Inredningsfotografen Helena Blom har skapat julpynt som går i naturens tecken i sitt barndomshem i en dalagård från 1800-talet.

D

et är nu 15 år sedan Helena och Göran tog över Helenas barndomshem. Gården byggdes i slutet av 1800-talet och är i dag ett modernt drömboende för en barnfamilj. Mycket av husets originaldetaljer bevarades vid renoveringen. Här finns de knarriga gamla trägolven kvar, här finns kakelugnar och en bakugn som det traditionsenligt bakas i flera gånger om året.

kakelugn

Den gamla kakelugnen är en av husets välbevarade detaljer.

julpynta med naturen
julpynt i lantköket

Foto: Helena Blom

Över det dukade lantbordet hänger en juligt grann gren. Stolarna är loppisfyndade och skåpet tyskt från början.

Det första projektet paret gav sig på var köket. De ville skapa ett stort lantkök genom att öppna upp väggen mellan köket och det trånga matrummet, där ändå aldrig någon satt. Resultatet blev både rymligt och välkomnande.
– Vi hade en fantastisk tur när vi rev ut plastmattan i köket och den gamla kokosmattan i matrummet, berättar Helena. Vi fann ett vackert gammalt trägolv i båda rummen där de gamla golvplanken låg i samma riktning. Endast en planka fick vi byta ut men det är inget som märks i dag.
Fortfarande tycker Helena att det stora, lantliga köket är det bästa de gjort i huset. Det är här familjen vistas allra mest och det är här man samlas nu till jul. Intresset för mat och matlagning är stort och på julbordet hittar man inga halvfabrikat. Göran röker alltid en egen julskinka hemma hos en av grannarna och Helena bakar bröd i den vedeldade bakugnen i köket.

Läs också: Härliga julpyssel som skapar stämningen

julgran

Elliot och Emma är stolta över sin nyhuggna gran. I bakgrunden syns huset som även var deras mamma Helenas barndomshem.

grangren som julpynt

Det gamla bakbordet står dukat. Ovanför hänger den läckraste dekorationen – en stor grangren.

vardagsrum i lantlig stil

I vardagsrummet på övervåningen frigjordes takstolarna vilket gjorde planet rymligt och inbjudande. Soffborden är tillverkade av lådor från gården. Soffa, Ikea. I bakgrunden syns parets kontor.

På frågan om några nya projekt är inplanerade svarar Helena att nu det är mest underhåll av huset som är aktuellt. Alla som bor i gamla hus vet att det är fullt tillräckligt.
När vi tackar för oss står barnen ivrigt och väntar på att få klä årets gran som hämtats från skogen. Lådan med julpynt har de redan plockat fram.
– Granen är nog det enda här hemma som är riktigt färggrant under julen och det är roligt att se barnen klä den med samma pynt jag använde som liten flicka här i huset, berättar Helena.

Läs även: Dukning till glöggfesten – underbar inspiration