Hemma hos Mari Grönlund på Nordingården brinner det i den öppna spisen och massor av levande ljus sprider ett varmt sken i jul.

Det är smällkall dalavinter när vi kommer till Falun. Fullmånen lyser över Lugnets upplysta hoppbackar och på väg ut mot byn Kvarntäkt gnistrar snön på skogens granar.

Lantliv_Hemma_hos_Nordingarden1

– Från början kommer jag från Umeå men i mitt jobb på SJ har jag rest runt hela landet många varv. Och vackrare än i Dalarna blir det knappast så när mitt jobb blev flyttat från Stockholm till Falun blev jag bara glad, berättar Mari.

Lantliv_hemma_hos_Nordingarden5

Sin första bostad i Dalarna hittade hon i Faluns gamla kulturkvarter, men så träffade hon Johnny som är från Smedjebacken och älskar djur och natur. De började leta efter ett hus utanför stan och en dag när de var ute på picknick körde de förbi byn Kvarntäkt med sina små röda hus alldeles vid skogens rand.

Läs också: Vackert inrett för jul i huset vid sjön

– Här vore det mysigt att bo sa vi. Och tänk, en av gårdarna var till salu! När vi såg lillstugan med sitt fina gamla kök bestämde vi oss, berättar Mari.

Och så blev Nordingården, med anor från 1700-talet, deras. Några större renoveringar har inte behövts, men det har gått åt en hel del färg och många rullar lantliga tapeter. Vardagsrummets trätak från 1700-talet har tagits fram och laserats, köksluckorna har fått grå färg och nya beslag i gammal stil, pärlspont har satts upp på köksväggarna liksom en kåpa vid vedspisen.

Lantliv_hemma_hos_nordingarden4

Mari är inte så mycket för överdrivet julpynt. Enkelhet är ledordet på Nordingården – dels av ren självbevarelsedrift, dels för att det enkla oftast är det vackra.

Lantliv_hemma_hos_Nordingarden6

– Jag använder mig gärna av naturens eget julpynt. Man kan skapa så mycket stämning med bara lite tallris eller några grankvistar, konstaterar Mari.

Redan när hösten kommer smyger hon i gång med att lyssna in vad släkt och vänner kan tänkas vilja ha eller behöva. Skriver små listor. Och julkorten är postade innan Lucia. Så veckorna innan jul kan Mari gå och småpyssla med julbestyren samtidigt som hon dricker glögg. För ska man bara jaga på försvinner ju hela julstämningen, menar hon.

Nordingården är som gjord för jul och kärleken till bondromantiken sitter i generna, tror Mari. Mormor hade vedspis, trasmattor och pelargoner, Maris mamma likaså och intresset fördes vidare till Mari. Och här i Dalarna med alla vackra gamla hus kan man liksom inte tänka sig något annat.

Lantliv_hemma_hos_Nordingarden2

– Kökssoffan från 1800-talet som jag köpte på auktion för femton år sedan gör jag mig aldrig av med. Och jag är glad att jag lyckats avhålla mig från att måla den vit för den är verkligen fin som den är.

Det nötta gamla köksbordet stod tidigare i Johnnys lilla jaktstuga och Mari blev helt överlycklig när hon fick se det.

Lantliv_hemma_hos_Nordingarden9

Julen på Nordingården är en social tillställning, då Johnnys vuxna barn och andra släktingar kommer på besök. Julafton börjar med grötbrunch och vid tvåtiden är det dags för julaftonsfika. Mandelmusslor med vispad grädde och sylt, kusar med anissmak, brysselkex. Och även om de inte bänkar sig framför Kalle Anka ska TV:n vara på som ett soundtrack till julen, tycker Mari.

Lantliv_hemma_hos_Nordingarden8

– Fast jag uppskattar att vara helt ensam lika mycket som jag trivs med att ha folk omkring mig. Har jag bara mat, godis, vin och en katt kan jag klara mig ensam här i en vecka!

Vid fem är det dags för julmiddag, med laxar och sillar, köttbullar, Jansson, ägghalvor, rödbetssallad. Skinka är dock inte livsnödvändigt. Även om Mari gärna lägger in egen sill tar hon gärna genvägar även till julmaten.

– Jag har absolut inga problem med att köpa färdiga köttbullar, till exempel.

Lantliv_hemma_hos_Nordingarden7

Sedan väntar julklapparna under granen. Granen är förresten väldigt viktig, Mari berättar hur hennes pappa växte upp i en norrländsk by där granens utseende var nästan lika heligt, som Jesusbarnet. Saknades det någon gren borrade man helt enkelt ett hål och satte dit en. Byborna tävlade om vem som hade vackrast gran.

_MG_8175_lowres
–  Och min morfar var otroligt förtjust i julgranskulor eller julpumlor som de kallades däruppe. Så nog har jag julkänslan i generna.

Reportaget var med i Lantliv nr 13/2011