Byggnadsvårdarna Lina och Fredrik föll direkt för det charmiga gamla missionshuset i Stockholms skärgård. Och med stora ytor och naturen inpå knuten har frihetskänslan för både dem och de fyra barnen blivit fullkomlig.

D

et heter vilan, det vackra grågröna missionshuset från 1912 i Stockholms södra skärgård. Namnet passar extra bra en stillsam dag som den här, när snön fortfarande ligger tunn på marken och trädens grenar inte har hunnit börja knoppas ännu.

Inomhus sjuder det desto mer av liv. Här bor Lina och Fredrik tillsammans med barnen Frank, Judith, Ray och Alba. Familjen är den tredje som bor här sedan missionshuset blev privatbostad på 1990-talet.

Men egentligen var familjen inte helt redo för en flytt när de åkte på visningen av huset för två år sedan. Det utannonserades också som ett fritidshus och inte ett permanentboende.

– Vi åkte hit mest för att vi var nyfikna på att det var just ett missionshus, säger Lina. Vi hade bara letat hus i några månader och hade nog tänkt oss en mer normal villa närmare Stockholm.

gammalt missionshus

Foto: Lina Östling

Det rum som familjen kallar för fabriken, har 5,60 meter till tak.

gammalt missionshus i stockholms skärgård

Foto: Lina Östling

Via en pardörr når man den stora salen mitt i huset. Den gröna chesterfieldsoffan är inropad på auktion – en fin kontrast till de gula stålfåtöljerna, Hay.

sal i det gamla missionshuset

Foto: Lina Östling

En del av salen är inredd som bibliotek och här kan man beundra jorden i olika format i form av en mobil från Artilleriet. Veden får fungera som stilleben tills den skjutsas in i kaminen.

Både Lina och Fredrik är bebyggelseantikvarie i grunden och jobbar med kulturmiljö på olika sätt, Lina på arkitektkontor och Fredrik på en statlig myndighet. Lina har dessutom en förkärlek för just missionshus eftersom hon för några år sedan arbetade med en inventering av sådana byggnader i Norrbotten.

Väl på plats i skärgården blev hela familjen tagen av det charmiga huset och tänkte: ”Här kan vi ju faktiskt bo”.

– Barnen blev stormförtjusta över de stora ytorna ute och inne, säger Lina.

Och paret, med sitt byggnadsvårdsintresse i bagaget, gillade tanken på att flytta in ett hus som är byggt för att ha en annan funktion än att just bo i.

lantkök med vedspis i gammalt missionshus

Foto: Lina Östling

Udda stolar samsas kring bordet i matsalen utanför köket, där fortfarande den gamla vedspisen tronar.

Byggnadsvårdarna gjorde missionshuset till drömhem

Foto: Lina Östling

Så klart att två bebyggelseantikvarier ska bo i ett hus med historia! Och barnen har fått massor av skrymslen och vrår att leka i. Till familjen hör numera också bebisen Alba.

Vitmålad träpanel

Foto: Lina Östling

På ovanvåningen finns tre sovrum på tre nivåer. Här ser vi Franks dörr från föräldrarnas sovrum. Vitmålad träpanel håller ihop intrycket.

öppna hyllor och målad pärlspont i lantköket

Foto: Lina Östling

De öppna hyllorna i det charmiga köket har målats i samma ljusgröna färg som pärlsponten på väggarna.

Huset ger en frihet som var svår att få inne i stan

Nu, två år senare, är det fortfarande de stora ytorna som är en av fördelarna med det nya boendet.

– De ger en frihet som var svår att få inne i stan, säger Lina. Samtidigt gör de att vi inte nöter på varandra. Vi känner att vi både har blivit friare som personer och tajtare som familj sedan vi flyttade hit.

Barnen är nära i ålder vilket ger dem en trygghet då det alltid  finns någon nära. Och Lina och Fredrik älskar att se dynamiken i en större syskonskara.

– Barnen är lite som vildsvinsflockarna som rör sig här ute, säger Lina. De sveper genom huset tillsammans och är mer sällan på var sitt håll.

platsbyggd alkov i det lantliga barnrummet

Foto: Lina Östling

Äldste sonen Frank sover i en platsbyggd alkov med draperi och praktiska lådor för leksaker under.

gammalt missionshus i skärgården

Foto: Lina Östling

Det gamla missionshuset omgärdas av ett naturreservat med rikt djurliv.

Den gamla elcentralen blev lekstuga

Foto: Lina Östling

En pytteliten, men jättehög, gammal elcentral har blivit lekstuga.

sovrum i lantlig stil med blommiga tapeter

Foto: Lina Östling

Genom sovrumsfönstret kan man följa årstidernas växlingar i det stora vårdträdet. På väggarna sitter en tapet med kurbitsmönster från Sandberg.

Genom sovrumsfönstret kan man följa årstidernas växlingar i det stora vårdträdet. På väggarna sitter en tapet med kurbitsmönster från Sandberg.

Linas & Fredriks byggnadsvårdstips:
Bygg om på husets villkor. Renovera ordentligt eller låt bli att göra det alls. Tänk långsiktigt. Grundtanken bör vara att det som tillförs ska hålla samma kvalitet som det befintliga.
Om du måste göra en större renovering, se över möjligheterna att göra allt på en och samma gång och på ett genomtänkt vis. Då slipper ni leva och nöta på varandra under en ombyggnation som annars kan vara i flera år – något som kanske särskilt barnfamiljer vill slippa.
Våga gå på känsla och egen övertygelse – det är ju ni som ska bo i huset!
Ta inte bort fina gamla fönster ur ett äldre hus. Renovera och komplettera de befintliga i stället. Använd kulturglas i ytterbågarna för att undvika högreflekterande glas som skär sig mot äldre arkitektur.
Måla snickerier med linoljefärg både ute och inne. Den är klart vackrast och även bäst för träet. Man får helt enkelt stå ut med den längre torktiden – kvalitet kan inte stressas fram.

Huset har högt i tak och inte mindre än fyra olika nivåer på ovanvåningen på grund av ombyggnader under åren – charmigt men opraktiskt för en stor småbarnsfamilj. Efter att ha bott in sig i två år har Lina och Fredrik därför bestämt sig för att modernisera huset utan att förstöra dess ursprungliga känsla. Att behålla den fasta inredningen med fönster, dörrar och golv är en självklarhet. Det stora rummet som familjen kallar för fabriken har en takhöjd på hela 5,60 meter vilket motsvarar två normala våningar, och här funderar de på att sätta in ett innertak för att på så sätt få ytter­ligare ett rum.

Vid sidan om det stora utrymme som familjen fått här på landet är det närheten till naturen som de älskar allra mest. Några direkta grannar har de inte eftersom tomten gränsar till ett natur­reservat. Både Lina och Fredrik jobbar fortfarande i Stockholm. Att ha en vardag med både stad och landsbygd med närhet till vatten, skog och ett rikt djurliv är en lyx, tycker de.

– Här i Vilan kretsar det ljuva livet mest kring mat och familj, säger Lina. Det behöver inte vara så mycket mer invecklat än så.

Reportaget var med i Lantliv nr 3 2018, prenumerera på Lantliv