Med inspiration från Resarös äldre bebyggelse har det nybyggda huset funnit sig väl tillrätta i skärgårdsidyllen. Här har storstadsfamiljen Kraft hittat hem – och snart ska potatisåkern förses med pioner.

D

et var inte alls meningen att Karin och Fredrik Kraft skulle flytta ut i skärgården. I och för sig hade de pratat om att någon gång bo i villa, men de stortrivdes i sin våning i Vasastan i Stockholm och hade inte aktivt börjat leta hus. Men så snubblade en höggravid Karin över en annons på Hemnet: Ett nybyggt hus i gammal stil på Resarö utanför Vaxholm i Stockholms skärgård.

– Jag blev nyfiken och övertalade Fredrik att vi skulle åka till Vaxholm och äta glass, och samtidigt ta en titt på huset. Väl där blev vi väldigt förtjusta i både huset och den idylliska miljön, och kände direkt att vår familj kunde bo där.

Karin och Fredrik hade hamnat på en omvisning av huset, budgivningen var redan igång och efter att snabbt ha pratat ihop sig lade de ett bud.

nybyggt hus i gammal stil med spröjsade fönster och glasveranda

Foto: Carina Olander

grind i gammal stil

Foto: Carina Olander

Karin hälsar välkommen vid den klassiska grinden.

gammal skolplansch och pinnstolar i nybyggda skärgårdshuset i gammal stil

Foto: Carina Olander

Den gamla skolplanschen i hallen hängde tidigare i Karins pappas garage på landet. Motivet är klockrent, Karin och Fredrik ägnade sina två första somrar som husägare åt att befria gräsmattan från just tistlar.

– Vi tänkte att om det var meningen att vi skulle bo här så skulle vi få köpa, säger Karin. Och dagen efter var allting klart, huset var vårt och jag fick nästan panik. Vem köper det första huset de tittar på?

Men familjen har inte haft anledning att ångra sig en dag, och nu kan varken Karin och Fredrik eller barnen Valter och Elvira tänka sig att bo någon annanstans. Uppenbarligen är huset lätt att trivas i, vilket inte minst arvekatten Grålle är bevis på. Han fanns på plats när familjen kom farande med sitt bohag, och vägrade helt enkelt att flytta.

Det stora tvåplanshuset bär tydliga drag av stilen från förra sekelskiftet, men har bara stått här sedan 2008. Huset är ritat av en lokal arkitekt som inspirerats av öns redan befintliga 1800-talsbyggnader, och uppfördes sedan i lösvirke av en byggfirma från trakten. Med gedigna materialval, som kulturglas i de kittade fönstren och återbrukat lertegel på taket, smälter huset in fint i den idylliska skärgårdsmiljön och ser ut att ha stått här jämt. Dessutom är hela härligheten målad med linoljefärg.

Inomhus råder samma äkta känsla. De 188 kvadratmeterna rymmer sex rum och kök, som alla värms upp av blytunga och högst synliga radiatorer i gammal stil. Bara i badrummen finns det golvvärme.

– Jag kände mig hemma här direkt. Huset känns väldigt genuint, vilket säkert var anledningen till att steget att flytta från en sekelskifteslägenhet till ett nybyggt hus inte blev så stort, säger Karin.

platsbyggd bokhylla med underskåp

Foto: Carina Olander

Biblioteket har en platsbyggd bokhylla med underskåp och fina detaljer. Här leker barnen gärna på den runda, mjuka mattan. Fåtöljer, Ikea.

hall i lantlig stil med pardörrar

Foto: Carina Olander

Sedan den vita ytterdörren fick en milt grå färg känns hallen mer ombonad. Den platsbyggda bänken rymmer mycket. Dynan har Karin sytt i tyg från GP & J Baker.

vardagsrum i burspråk med Howardsoffor

Foto: Carina Olander

Att Karin och Fredrik hade ägnat åtskilliga timmar åt att renovera lägenheten i stan gjorde sitt till. Med andra barnet på väg var de rörande överens om att vara snälla mot sig själva, och inte lägga tid på fel saker under småbarnsåren.

– Tiden med barnen är så värdefull, vi vill verkligen inte renovera, bygga och fixa under alla dygnets lediga timmar. Istället försöker vi fokusera på att vara tillsammans och göra roliga saker ihop.

Vi blev väldigt förtjusta i både huset och den idylliska miljön, vi kände direkt att vår familj kunde bo här

Huset var alltså i väldigt fint skick, och familjen kunde flytta in med pick och pack och börja leva. Först sedan de bott in sig en tid började de förändra och förbättra ytskikten, för att realisera visionen om hur hemmet ska se ut. Resultatet är en ljus, avskalad och inte minst platsbyggd miljö där detaljerna har huvudrollen. Innanför de vackra pardörrarna som leder in i hallen ligger ett kalkstensgolv, varur en pampig trappa leder till husets ovanvåning. Intill hallen ligger köket, där en pärlgrön skåpinredning tydligt viskar om sekelskiftesstil, medan de hemsydda gardinerna har en 1800-talsmodell som förlaga. Här syns också Karins fäbless för udda men sammanhållet porslin.

– Jag samlar på blåvitt porslin och fyndar gärna på sommarloppisar, men köper bara en av varje sort.

Intill köket ligger matplats och vardagsrum separerade med vackra skjutdörrar i klassisk stil, som när de skjuts undan ger en känsla av öppen planlösning. I vardagsrummet finns också ett burspråk, som utvändigt liknar en gammaldags glasveranda, där stora svängda Howardsoffor lockar med inbjudande mjuka plymåer. Ytterligare ett par steg till återfinns familjens bibliotek, med sina platsbyggda bokhyllor.

– Vardagsrummet och biblioteket har fantastiskt fint ljusinsläpp tack vare det stora burspråket, konstaterar Karin. Vi tillbringar i stort sett all vaken tid här och i köket, vi har inte ens tv-kanaler utan tänder en brasa när vi vill ha något att vila ögonen på. Rummen är som gjorda för umgänge.

lantkök i gammal stil, 1800-talsstil

Foto: Carina Olander

Det pärlgröna Kvänumköket Broby passar perfekt i det sekelskiftesinspirerade huset. Gardinerna har Karin sytt efter en 1800-talsförlaga.

dukat med udda porslin

Foto: Carina Olander

Det är dukat till middag med vårfina pärlhyacinter i gamla marmeladglas och Karins samling av udda blåvitt porslin.

matplats i vardagsrummet, lantlig stil

Foto: Carina Olander

Karin är väldigt nöjd med vardagsrummets matplats, som skiljs från köket med smarta skjutdörrar.

Övervåningen rymmer ett stort allrum och familjens sovrum, som alla är under av både mys och finess. Som exempel har Valters rum en platsbyggd våningssäng, där underslafen gömmer en hemlig koja, liksom en platsbyggd bokhylla med plats för såväl böcker som stolta legobyggen. I Elviras rum står en charmig Junosäng omfamnad av en sänghimmel, och i föräldrarnas lilla sovrum böljar gardiner på takskenor kring sängen där de ger en inredd känsla.

Här uppe finns också ett halvkaklat badrum, med väggen målad i en milt grön nyans, och en platsbyggd kommod i gammal stil.

– Vi trivs så bra här i huset, det är så välkomnande och hemtrevligt, säger Karin. Dessutom är planlösningen perfekt, med sociala ytor på bottenvåningen och privata på övre plan. Att vi har tvättstugan på övervåningen är också en lyckad och praktisk lösning.

Framöver drömmer Karin och Fredrik om att inreda vinden, som har full ståhöjd och en golvyta om nittio kvadratmeter och därmed plats för gästrum och lekrum. Dessutom fantiserar de om en glasveranda i anslutning till köket.

I övrigt står trädgården på tur. Huset är byggt på en gammal potatisåker, och de tidigare ägarna hann knappt sätta spaden i jorden innan de flyttade varför trädgården har en del att önska. I framtiden ska den bli lummig med träd, buskar och gammaldags perenner som matchar husets karaktär.

platsbyggt skåp i barnrummet

Foto: Carina Olander

I Valters rum ryms såväl böcker som leksaker i det platsbyggda skåpet. Skrivbord och stol är loppisfynd. Takgunga, Ikea.

barnrum i lantlig stil

Foto: Carina Olander

Valters platsbyggda våningssäng har djupa förvaringslådor samt en koja i underslafen. Stolen är arvegods.

– När vi var på visningen blev vi charmade av huset men glömde att titta på trädgården. I dag hade jag värdesatt en färdig trädgård med knotiga äppelträd. Å andra sidan är det roligt att få sätta sin egen prägel, och få lära sig nytt allt eftersom.

Den första hösten, när familjen var nyinflyttad, satte Karin mängder av blomlök utan att ha en tanke på alla rådjur och harar som finns på ön. Det blev inte värst mycket blomning till våren, i stället fick de vilda djuren en riktig kalasmåltid.

– Nu är jag mer påläst, och vet vad våra vänner från skogen är mindre förtjusta i. Pioner, till exempel, som jag älskar!

Bygga nytt i sekelskiftesstil

Studera sekelskiftesbyggnader i trakten. Med inspiration från redan befintliga byggnader är det lättare
att skapa ett hus som ser ut att smälta in på platsen.
Använd gedigna material, gärna återvunnet. Leta efter gammalt taktegel, dörrar och gamla brädgolv i byggnadsvårdsbutiker och på Blocket.
Tänk på fönstren. Kittade fönster med fast spröjs ger en känsla av att huset är gammalt.
Var noga med detaljerna. Skåpluckor, dörrknoppar,
eluttag, strömbrytare, finsågade staket – små saker
gör stor skillnad.
Måla naturligt. Linoljefärg ger en särskild doft och känsla.

Trots löften om att inte dra igång en massa projekt kan Karin och Fredrik inte hålla sina kreativa hjärnor och fingrar riktigt i styr, och de väljer att göra i princip allting själva. Bland annat har de skapat en liten minikopia av stora huset, som lekstuga till barnen, och förra sommaren byggde de en stor altan. Dessutom väntar staketet på att bli klart, där varje spjäla är handsågad och omsorgsfullt struken med linoljefärg och där det nu bara saknas trehundra spjälor.

Samtidigt låter Karin och Fredrik livet ta plats, och de sommardagar när solen är framme släpper de allt för att åka ut med barnen i båten.

– Vi älskar miljön här ute, med närheten till skog och hav. Jag är så glad att vi hamnade här, att vi fick möjlighet att köpa vårt vackra nybyggda sekelskifteshus och ge våra barn en trygg plats att växa upp på.

Reportaget var med i Lantliv nr 2/2018, prenumerera på Lantliv