Först ut blir köket som ska bytas ut, efter tretton år har det gjort sitt.

– Och det ska bli så skönt att få ett nytt härligt kök då matlagning är en passion.

köket
Köket är öppet mot matplatsen. Det stora gamla läkarskåpet fick Nils som tack för att han hjälpte en vän att flytta. Här ryms allt porslin.

Men både Susann och Nils ser det gamla huset som ett livslångt projekt och är tillfreds med det.

Huset var från början på runt 125 kvadratmeter och efter några år bestämde de nya ägarna för att bygga ut. Nils ritade själv utbyggnaden så att den skulle passa den äldre planlösningen både praktiskt och utseendemässigt. Därefter anlitade de en byggfirma och resultatet blev precis som de hade önskat: en stor, härlig veranda med anslutande dubbeldörrar ut till en terrass samt ett stort sovrum på ovanvåningen. Efter utbyggnaden är huset nu på ytterligare 25 kvadratmeter.

sovrummet
Sovrummet på ovanvåningen har tak upp till nock och ett underbart ljusinsläpp tack vare det stora, spröjsade fönstret.

Nils är händig och har i stort sett renoverat hela huset.

– Vi har också haft stor hjälp av min pappa, berättar Susann.

Susann jobbade länge som flygvärdinna, men när längtan efter att få vara hemma blev för stor läste hon till sjuksköterska. Sedan några år jobbar hon som sköterska och kan vara mer på hemmaplan. Det ger också tid till möbelföretaget Carol & Sue som hon driver tillsammans med sin barndomsvän Caroline Berglund. Färg och form har alltid varit ett stort intresse för båda och sedan en lång tid tillbaka designar de också möbler. Eftersom Carolines bror Christian Berglund är möbelsnickare bestämde de båda kompisarna sig för att starta ett gemensamt företag. De ritar och Christian tillverkar.

fönster
Mårbackapelargonen har fått ett romantiskt, gammalt grönt pressglasfat under terrakottakrukan.

Det Susann och Nils tycker bäst om med sitt hus är ljuset som strilar in genom de många fönstren med söderläge. Och så kakel­ugnarna förstås, de är guld värda under höststormarna, för både värmens och mysfaktorns skull.

Paret beskriver sin inredningsstil som modernt lantlig, även om Susann egentligen inte tycker att det finns någon särskild stil. I stället är hemmet en blandning av gammalt, ärvt och nytt som smälter ihop till en enhetlig stil eftersom familjen oftast väljer det ljusa och klassiska. Susann är svag för milda pasteller och myser gärna till det med många mjuka kuddar och lampor. Nils är glad i designklassiker och har valt Carl Malmstens klassiska vita pinnstol som finns i köket och på verandan.

Designklassikerna i all ära, men familjens favoritmöbel är det stora skåpet i köket. Denna stora, vita möbel hittade sin plats efter att Nils hjälpt en vän att flytta. I vännens garage stod skåpet. Nils sa att han tyckte att skåpet var fint, varpå vännen frågade om han ville ha det. Det ville han förstås.

– Jag blev helt till mig när Nils kom hem med det stora skåpet på ett släp. Nu ryms så gott som allt porslin i det gamla läkarskåpet, säger Susann.

veranda
Verandan är familjens favoritplats och här finns utrymme för många tack vare bänken. Mitt emot står Carl Malmstens klassiska pinnstolar.

Före tillbyggnaden samlades familjen vid det ellipsformade bordet i köket, men nu händer det väldigt sällan att de sitter där och äter. Det är ljuset på verandan de vill åt, och de platsbyggda långa bänkarna där det är gott att luta sig tillbaka efter en måltid. Verandan är absolut familjens favoritrum.

Inspirationen till att inreda kommer från vardagen – av barnen, av de många blommorna i trädgården, av vacker och god mat.

– Jag tycker även att det är kul att se och inspireras av andras hem så det är en skön avkoppling att sitta och bläddra i inrednings­tidningar och kolla Instagram när barnen somnat, säger Susann.

Susanns inredningstips
Köp och spara på gamla tyger.
De blir vackra som dukar eller som kuddar.
Låt det grönska, grönt är skönt! Kvistar och blommor från trädgården piffar upp vilken trist hörna som helst.
Satsa på en del designklassiker. Jag tycker att de skapar en gedigen känsla som vi gillar.
Förstora favoritfoton och rama in. Det blir vackert och personligt, och man kan byta ramar efter trender om man vill. Just nu vill jag ha träramar.
Plocka fram och plocka bort efter lust. Vi har en bod där jag kan förvara tillfälligt bortplockade prylar. Plötsligt vill jag ta fram dem igen!