Med sin vidunderliga havsutsikt var tomten på Västkusten allt som Camilla och Benny drömde om. Med hjälp av en lyhörd arkitekt, skickliga byggnadssnickare och vackert återbruk tronar här nu ett nybyggt hus i sekelskiftesstil.

N

är Camilla och Benny köpte den karga bergstomten i Lyckorna utanför Ljungskile tyckte många att det var ett vansinnesprojekt. Tomten nåddes endast via en hundra meter lång och mycket brant stig, som dessutom var omgiven av rena stup. Frågan var om det överhuvudtaget skulle gå att bygga.

Men den vidunderliga utsikten var talande, liksom drömmarna, och i dag tronar en skärgårdsdröm i sann sekelskiftesstil på berget.

– Det tog nästan tjugo år från tomtköp till inflyttning, säger  Camilla. Men under alla de år som tomten stod orörd visste vi att vårt drömhus någon gång skulle byggas på just den här platsen.

Under åren hade de planer på allt från ett hus i form av en enkel glaskub, eller ett svart spökhus med tinnar och torn, till en modern villa i funkisstil. Men slutligen tycks bergstoppen själv ha talat och bett om ett hus i stil med förra sekelskiftets skärgårdsbyggnader.

Nybyggt vitt hus i sekelskiftesstil på Västkusten.

Foto: Foto Jonas Lundberg

2016 fick huset ett arkitekturpris av Uddevalla kommun för sin harmoniska framtoning.

Utsikt från nybyggt hus i sekelskiftesstil över Västkustens skärgård.

Foto: Foto Jonas Lundberg

Utsikten bjuder på havets alla skiftningar året om.

Kök med köksö i nybyggt hus i sekelskiftesstil.

Foto: Foto Jonas Lundberg

I köket har man avstått från överskåp och satsat på kakel ända upp till tak för en avskalad känsla. Köksön har inbyggd förvaring.

– Vi bokade tid hos en arkitekt som hjälpt oss tidigare, när vi byggde ut vårt förra hus. Vi hade landat i idén om ett sekelskiftes­inspirerat hus som skulle se ut att alltid ha legat på berget och kom dragande med en pärm full av urklipp med husinspiration. Arkitekten har en stark känsla för vad som karaktäriserar ett äldre hus. Hon förstod till fullo våra önskningar och tillförde även egna lösningar.

Tillsammans med en kunnig snickare åtog sig Benny att själv projektleda byggnationen och har i egen regi byggt huset från grunden. Med hjälp av handplockade mindre leverantörer, och med gott bistånd från sin far som är finsnickare, ägnade han under två år i princip all ledig tid åt att färdigställa projektet. Bara markarbetet, och projektet att leda en väg uppför berget, tog drygt ett år att ­genomföra. Men då är också smarta värmeslingor inlagda för att vintertid hålla vägen fri från is.

Hängmatta på glasveranda i nybyggt hus i sekelskiftesstil.

Foto: Foto Jonas Lundberg

Hängmattan på den rymliga glasverandan bjuder på rofyllda stunder med havsutsikt.

Nybyggt hus med glasveranda i sekelskiftesstil på Västkusten.

Foto: Foto Jonas Lundberg

Nu när huset är färdigt står tomten på tur att göras fin med stenpartier och tåliga växter.

Grön kakelugn i nybyggt hus i sekelskiftesstil.

Foto: Foto Jonas Lundberg

Kakelugnen från en våning i Linnéstaden i Göteborg hade legat nedmonterad i lådor sedan 1960-talet.

Själva huset är ett passivhus i stommen, men för att få en äldre känsla valde Camilla och Benny att sätta in kopplade fönster. Totalt har huset över etthundra fönster, alla ritade och tillverkade av Främmestads Snickerifabrik som även gjort dörrar. Dock har Camilla och Benny valt att inte ha nyproducerade dörrar överallt, i stället har de satt in udda och vackert nötta dörrar från gamla fastigheter i trakten.

– De har var och en sin egen unika historia att berätta, säger ­Camilla som i sitt jobb som fastighetsförvaltare haft turen att komma över de fantastiska dörrarna.

Ytterligare en makalös pjäs är den grönbruna kakelugnen som en gång i tiden stod i en våning i Linnéstaden i Göteborg, men som sedan 1960-talet legat nedpackad i bananlådor. Dessa kom Camilla och Benny över och tack vare en erfaren kakelugnsmakare är ugnen återställd och monterad i sin fulla prakt, och pryder nu sin plats i vardagsrummet i huset på berget.

Läs även: De flyttade ett 1800-talshus till Stockholm

Matrum med William Morris tapet Pimpernel i nybyggt hus i sekelskiftesstil.

Foto: Foto Jonas Lundberg

Vardagsrum, matrum och kök bildar en harmonisk helhet på bottenvåningen. Ärvda och loppisfyndade möbler gör sig bra här.

Korgstol i nybyggt hus i sekelskiftesstil.

Foto: Foto Jonas Lundberg

Fönstren ovanför sovrummets gamla pardörrar gör hallen ljus. Påfågelsstol, Blocket.

Spröjsade fönster och fladdermusfåtölj i nybyggt hus i sekelskiftesstil på Västkusten.

Foto: Foto Jonas Lundberg

Genom vardagsrummets vackra korspostfönster har man en storslagen utsikt över fjorden. Fladdermusfåtölj, On Interiör.

Med 250 kvadratmeter boyta bjuder huset på gott om utrymme, och på bottenvåningen möts kök, matplats och vardagsrum i en öppen planlösning – där upp till 14 personer får plats kring det härliga gamla matbordet. På nedre plan finns även tvättstuga, gästtoalett och hall, och inte minst den stora glasverandan som bjuder på en strålande utsikt över havet. På ovanvåningen har familjen sina sovrum, liksom kontor, badrum och allrum. Plus en spektakulär utblick genom gigantiska välvda fönster.

Överlag är rummen inredda med en ljus grund och med några av väggarna klädda med en William Morris-tapet i grönskala. När det gäller möbler har Camilla och Benny en särskild kärlek till gamla saker, varför nästan all inredning är ärvd eller köpt begagnad och har en historia att berätta.

Nya detaljer och äldre möbler skapar en skön mix

– Vårt familjeföretag är inrymt i en fastighet som tidigare varit ett glasbruk, berättar Camilla. Därmed har vi haft gott om utrymme att lagra arvegods och loppisfynd och kunde lätt fylla ett helt hus med allt vi sparat genom åren.

Att Camilla är inredningsintresserad är helt klart, varför hon har gjort i ordning en gammal kraftstation på glasbruksområdet. Där planerar hon att starta butik med såväl gamla möbler som nya före­mål från utvalda leverantörer, dessutom samarbetar hon med kreatörer som hyr på området, och som skapar allt från fotoplanscher till eldkorgar.

– Många av de nyare detaljerna i vårt hem, som lampor och prints, kommer från kraftstationens leverantörer. De väger upp mycket av de äldre och tunga möbler vi valt, och skapar en skön mix.

antikt skåp i nybyggt hus i sekelskiftesstil.

Foto: Foto Jonas Lundberg

Sovrummets fondvägg går i vilsamt grönt. Det antika skåpet är fyllt av favoritsaker.

Sovrum i nybyggt hus i sekelskiftesstil på Västkusten.

Foto: Foto Jonas Lundberg

Sovrummet har fem meteri takhöjd och ett välvt fönsterparti ut mot balkongen.

– Dessutom har jag hittat en väldig massa gamla flaskor och burkar ute i glasbruket. När de fått komma hem kan de fortsätta berätta vår familjs historia, men nu i vårt nya hus.

Camilla och Benny är djupt förälskade i sitt nygamla sekelskifteshus. Inte minst är de glada över alla detaljer i fasaden, utförda av en snickare med känsla för detaljer.

– Han har en mycket stor del i det slutliga resultatet. En hant­verkare som jobbade parallellt beskrev det som att: ”Han sätter inte fasad, han bygger en möbel.”

– När vi ser resultatet är vi mycket tacksamma för det.

Under byggtiden bodde familjen kvar i sitt gamla hem, men de flyttade in i huset på berget så fort det var beboeligt. Dock är det alltid något som ska fixas eller slutföras, som att glasa in verandan, bygga murar runt tomten eller utföra mer markarbeten.

– Och i sommar ska vi ta tag i tomten på allvar. Vi planerar att stensätta och grusa stora delar av det som i dag används som parkering, plus sätta tåliga växter som klarar den karga miljön.

Så får nybygget en äldre känsla: 
Takvinklar. Äldre hus karaktäriseras av branta tak. Välj så branta takvinklar som möjligt. Fönster. Studera fönstersättningen på äldre hus. Tänk på att fönstren är husets ögon, de ger byggnaden personlighet.
Golv. Massiva golv gör mycket för känslan, särskilt om takhöjden är hög.
Dörrar. Leta efter äldre dörrar på begagnatmarknaden. Var inte rädd för att mixa, och låt gärna dörrarna vara skavda och nötta.
Finstämdhet. Var noga med detaljerna, som foder och lister.

I dag är det ingen som längre skakar på huvudet åt Camillas och Bennys idéer om att bygga hus på ett berg. Snarare har de redan hyllats för sitt mod och sitt stilsäkra bygge, 2016 fick de till exempel Uddevalla kommuns arkitekturpris för ”en nybyggnation som kan få oss att tro att detta är ett mångårigt bo. Interiört är det rymd och ljus i ett både modernt och traditionellt hus. Utsidan är i direkt harmoni med området det ligger i.”

Inte illa för ett vansinnesprojekt. Som snarare kan kallas ett vansinnigt lyckat husbygge.

Reportaget var med i Lantliv nr 2/2018. Prenumerera på Lantliv!