Modernt lantligt i renoverade tegellängan från 1800-talet

När Malin och Fredrik fick barn lämnade de Stockholm för det charmiga gamla fiskeläget Borstahusen i Skåne. Här njuter de av stillheten i sin vackert renoverade tegellänga i modern lantlig stil.

E

xteriört ser det vackra tegelhuset ut som en traditionell länga i ett skånskt fiskeläge, och de fyra fönstren som vetter mot gatan vittnar inte om att här finns plats för en stor, modern barnfamilj. Men invändigt visar sig huset vara rymligt på flera sätt. I den gamla fiskarbostaden i Borstahusen i Landskrona råder ett generöst klimat, både vad gäller yta och relationer. Det senare verifierar 10-årige Petter:

– Det bästa med vår mamma är att hon alltid bryr sig om att alla ska må bra. Varje dag efter skolan frågar hon hur vi har haft det, och man kan berätta sina hemligheter för att man vet att hon aldrig dömer.

Mamma Malin skrattar, varm i hjärtat. Och konstaterar att familjen och hemmet är navet kring vilket allting kretsar, och att tonen är kärleksfull och nära.

– Men att jag och Fredrik skulle få fyra barn var inte alls planerat. Det bara blev så och det är fantastiskt, men det är också mycket jobb. Man kan aldrig riktigt slappna av, det är alltid något som händer, säger hon och forsätter:

– Samtidigt går det faktiskt att få ihop tiden, det mesta handlar om planering. Dessutom har vi våra föräldrar i närheten och de hjälper oss med allt vi behöver.

Tegellanga 1800 tal renoverad

Foto: Hobert & Krupa

Palettblad inredning lantligt

Foto: Hobert & Krupa

Tegellanga renoverad 1800 tal modernt lantligt

Foto: Hobert & Krupa

 

Malin och Fredrik Wikerberg är båda uppvuxna i Borstahusen, ett charmigt fiskeläge från 1770-talet med utblick mot Ven. Efter att ha bott i såväl Malmö som London och senast i Stockholm var de i och för sig förtjusta i storstadsmiljöer, men när barnen kom var stadslivet inte detsamma. De började fundera på att dra sig hemåt, och under ett kundmöte i Helsingborg fick Malin syn på en annons på Hemnet – med deras hus!

– Vi lade ett bud och vann, konstaterar Malin. Sedan köpte vi huset innan Fredrik ens hade hunnit se det i verkligheten.

Det första som väntade var en sju månader lång upprustning. Huset, som är byggt under sent 1800-tal, hade renoverats på 1970
talet och såg ut därefter. Med känsla för det autentiska satsade
Malin och Fredrik på att förstärka dess ursprungliga karaktär.
Utvändigt behölls självklart den K-märkta fasaden, liksom tak-pannorna från det klassiska tegelbruket på Ven. Invändigt valde de i och för sig att blåsa ut hela huset och göra om totalt, men satsade på hållbara och för huset tidstypiska detaljer.

– De nya fönstren är till exempel specialtillverkade hos Byggfabriken i Malmö, berättar Malin. Och när vi lade om golv, rev väggar och byggde en uteplats sökte vi hela tiden en stilren atmosfär.

På övervåningen, som vid tillträdet var en enda stor yta, finns nu flera sovrum. Där har också takkuporna, som tidigare knappt släppte in något ljus, försetts med glas även på sidorna. Det innebär inte bara att ljus kommer in från flera håll, utan också att familjen kan se och vinka till varandra mellan kuporna. Med många barn krävs också bra förvaring för deras saker, varför utrymmet under trappan i hallen har blivit en smart plats för både kläder och skor. Och då familjen ville ha en passage från huvudentrén till köket och vidare till den sten­belagda lilla gården flyttades en vägg – som öppnade för en extra garderob.

Modernt kok ikea

Foto: Hobert & Krupa

Pinnstol lantligt tegellanga

Foto: Hobert & Krupa

Tegellanga renoverad 1800 tal

Foto: Hobert & Krupa

För en ljus och rymlig känsla på nedervåningen öppnades också köket upp mot matplatsen och vardagsrummet. I dag är det 120 kvadratmeter stora huset en stilfull oas, inredd i en svart-vit färgskala. Med estetiskt sinne tycker Malin om att ha det vackert omkring sig, men utan att det blir sterilt. Grunden är att ett hus ska gå att leva i.

– Att vara en barnfamilj innebär vissa begränsningar, och framför allt måste allt lösas både praktiskt och funktionellt. Men det hindrar inte att saker kan vara vackra, inte minst tycker jag om föremål och växter med historia.

Några exempel är de violetta palettbladen som Malin fått av sin vän Johanna, eller hibiskusskotten vars ursprungsplanta står hos kompisen Tora.

– Sådana saker är fantastiska att ha omkring sig. Man vet var de kommer ifrån och ser dem växa med tiden.

Till vardags arbetar Malin som copywriter, kreativ chef och del­ägare i en reklambyrå i Malmö. Vid sidan om jobbet driver hon, tillsammans med vännen och kollegan Lina Andersson, smyckes­- märket Lite Kalabalik. Idén växte fram när Lina skulle flytta till
Istanbul, samtidigt som Malin gick en kvällskurs i businessmanagement.

– Vi kom på att vi ville starta något tillsammans, och snart hade Lina hittat en turkisk teknik med tvinnade armband och stenar som vi förfinade. I dag har vi egen webshop, plus återförsäljare i Sverige, Tyskland, Norge, England och Ryssland.

Med mycket jobb och daglig pendling till Malmö, där Malin tar del av storstadspulsen, träffar människor och är social, är det underbart att varje kväll komma tillbaka till Borstahusen.

– Det känns som om vi har en egen oas här, förklarar Malin. Tystnaden, stillheten och naturen är så skön att leva i. Och precis nedanför huset ligger havet, där jag både badar och hämtar kraft genom långa promenader utmed stranden.

Vid sidan av den vackra naturen bjuder trakten på många till­fällen till mat- och kulturupplevelser. I Pumphuset vid hamnen finns museum, konsthall och en bra restaurang, på Erikstorps Kungsgård serverar stjärnkocken Daniel Berlin högklassig mat och på Landskrona konst­hall visas regelbundet namnkunniga konstnärer från när och fjärran.

Modernt kok

Foto: Hobert & Krupa

Smycken malin wikerberg lite kalabalik

Foto: Hobert & Krupa

Modernt lantligt inredning

Foto: Hobert & Krupa

Just konsten är viktig för Malin, som tack vare jobbet i kommunikationssektorn håller sitt intresse för nutida konst vid liv. I tegelhuset i fiskeläget dras besökarens ögon till Malins personliga tavelväggar där skisser och målningar kombineras med fotografier och illustrationer.

Liselotte Watkins-illustrationerna i vardagsrummet gjordes för Röda Korset en gång i tiden, berättar Malin. Och Georg Oddners printar kommer från en utställning i Malmö, medan Zebran av Maja Sten kommer från Wonderwall.

Tillsammans med vardagsrumslampan Vertigo från Petite Friture, de lila palettbladen, 1900-talsestetiken samt solljus och sobra färg-skalor är helhetskänslan i huset närmast kontinental, eller lite lyx-brokigt spännande.

Hitta din egen inredningsstil – Malins tips:

Hitta en tydlig och hållbar bas för din inredning. Sedan kan du pimpa med sådant som inte behöver vara lika beständigt.

Köp inte en enda och enhetlig stil. Klipp ur bilder på inredning du gillar och låt dem inspirera och guida dig rätt.

Tillåt dig att blanda. Funkis med rokoko, lantligt med modernt och urbant. Det finns inga gränser.

Låt din stil växa fram över tid. Låt varje ny sak bygga på och komplettera sådant som du redan har, särskilt när det gäller material- och färgval.

Blanda gammalt och nytt. En gammal sanning, men det ger verkligen hemmet personlighet.

Skapa små stilleben med saker du gillar lite varstans i hemmet.
De är sedan lätta att ändra för att få till en ny känsla.

Använd snittblommor och levande växter.

– Jag älskar att inspireras av blogg- och Pinterest-världen, förklarar Malin. Hela Lovelylife-gänget, med alla duktiga bloggare, eller mina vänner Krickelin, Johanna Bradford och Malin Persson inspirerar mig jättemycket.

Att livet är hektiskt är inget som stör Malin. Möjligen drömmer hon om att ha en egen fiskebod vid havet, där hon kan skapa i fred. Men att fristaden ska ligga just i Borstahusen är en självklarhet.

– När jag kommer tillbaka till Borstahusen efter en utlandsresa, eller bara efter arbetsdagarna i Malmö så är känslan verkligen som att komma hem på riktigt. Och när vi flyttade hit var det just det vi strävade efter, att skapa ett riktigt hem.

Hall rutigt golv modernt lantligt palettblad

Foto: Hobert & Krupa

Modernt lantligt tegellanga renoverad

Foto: Hobert & Krupa

Reportaget var med i Lantliv nr 5 2018

Prenumerera på Lantliv