Gustav och Marie Mandelmann tar vara på allt som naturen och odlingarna ger – även mitt i vintern. Med fantasi, planering och smarta knep ser de till att det alltid finns något att skörda på Mandelmanns trädgårdar på gården Djupadal på Österlen.

Läs även: Härlig höstskörd på Mandelmanns gård

Mandelmanns trädgårdar och gård ligger vackert som i en saga, mitt emellan två böljande sluttningar, precis som det trolska namnet Djupadal antyder. Från den ena kullen hörs en tupp gala. Där uppe går några av gårdens hundra Kravhöns och pickar i gräset, entusiastiskt vaktade av den dansksvenska gårdshunden Siri. På den andra sluttningen har det just blivit lunchdags för de fyra matglada lantrasgrisarna, som festar på gårdens egenodlade spannmål. Långt bort på en tredje kulle skymtar man några av gårdens 140 tackor med lamm som betar utanför fårhuset.

Marie Mandelmann skördar kål
Det blåser rejält på Österlen men vintrarna är milda och Mandelmanns 
brukar kunna skörda sin goda kål ända in i februari. Här är det brysselkål och rödkål som hamnar i Maries korg.

Filmen Äppelkriget av Hasse & Tage, som var ett inlägg i 1970- talets miljödebatt, spelades in på andra sidan bergskullen och kanske är det något särskilt med det öppna, levande landskapet som gör att man känner lite extra för miljön just här. I trädgårdarna hos Gustav och Marie Mandelmann kan besökaren ströva fritt och titta på både odlingar och djur.
– Det var vår dröm från allra första början, att skapa en mötesplats för människor, säger Marie, och tar oss med på en tur över kullarna.

Läs även: Ljuvliga recept från Mandelmanns gård

Mandelmanns lomanhöns
De bruna lomanhönsen är ovanligt lugna av 
sig. Mycket tack vare att de lever i grupper om max 
30 individer, vilket passar hönors natur.

Och en mötesplats är just vad gården har blivit med en populär sommaröppen gårdsbutik med kafé och servering i ett av växthusen, dessutom barnvandringar, trädgårdskurser och mycket annat. 
Sedan Mandelmanns tog över gården 1996 har de arbetat med ekologi och naturvård i fokus. De var före sin tid. Det här var många år innan klimatkrisen skulle toppa den politiska agendan och tillsatserna i maten bli ett hett samtalsämne. Den allmänna miljömedvetenheten var inte så stor.
– I dag har det vänt. Folk har fått upp ögonen för miljöfrågorna igen och allt fler vill veta vad de stoppar i sig. Vi vill inspirera människor och visa hur enkelt och okomplicerat det faktiskt är att odla ekologiskt, säger Gustav.

Läs även: Höns och permakultur på Kosters trädgårdar

Mandelmanns växthus
Växthuset tjänar som uppdrivningsrum åt plantor på våren och som kaffeservering på sommaren. Här börjar strax försådden av årets grönsaker.

Gustav och Marie träffades när de pluggade konst på Gerlesborgsskolan i Bohuslän i slutet av 1980-talet. Båda har rötter på landsbygden med lantbruk i släkten.
– Den ekologiska livsstilen har alltid varit en självklarhet för oss, och gårdslivet ger även tid och plats för skapande, säger Marie som målar och skulpterar på fritiden medan Gustav och de fyra barnen spelar fiol, trummor, piano och kontrabas.
Båda var tidigt överens om att de ville bo på en gård men det tog sin tid att hitta en som passade. Under en mellanperiod bodde de i en lägenhet på Södermalm i Stockholm.
– Som tur var hade vi en stor altan som vi möblerade med massor av krukor, en kompost, ja till och med ett äppelträd.

Läs även: Fem frågor till Mandelmanns som lever på självhushållning

mandelmanns vintersquash
Vintersquash ”Blue Ballet” kan skördas sent och ibland lagras ända fram till midsommar.

De provbodde på olika gårdar i Mälardalen och på Gotland innan de fick ett tips om gården i Rörum utanför Simrishamn som var till salu efter att gårdens ägare hade avlidit.
– Vår äldsta son Aron skulle börja skolan till hösten så det var dags för oss att slå oss ned och ta tag i vår gårdsdröm, säger Marie.
Hon och Gustav åkte ner och föll direkt för den fyrlängade skånska gården bland mjuka kullar, som gjorda för beteshagar och terassodling i fin sandjord.
– Det här var ett drömläge för oss som ville bo avskilt, men ändå nära en by. Och inte ha någon bilväg som gick rakt i genom gården, med tanke på våra tre små barn, säger Gustav.

korg med grönsaker hos Mandelmanns
Kronärtskockor, broccoli och pak choi ger värdefulla vitaminer till vinterköket.

När det blev budgivning om gården hade de tur. Bondens släktingar ville sälja till någon som tänkte fortsätta bruka jorden.
– Vi fick köpa gården fast vi inte hade lagt det högsta budet, 
säger Gustav och visar oss in i det ombonade köket där en för länge sedan hitflyttad sättugn från 1680-talet sprider skön värme. Vid matbordet som tillverkats av en alm som fällts på gården bjuds det på rättvisemärkt kaffe och goda smörgåsar på Maries stenugnsbakade surdegsbröd av gårdens egen råg.

Ta chansen att vinna i Lantlivs tävlingar

Mandelmanns grisar äter
Suggorna och griskultingen låter sig väl smaka 
av gårdens hemodlade säd och växtavfall. De bökar 
i jorden som därmed rensas från ogräs och 
skadeinsekter.

Boningshuset från 1873 har tre våningar. I markplanet som 
vetter mot trädgården ligger gårdens butik med kafé och bageri i gamla mysiga lokaler. På andra sidan huset, på den stenlagda innergården, finns den privata entrén som leder till husets två övre plan med omkring 170 kvadratmeters boyta. Huset hade renoverats på 1960-talet och det var masonitskivor och plastmattor i flera rum när Mandelmanns flyttade in. Dessa revs ut men i övrigt har Gustav och Marie renoverat varsamt.
– Vi har bara gjort enkla saker inne i huset, som att lerklina väggarna i köket. Nu har vi planer på att lägga in trägolv från gårdens alm. Men det får ta sin tid, säger Marie.

Prenumerera på Lantliv – välj ditt erbjudande här!

portal äppelträd i Mandelmanns trädgårdar

Ingrid Marie ympad på smala grundstammar bildar en fin port in i trädgården.

På Djupadal lever man efter årstiderna. Sommar och höst är det full aktivitet med trädgårdsskötsel och en stor skördefest i september. Vintern är en lugnare period då råvarorna förädlas.
– Vi syrar grönsaker, kokar marmelad och bakar bröd. Och det finns alltid något kvar från förra året att skörda och ta hand om.
I februari är det sedan äntligen dags att börja odla nytt igen.
– Barnen blir alltid lika trötta på oss när vi börjar förså tomater i badrummet, det enda rummet där vi har golvvärme. ”Åh, nej, inte nu igen, mamma!”, brukar det låta, säger Marie och skrattar.

Läs även: Hos Sara Bäckmo på Skillnadens trädgård

mandelmanns bordercollie med får
Bordercollen Saffran är delaktig i 
allt från trädgårdsfix till att valla får. Lammens 
vinterviste är i stora tomathuset som därigenom gödslas upp inför tomatplanteringen i slutet 
av april. Den blå färgen på ryggen visar 
att det är en bagge.

När man tittar ut över planteringar och odlingsfält är det svårt att tänka sig att allt detta var vilda fårhagar när Mandelmanns kom hit. Gustav och Marie började med att röja sly på alla kullarna och plöja bort gräs innan de kunde anlägga odlingar i upphöjda bäddar. Snabbt lät de bygga sitt första kallväxthus.
– Växthuset är trädgårdens hjärta. Där kan man börja förså 
tidigt så att säsongen blir längre, och så är det så skönt att kunna stå under tak och plantera när det är dåligt väder, säger Marie.

Läs även: Vi lever vår dröm på Fårö Lamm

Gustav Mandelmann med sin chilie
Gustavs chili sätter sting på många middagar, och på Maries goda kimchi.

För några år sedan fick Mandelmanns ta emot Region Skånes miljöpris för sitt arbete, och de ekologiska idéerna syns överallt i trädgården. Framför huset har Gustav och Marie anlagt dammar, där grodor, vattensalamandrar och fåglar trivs.
– Genom att gynna den biologiska mångfalden hjälper man hela trädgården, eftersom enskilda skadedjur inte får samma dominans, säger Marie.

Mandelmanns jordärtskockor
Jordärtskockorna blev lyxigt stora och fina. Mandelmanns äter dem gärna hyvlade på pizza.

Ett annat enkelt ekotips är att lämna kvar några fröställningar av exempelvis kronärtskockor efter skörden.
– Om fler fåglar stannar i din trädgård till våren, så har du fler hjälpredor i kampen mot mördarsniglar och andra skadeinsekter. Dessutom är det så härligt att gå i sin trädgård på vintern och se de vackra fröställningarna täckta av rimfrost, säger Marie.

Läs även: I trädgårdsmästaren Victoria Skoglunds privata trädgård

Mandelmanns boningshus
Boningshuset byggdes 1873 av obränt tegel från ett lertag bakom gården.

Men livet på en gammal bondgård är inte alltid en dans på rosor. När brunnen en höst fick en spricka läckte det in sand i dricksvattnet. En grävmaskin fick gräva ur kring brunnen, med följden att halva framsidan blev en enda lervälling.
– Ibland kan man längta efter att få resa bort. Men det går sällan. Med vårt jobb är det svårt att ta semester, vi gör ju allt själva, säger Marie.

Läs även: Härlig Skånegård med ljus och rymd

Mandelmanns dukade matbord
Matbordet som har tillverkats av en alm som fällts på gården rymmer många.

Men fördelarna med gårdslivet överväger med råge för både henne och Gustav.
– Vi har förmånen att få vara tillsammans mycket och vi har väldigt kul på jobbet. Det är så härligt att vi brinner för samma intresse, säger Gustav.
Trots allt arbete med djur och odlingar på gården är Gustav och Marie faktiskt ganska bra på att ta det lugnt. När de väntade yngste sonen Joel stängde de trädgårdskaféet och gårdsbutiken under en hel säsong.
– Alla sa åt oss att man inte kunde göra så. ”Era gäster kommer inte att komma tillbaka”. Men det gjorde de, säger Marie.

Gustav Mandelmann spelar fiol
Gårdslivet ger tid för skapande och musik. Gustav är en hejare på fiol.

Inte så konstigt. Gustav och Marie har skapat en lustfylld, inspirerande miljö som man gärna återvänder till. Själva kan de inte tänka sig att bo någon annanstans.
– Om vi en vacker dag inte orkar ha djur eller odlingar längre så kan vi alltid byta inriktning, och kanske starta en spännande kulturverksamhet i stället. Gården är vårt livsprojekt. Här kan vi göra vad vi vill.

Mandelmanns enkla tips för en miljövänligare livsstil:
Handla ekologiskt och årstidsvarierat, exempelvis tomater på sommaren 
och rotfrukter på vintern. Långväga importvaror som kaffe och te är det bra att handla rättvisemärkt.
Skaffa en miljöbil, men också en lättrampad cykel med bra pakethållare.
Ta med tygkassar till affären när du handlar.
Innan du springer i väg till bygghandeln, gå en vända hemma på gården. Kanske finns det något som kan återanvändas eller sågas upp. Resultatet blir dessutom mer platsspecifikt.
Ta egna frön på träd och buskar. Inget slår en kastanjeallé man drivit upp 
själv. Dessutom vet du plantornas ursprung, kanske moderträdet i sig har en historia värd att berättas.
Använd gamla fönster till drivbänkar, växthus eller som plantskydd i april, maj.
Plantera nyttoträd som fruktträdet mispel och storfruktig hassel och rönn. 
Då får du nötter och bär till marmelad och gelé, och fåglar och fladdermöss får skydd och mat.
Städa inte i trädgården på hösten, mycket som finns där under vintern kommer fåglarna till del, och igelkottar kan övervintra i lövhögar. Tidig vår kan du däremot städa loss.

Reportaget infördes i Lantliv nr 2/2010. 

NUVARANDE På Mandelmanns trädgårdar odlas det året runt
NÄSTA Smarta skafferier