Den öländska krokladan står förebild för familjen Håkansons arkitektritade sommarhus som är byggt av kärnvirke, plåt, lindrev och kalksten. I moderna luftiga rum där taket går upp i nock njuter de av det enkla livet nära alvaret, havet och grannens vinodlingar.

Modernt, lättskött och arkitektritat sommarhus

När det gamla familjestället söder om Stockholm skulle säljas började Philip och Karin Håkanson planera för att skaffa ett eget sommarhus åt sig och sönerna Alexander och Theodor, i dag nio och fem år. Frågan var bara var det skulle ligga. På en middag tipsade vännen och sommarölänningen Ulrika Horn af Rantzien om en tomt som var till salu vid Alvedsjöbodar på Öland, ett fiskeläge från början av 1800-talet med små bodar på rad med halmtak. Ulrika föreslog att Karin och Philip skulle hälsa på i påskhelgen för att se vad de tyckte om stället. Och den påskresan har ingen ångrat.

– Vi slog till direkt, det var ingen tvekan. Ljuset, det vackra landskapet och den storslagna naturen gjorde oss helt begeistrade, säger Karin.

Så Karin och Philip köpte tomten som omgärdas av vinodlingar, åkrar och en del av alvaret, den för Öland så typiska heden. Det är bara några hundra meter ner till havet och de flacka kalkstensklipporna som är som gjorda för bad.

Inspirerad av den öländska krokladan

Det blev vännen Ulrika, som är arkitekt på Lowén Widman Arkitekter, som fick uppdraget att rita sommarhuset. Hur det nya huset skulle se ut hade Philip och Karin inte funderat så mycket på, men det skulle vara modernt, lättskött och passa in i landskapet. Ulrika började skissa på ett förslag med utgångspunkt i den karaktäristiska öländska krokladan. En kroklada är en vinklad byggnad med ett avfasat hörn, för att bättre stå emot fåken, de kraftiga vindar som ofta blåser upp på Öland.

– Ulrika föreslog precis ett sådant hus som vi ville ha, enkelt och vackert utan stora åthävor och med naturmaterial som åldras fint, säger Karin och visar oss runt i huset som stod färdigt 2014.

013

Huset är byggt av gotländskt kärnvirke, som är helt obehandlat och kommer att gråna vackert med åren. Yttertaket är av plåt, iso­leringen av lindrev och hela golvet på nedervåningen är av hors, som är en variant av den öländska kalkstenen.

Stora fönster öppnar upp huset mot naturen utanför liksom glas­dörrarna som ofta står på glänt så att familjens två norska skogs­katter Ofelia och Olivia kan gå ut och in som de vill.

En terrass i väster blir en förlängning av vardagsrumsdelen och i föräldrarnas sovrum på övervåningen finns en rejäl balkong i söder.

021

– Att vakna med det öländska landskapet för ögonen slår det mesta. Från balkongen ser vi både vinodlingar och hav, säger Karin.

På nedervåningen ligger hallen, kök och vardagsrum, ett badrum, sönernas rum och så ett TV­rum som även fungerar som gästrum tack vare en praktisk bäddsoffa.

– Men det har visat sig att bäddsoffan inte räcker till. Det är kul att ha gäster på sommaren och ofta sover de över. Därför håller Ulrika på att rita ett efterlängtat gästhus åt oss, som ska smälta in i helheten på tomten, säger Philip.

Enkel men praktisk inredning

Det praktiska och enkla genomsyrar hela inredningen i krokladan. Både Philip och Karin är matlagningsintresserade och Karin gillar att baka så ett rymligt kök med plats för släkt och vänner stod högt på önskelistan. Resultatet blev det luftiga köket som kombinerar mat­ plats och vardagsrum och där det är öppet upp i nock. Här finns både en mysig öppen spis och en klassisk järnspis, nytillverkad efter gam­ mal förlaga, som ger snabb uppvärmning kyliga höstkvällar.

017

I cent­rum av köksdelen står det rustika matbordet som byggnadssnickaren Folke Nilsson byggt av gotländsk furu. Här finns även en bardisk, perfekt för frukosthäng eller för den som vill hålla kocken sällskap med en drink. Framför den öppna spisen kan man slå sig ner i en skön soffgrupp eller i de lätta korgstolarna som flyttas runt efter behov. Känslan av avspänt sommarliv är viktig i krokladan.

024

När familjen reser hem drar de för de stora träluckorna som även de hämtat inspiration från gammaldags lador.

– Hela huset är praktiskt och genomtänkt. Och det vill till efter­ som vi har ett stort umgänge här på somrarna – och så pojkarna och deras kompisar som gillar att springa ut och in, säger Karin.

Tomten ramas in av gamla stengärdsgårdar och ett staket där en nybyggd grind i en klassisk lokal modell välkomnar besökaren. Trädgårdsmöbler och hängmattor flyttas runt efter väderlek och behov medan den stora terrassen är mer permanent möblerad.

213526-11 001

– Här är det underbart att sitta och äta på kvällskvisten när solen går ner bakom låga träd och enebuskar. När middagen är klar kan man lägga sig i hängmattan och njuta av utsikten och den ljusa öländska sommarnatten, säger Philip.

Philips & Karins tips för ett avkopplande hus:

  1. Glasdörrar som släpper in ljuset och grönskan gör att sommaren känns ännu mer påtaglig. Hos oss får de gärna stå öppna.
  2. Välj material som åldras vackert och som behöver minimalt underhåll. Möbler och lampor i sommarhuset kan vara enkla och ändå funktionella.
  3. Men satsa på riktigt bekväma sängar. Det har ni igen tusen gånger om. Vilan är viktig på semestern.
  4. En öppen spis är ett måste i ett sommarhus. Härligt att snabbt få upp värmen när det är kallt och rått, och så trivselfaktorn, den är oslagbar.
  5. Välj ett enkelt och lättskött golv så är det inte hela världen om någon springer in med skor eller leriga stövlar.