Vedspis, spegeldörrar och breda lister … Ingen kan tro att Johannas och Johans hus utanför Uppsala är nybyggt.

D

et gamla charmiga hus som familjen ville köpa dök aldrig upp och Johanna och Johan bestämde sig för att bygga nytt i stället.
– Vi hittade fort en tomt vi ville ha, men det tog över ett år innan den blev vår och priset hann fördubblas under den tiden, säger Johanna.
Från det att paret köpt tomten tog det sedan 18 månader innan de kunde flytta in.
– Det var en hektisk tid, kan man minst sagt säga, men också väldigt rolig, säger Johanna och minns alla val som ett husbygge innebär – av allt från tapeter till uppvärmningssystem.

Skursocklar, breda listverk och öppen spis ger allt en känsla av ett äldre hus. Moduler, Tibrokök. Ljuskrona från inredningsbutiken Kajsa Johanna i Uppsala. Glasburkarna är auktionsfynd. Mockamatta, Nordal.


– I den ursprungliga ritningen var köket litet och hade en separat matsal. Vi ritade om det så att vi fick ett stort och luftig kök med plats för många och stora arbetsytor, säger Johanna. Det var väldigt roligt att få vara med i hela processen. Vi hade delad entreprenad, vilket innebar att vi tvingades sätta oss in i alla kontrakt med de olika hantverkarna. Vi såg också till att vi hade tillgång till huset under byggtiden så att vi kunde vara där dagligen efter arbetet.

Den öppna spisen är från 2008 som resten av huset. Vaserna är loppisfynd.

Johannas inredningstips:
Använd ljusa färger i samma färgskala på tapeter och golv i alla rum. 
Då blir övergången mellan rummen flytande.
För att det ska bli personligt behöver nytt blandas upp med äldre saker köpta på exempelvis loppis.
Använd naturmaterial av olika slag i samma färgskalor, till exempel betong och fårskinn. Ta in färska blommor, kvistar och mossa och gör stilleben av dem inne.
Ha många små ljuskällor och använd dimmer.

Vid matplatsen samsas ett modernt Ikeabord som familjen har vitvaxat med omklädda bondrokokostolar. Medicinskåpet har en gång stått på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Missa inte vårt populära nyhetsbrev!  

Johanna pyntar gärna med det hon skördat i trädgården. Skål och lyktor av Monika Johansson, fat av Kina Björklund.

Det lilla trädet vid entrén är eukalyptusvide och i småkrukorna växer taklökar. Dubbeldörrar, Dooria.

Huset har en klassisk planlösning med rum i fil. Betongbordet har Johanna gjutit själv. Konst av Ian Rusth. Soffgrupp, Fogia.

Läs även: 8 nybyggda hus i gammal stil att drömma om

Reportaget var med i Lantliv nr 9 2015