I kaptensvillan från 1920-talet har feng shui-inredaren Jenny Karlsson och hennes man Tomas skapat 
ett härligt hem med vacker inredning för harmoni och välbefinnande.

G

ruset knastrar under skorna denna sensommardag då värmen dröjer sig kvar i villaområdet. Uppe på kullen ligger det sötaste röda huset med vitmålade spröjsade fönster. Den som kliver över tröskeln slås av hur ljuset faller in, inte bara genom burspråkets fönster utan också i den vitmålade trappan med sin vackra snickarglädje. En svart, spinnande katt stryker runt benen och tittar upp med bedjande, gröna smaragdögon.

Jenny är utbildad feng shui-konsult, vilket förklarar den starka inneboende känslan av ljus och luftighet som genomströmmar hela huset. Här kan man andas!
Jenny förklarar lärans principer om de fem elementen: eld, vatten, trä, jord och metall. Men för Jenny handlar feng shui mest om intuition och sunt förnuft.

lantligt kök med kökssoffa, feng shui
Hemmet präglas 
av ljus. På en vit bas har Jenny inrett 
med noga utvalda möbler och föremål. Nästan allt är arvegods eller köpt på auktioner och loppisar.

vardagsrum i feng shui hemmet
I vardagsrummet flödar 
ljuset fritt med insläpp från två håll. 
De ljusa möblerna är placerade 
enligt feng shuis principer och alla 
fem elementen återfinns här.

Man kan föreställa sig hur sjökaptenen, som färdades så långt på Ångerman­älven, kände sig då han klev i land och hittade det perfekta läget att slå ner sina bopålar på. Han köpte sig en bit mark uppe på höjden vid båthamnen 1917 och fyra år senare stod hans drömhus i nationalromantisk stil klar. Från höjden, som i dag kallas Bellevue­platån, kunde han blicka ut över vattnet och se båtarna i hamnen. Så småningom skulle detta hus hamna i Tomas och Jennys ägo.

Paret har rustat upp det vackra 1920-talshuset och lagt ner sin själ i arbetet, både exteriört och interiört. Många originaldetaljer som är typiska för epoken har tagits fram och den mest iögonfallande vackra detaljen är det snidade räcket till trappan som leder från hallen upp till sovrummen på övre våningen. Gamla trägolv har grävts fram under plastmattor och slipats för att därefter få sig en omgång med fernissa. Fina pardörrar står öppna och välkomnar besökaren in i det luftiga vardagsrummet och matrummet där vackert vitt porslin trängs om utrymmet på Tomas egenhändigt snickrade skänkar och hyllor.

pardörrar till vardagsrummet, sollefteå, feng shui
Gamla pardörrar med fina speglar leder in i vardagsrummet. Trägolven är i original och har slipats och fernissats.  

lantligt sovrum med feng shui
Under snedtaket finns en toalett. Liksom i övriga huset ville Tomas och Jenny ha en ljus inredning och här finns också 
ett stänk av romantik som förstärks av kristallkronan i taket och en vacker hortensia på toalettbordet.

Köket är lika ljust som resten av huset och kantas av vita profilerade skåp. Vedspisen sprider trivsel och är pricken över i. Ett patinerat träbord i mitten fungerar som köksö och kontrasterar vackert mot den vita pärlsponten. Snickerierna ser ut att vara original överallt, men faktum är att händige Tomas tillverkat många av detaljerna och listverket efter de original som fanns kvar i huset. Den lugna, ljusa basen gav Jenny fritt utlopp att krydda med sina älskade loppis- och auktionsfynd.

– Nästan alla möbler och saker vi äger och har är fyndade på loppisar eller auktioner i trakten, eller så är de arvegods. För mig måste föremålen vara vackra, eller ha en känsla som jag tycker om, för att få vara framme, de ska ha själ, säger Jenny.
I det här hemmet syns det tydligt att var sak har sin plats och sitt ändamål, allt enligt feng shui-filosofin. Inga hörn med högar av onödiga föremål eller saker på väg till tippen finns framme eller gömda i skåpen.

lantligt kök feng shui
Öppna hyllplan bidrar till den hemtrevliga känslan i köket där loppisfynden trängs.

arbetsplats feng shui
I hallen finns 
original-
panelen kvar. Den vackert snidade trappan i nationalromatisk stil välkomnar besökarna. En kopia av Alexander Roslins kända konstverk Damen med slöjan drar blicken till sig.

lantligt kök och matplats i feng shui
Det gamla köksbordet i köket används som en köksö. Ett större matbord finns i matsalen. En gren 
från trädgården samlar 
ihop attiraljerna och korgarna.

Läs även: 26 underbara lantliga kök

pysselhörna feng shui
I arbetsrummet har Jenny fritt utrymme 
för sitt skapande med tyger, papper och stickning.

Jennys tips för harmonisk inredning med inspiration av feng shui:
Rensa! Att omge sig med massor av saker som man inte använder, inte vill ha eller som bara väntar på bättre tider skapar stagnerad energi enligt feng shui. Ge bort och sälj!
Inom feng shui är möbleringen viktig. Se till att ha stöd i ryggen och uppsikt över dörrar och fönster när du möblerar. Då är chansen större att du vill vistas där ofta.
För att skapa en harmonisk miljö krävs balans. Du behöver ha högt och lågt, ljust och mörkt, runt och fyrkantigt. Titta på ditt hem ur den synvinkeln och balansera upp hemmet så kommer det att kännas mer trivsamt.
Förvaring är A och O. Se till att var sak har sin plats. Undvik att samla högar som kommer att ta din energi.
Rör inte om där du trivs utan lägg krutet på de ställen där det inte känns bra. Använd din magkänsla när du gör förändringar.

– Magkänslan talar om för dig när det är rätt och när energierna får flöda fritt, säger hon.
Ända sedan Jenny var liten har hon drömt om att få jobba med något skapande. Drömmarna har handlat om allt från författare till konstnär och inredare. Efter en hel del kurser och utbildningar har hon nu äntligen tagit mod till sig och startat eget företag som stylist och fotograf.
– Nu är det ”all in”, utbrister hon och säger att hon äntligen slutat vara rädd för att misslyckas och att hon låter den där berömda magkänslan styra skutan hädanefter.

Solen tittar fram bakom grenverket på de gamla knotiga äppel­träden som kantar den kuperade tomten. Vi går ut till den nybyggda pergolan med vilstolar i trä och slår oss ner bland de mjuka kuddarna. De tunna, vita gardinerna fladdrar till när en ljum vindpust griper tag i tyget.

I samma stund faller en hel drös med mogna Transparante Blanche-äpplen ner på gräset under det gamla trädet. Där får de sällskap av Cox Orange som ligger under äppelträdet lite längre bort.  Jenny tar hand om det mesta och syltar och saftar. Säkert blir det även en och annan god äppelpaj enligt mormors recept till eftermiddagsfikat framöver.

Reportaget var med i Lantliv nr 9 2016

Vill du vet mer om feng shui? Gå Sköna hems onlinekurs