Tusse och hennes familj byggde nytt på sin älskade tomt där deras tidigare sommarstuga brunnit ned. Väggar av råspont, kalksten och detaljer av plåt bildar en oemotståndlig charm tillsammans med noggrant utvalda fynd från loppisar och auktioner. Här får alla 
i familjen plats att njuta av den härliga atmosfären och omgivningarna.

Prenumerera på Lantliv

Allt började med en olyckshändelse. En brand totalförstörde Tusses gamla sommarstuga på Gotland. Men efter att chocken och sorgen över det förlorade sommarstället lagt sig blev Tusse så småningom inspirerad att bygga upp något nytt. Resultatet blev ett modernt, luftigt och välkomnande sommarhus som nyttjas året om.

långbänk på terrassen Tusse Landes hus

Den långa bänken utanför fönstret är Tusses senaste loppisfynd. Här sitter man skönt även på hösten med mysiga fårskinn. 

Det arkitektritade huset i två plan ligger i vinkel med ett gästhus på tomten. En vägg med en gammal innerdörr länkar ihop byggnaderna. Huset byggdes i moduler i ett snickeri och transporterades ett par kilometer för att komma på plats. Det är ritat av arkitekten Mona von Matern och byggt av den lokala byggmästaren Thomas Blomér med hjälp av Yngvar Lande.

exteriör Tusse Landes hus

Det nybyggda huset på Gotland nyttjas året om. Att gästrum och förråd ligger i fil förstärker den charmiga gårdskänslan. 

Läs även: Förgyll din trädgård med höstfärger – härlig inspiration!

Tusses bakgrund som rekvisitör till både filmprojekt och fotograferingar kom väl till pass när huset skulle inredas. Inredningen har Tusse köpt in och handplockat på lokala loppisar och auktioner runt om på Gotland. Men det finns även mycket som kommer från Ikea, Åhléns och Granit. Färgskalan i huset går i vitt, blått, grått och svart. Genomgående material är råspont, glas och plåt som är i olika stadier av slitage. Innerväggarna av liggande spontat trä är vitmålade och trägolven är målade i grått.

interiör uppifrån Tusse Landes hus

Från loftet har man utsikt över vardagsrummet. Golvet är inramat med gotländsk kalksten från Slite.

På golvet runt braskaminen ligger kalksten från Slite vilket ger en fin inramning åt hela rummet. På verandan samlas Tusses fynd från lokala loppmarknader med gamla trädgårdsredskap. Med uterummet delvis under tak finns det gott om plats för både umgänge och avskildhet. En utesäng i ­skuggan erbjuder skön avkoppling för lässtunden eller bara vila på heta sommardagar.
höbal utanför huset Tusse Gotland

Från Tusses hus har man fri utsikt över öppna fält med betesmarker och vindkraftverk i horisonten.

Grusgångarna i trädgården ramar vackert in huskroppen i den lummiga grönskan från körsbärsträden. Närmsta granne är en bonde med mjölkkor. T usse handlar gärna både korv, kött och grönsaker från de lokala gårdsbutikerna på ön.

Tusse Landes öppna kök

Den öppna planlösningen med vardagsrummet och köket tillsammans med loftet gör att nedervåningen blir väldigt ljus och känns luftig.

Läs även: Platsbyggd kök i sekelskiftesstil – massor av inspiration!

Det öppna köket speglar hennes stora matlagningsintresse och är medelpunkten i allrummet. Förkärlek till gas avgjorde valet av gasspisen från Ikea. Det vackra handslagna kaklet från Italien satsade man lite extra på, likaså bänkskivorna i kalksten från Slite på norra Gotland. Öppna hyllor visar upp många olika sorters glas och porslin och ett platsbyggt skafferi och ett städskåp döljer trappan till övervåningen på ett fint sätt.

liten bokhylla hos Tusse Lande

Träväggarna av råspont är vitmålade och blir krispigt vita i det vackra ljuset. En snyggt sliten gammal plåtstol passar bra in bland alla blå blickfång.

Många är de loppisfynd som har fått följa med Tusse hem, och hennes förmåga att sätta samman saker gör det speciellt trivsamt och det känns noga utvalt. Den vackra gungstolen i böjträ och det stora gamla plåtskåpet är mer exklusiva inköp från auktionssajter, till fyndpris, enligt Tusse.

Läs även: Den rivningshotade 1700-talsgården blev ett drömhem

Sovrum med gungstol Tusse Lande

Det stora sovrummet får en personlig prägel med loppisfynd och äldre möbler, som den klassiska Thonetgungstolen. En långbänk och en pall blir bra som avställningsytor.

I huset har Tusse, hennes familj och vänner firat högtider året om och när det blir kyligt samlas man kring den sköna braskaminen. Det långa skorstensröret har en fläkt inmonterad och den hjälper till att värma upp hela huset, snabbast går det på övervåningen.

Läs även: Vackert badrum i lantlig stil

sovrum i blått och vitt, hos Tusse Lande

Ett av sovrummen i gästhuset är inrett med blå detaljer. De udda, loppisfyndade mattorna bildar ett fint mönster.

En viktig detalj i uppbyggnaden av det nya sommarhuset är de många ljusinsläppen, och Tusse berättar att hon fick ta en tuff strid för att få igenom extra fönster i sovrummen. De liggande smala fönstren under takfoten optimerar ljusinsläppet.

loftet hos Tusse Lande

Trappräcket av glas och metall släpper igenom mycket ljus. I ett rustikt trätråg ligger tofflorna redo.

De råa spontade träväggarna är vitmålade och blir krispigt vita i det vackra ljuset. Att ljuset kommer från flera håll skapar en känsla som är helt obetalbar, tycker Tusse.
– Det gotländska ljuset kan man helt enkelt inte få nog av, säger hon. Det byggdes ett takloft över en tredjedel av huskroppen, för att ge plats åt fler nattgäster, läsning eller TV-tittande.

uppe på loftet hos Tusse Lande

Loftet ramas in av ett glasräcke med grovt smide. Loftet är ett mysigt krypin där man får vara lite avskild men ändå har kontakt med nedervåningen.  

Här kan även Tusse sitta och arbeta ostört när hon behöver det. Loftet är inramat av ett glasräcke infattat av grovt svetsat smide. Det vetter mot allrummet på nedervåningen och här uppe kan man sitta och läsa i goda ro utan att förlora kontakten med det övriga sällskapet. Myshörnor och kryp in finns det gott om här.

gästrum hos Tusse Lande

På verandan finns en dagbädd för vila och svalka under soliga dagar. Plankväggen länkar samman huset och gästhuset.

– Ett av kraven vi ställde på huset var att det skulle finnas många sovplatser för vänner och deras barn som kommer och hälsar på oss, säger Tusse. Och i det intilliggande enplanshuset finns ännu fler sovrum som dessutom har egna ingångar från verandan. Det skapar både avskildhet och en skön känsla av en livfull gårdsplan, med den härliga utomhusmiljön.

Läs även: Nybyggt med inspiration från gammaldags bohusländsk arkitektur

långbänk som hylla

Fin idé för förvaring: en långbänk som ger utrymme för både böcker och vackra  ting. Samt sittplats vid behov. 

Tusses 6 tips för att bygga nytt:

Var generös med fönster och ljusinsläpp, dagsljus ger en levande miljö där det händer något hela tiden.
Satsa på vackra detaljer och hållbara material som till exempel ett vackert kakel i det öppna köket.
Håll dig till en enhetlig färgskala. Det skapar harmoni.
Använd lokala loppmarknader för att fynda material och gamla dörrar.
Tänk på att snedtak i sovrum gör det väldigt opraktiskt när man ska bädda.
Skapa uterum som ger en känsla av stora ytor.

NUVARANDE Modern charm med råspont
NÄSTA Linguine med skaldjur och gremolata