På Östgötaslätten har en ny generation flyttat in på släktgården. Med blick för detaljer har inredaren Emma Olai skapat ett varmt hem i lantlig stil. Kika in och njut av underbara höstbilder.

H

uset hade varit i familjens ägo i generationer när Emma Olai och Anders Nyhlén fick chansen att ta över. Visserligen bodde paret redan lantligt i närheten, men när släktgården var ledig blev frestelsen för stor. Gården, som byggdes runt 1850 och har ett stort boningshus på cirka 200 kvadrat­meter, ligger vackert utanför Vikingstad i Linköpings kommun. Emma hade alltid älskat huset och dess läge, och julen 2012 gick flytt­lasset den korta vägen från det förra hemmet.

Hemma hos Emma Olai Av Tina Ågren Foto Cecilia Möller

– Det var viktigt för mig att behålla den lite lantliga stilen när vi flyttade in. Jag ville bevara känslan i huset men samtidigt göra det till vårt, berättar Emma.
Planen var att bara renovera det som verkligen behövde fräschas upp och inte lägga tid och energi på att riva ut allt. Emma och Anders satte igång med att renovera ytskikten med färg och tapeter och satte på så vis sin egen prägel på rum efter rum.
– Det vi valde att satsa lite mer pengar på var köket. Det fick ny inredning med skåp och diskho från HTH i den rätta lantliga stilen, berättar Emma.

Läs mer: Vackert renoverad doktorsvilla

stilleben med höstlöv

Glasflaskan är köpt på loppis och blev fin med ett ljus i. Tillsammans med andra detaljer och några växter skapar den stämning i köket.

Från början hade det nya köket både överskåp och underskåp för att få gott om förvaring. Planlösningen blev en klassisk lösning med skåp längs väggarna i stället för en modern köksö. De många under­skåpen ger många meter bänkskiva med praktiska arbetsytor. Den fria golvytan gör också att många kan laga mat tillsammans utan att det blir trångt. Men trots att köket var nytt och fräscht sak­nades något. Den där rustika och lantliga känslan, som Emma längtat efter och sett framför sig, fanns inte.
– När det gäller inredning kan jag vara lite impulsiv och agera spontant när jag fått en ny idé. Så efter lite påtryckningar från mig åkte överskåpen ner förra året och äntligen kunde jag andas igen i köket, säger hon.

lantligt hos inredaren

Den vackert svängda trappan har trampats av många fötter under åren. Den gamla kudden i stolen blir en fin färgklick under spegeln som är köpt på loppis.

När överskåpen var borta kläddes väggarna med klassiskt vitt kakel. På väggen vid spisen och diskhon sattes kaklet ända upp till taket. Det gav lite av en bistrokänsla.
Detalj efter detalj byttes när köket skulle inredas på nytt. I stället för lysrör och spotlighter i taket valde Emma lantliga, vita taklampor som ger bra punktbelysning vid arbetsstationerna. För att få in ännu mer genuin känsla byggde Emma ett litet vitrinskåp av ett gammalt spröjsat fönster. Skåpet fick förbli omålat och är nu en fin detalj mot det vita kaklet.

Läs också: Det förfallna torpet blev ett älskat sommarställe

matplats, matsalsbord av ikeahack, gamla plankor och benbockar

Emmas filosofi är att allt inte behöver vara nytt och dyrt. Här har gamla plankor lagts på benbockar från Ikea och blivit ett fint matbord. Stolarna är loppisfynd, medan vitrinskåp och lampor kommer från Ikea.

Till vardags samlas familjen runt köksbordet. Vid större middagar dukar de i stället i matrummet intill. Här ryms många gäster runt det stora bordet som är byggt av härliga plankor som är fyndade i Emmas föräldrars förråd. Plankorna ligger nu på benbockar från Ikea. Rislamporna i taket kommer också från Ikea och är ett exempel på Emmas tanke om att man inte alltid behöver välja dyra designprylar utan kan fynda på lågpriskedjor, på loppis eller på nätet.

Höstbild, höstlöv, höststämning

Foto: Cecilia Möller

Härlig höst! Träden på den östgötska landsbygden glänser som guld. Nils och Hedda har gott om plats att springa på grusvägar och prassla bland höstlöven.

När sovrummet inreddes letade Emma åter i föräldrarnas förråd och hittade sängborden som piffades till med lite färg. Eftersom fondtapeten hade mörka detaljer målades sängborden i samma nyans. I stället för sänglampor blev det än en gång rislampor från Ikea.
Vardagsrummet har också en mix av gammalt och nytt. Ikea­-soffor matchas med ett bord som Emma har ärvt. En loppisfyndad gungstol gör soffgruppen komplett. Udda gamla skåp blir vackra förvaringslösningar. Fönstren har vita enkla hissgardiner för att inte ta fokus från den övriga inredningen och blir en lugn fond. I stället är tanken att soffgruppen ska spela huvud­rollen och den står därför mitt i rummet i stället för längs med väggarna. Möbleringen ska locka till att slå sig ner tillsammans och umgås.

Läs också: Trähus i idylliska Vadstena

stilleben me höststämning

Foto: Cecilia Möller

Lite sköna blomster här och där ger en hemtrevlig känsla som förstärks av en blandning av nya och gamla ting.

– Jag vill att mitt hem ska kännas ombonat och omfamnade. Jag gillar att ha människor omkring mig och vill att de ska trivas i mitt hem.
Emma älskar att blanda olika stilar och inreder med saker hon tycker om.
Inspiration till inredningen hämtar jag från allt omkring mig. Det kan vara saker jag ser hos mina vänner eller familjen, saker i naturen, prylar på loppisar eller andra ställen där jag hittar saker jag gillar.
Emmas känsla för vad som funkar ihop syns tydligt i huset där samma ljusa färgskala går som en röd tråd genom rummen. Sam­tidigt finns också kontraster mellan gammalt och nytt, hårt och mjukt, rakt och kurvigt.

lantlig stil vid skrivbordet, arbetsbord

Foto: Cecilia Möller

Under kyliga höstdagar kan Emma jobba framför en värmande brasa. Bordsskivan är tillsågad av ett fynd från ladan. Stolen är köpt på loppis.

Ett av Emmas inredningstips är att våga följa sin inre röst och välja med hjärtat i stället för att kopiera någon annan.
– Det är lätt att gå vilse bland alla olika stilar och trender. Blir du glad när du ser något, då är det rätt för dig. Det viktigaste är ju att trivas i sitt hem.
– Tyvärr träffar jag i mitt jobb som inredare många som inte vågar. De tror att inredning måste vara på ett visst sätt och att man måste följa vissa regler.
Utgår man i stället från det man gillar och vågar satsa fullt ut blir det bättre. Kolla gärna på hela koncept i butikerna men välj bara ut de detaljer som tilltalar dig, tipsar Emma.
– Jag älskar alla typer av butiker och går lika gärna på loppis som i finare interiörbutiker. Det är när man får till den där personliga mixen av gammalt och nytt som det blir som allra bäst.

vardagsrum med gungstol, tavelvägg och soffgrupp

Foto: Cecilia Möller

Familjen vill umgås mitt i rummet. Därför står soffgruppen en bit från väggarna. Bordet är en gåva från en släkting och blev fint intill den loppisfyndade gungstolen.

Emmas tips för lantlig stil:
Riv inte ut mer än du behöver och låt de gamla detaljerna vara kvar. Ett gammalt slitet trägolv, med alla sina fel och brister, är charmigare än ett helt nytt.
Öppen planlösning är snyggt, men riv inte väggar och ändra planlösningen i ett gammalt hus. Låt väggarna vara kvar så som det var förr. Det ger den rätta känslan.
Kök och badrum måste ofta renoveras för att uppfylla dagens bekvämlighetskrav. Tänk då på att välja en inredning som passar husets stil, även om det inte är det allra trendigaste.
Förr byggde man om möbler när behoven ändrades. Ha samma tänk när du letar möbler på loppis och använd till exempel gamla spröjsade fönster till att göra vitrinskåp.
Riv inte ut eldstäder även om de inte funkar eller går att renovera. Fyll i stället eldstaden med massor av levande ljus – en mysfaktor.