På 1700-talsgården Grevlunda med utsikt över Österlens böljande natur har hoppryttarna Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson skapat sitt eget paradis. Kika in på den vackra hästgården!

Hemma hos ryttarstjärnan Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson på Grevlunda

Den välskötta grusgången som leder fram till entrén kantas av låga buxbomshäckar och pelargoner i urnor.

Det var när hoppryttarna Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson tröttnade på det ständiga pendlandet mellan sitt dåvarande hem i Flen och alla hopptävlingar  nere på kontinenten som de började leta efter en egen gård i Skåne, berättar Lisen.

– När vi hittade Grevlundagården kände vi direkt att det var här vi ville vara. Jag har alltid velat bo nära havet medan Peder gärna ville bo i ett kuperat, böljande landskap. Här fanns allt vi ville ha, säger hon.

hemma hos Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson

Familjen Bratt Fredricson är van att promenera uppför den långa, branta backen från byn Grevlunda hem till Grevlundagården som ligger 150 meter över havet. Vägen kantas av popplar som är typiska för det österlenska landskapet. Tävlingshästen Diablo har nyligen sålts till USA.

Hemma hos Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson

Att få en stund över för att pyssla i kökslandet är lyx för Lisen och Peder. Här växer örter, jordgubbar och potatis.

Försäljningen av en alldeles särskilt fin häst bidrog till finansieringen av gårdsköpet 2001. Och flytten sparade in en månads resdagar om året för det unga paret och deras tävlingshästar. Sedan dess har både bondgården från slutet av 1700-talet och familjen Fredricson vuxit. I det 500 kvadratmeter stora boningshuset, som var en tvåfamiljsbostad när Fredricsons tog över, bor numera Peder och Lisen med sönerna Hjalmar, 10 år, Carsten, 13 år, och Bill, 2,5 år. På Grevlunda finns i dag även ett stort stall och sju anställda som arbetar med att sköta de 50 hästar som tränas och rids på gården. Med SVTs serie Ryttareliten för några år sedan blev OS-ryttarna Peder och Lisen kändisar även utanför ridsportskretsar. Och sedan Peder vann en silvermedalj i hästhoppning under OS i Rio de Janeiro i fjol och därefter fick ta emot det prestigefyllda Jerringpriset har lilla Grevlunda hamnat på kartan ordentligt. Peder har själv inte hunnit ta till sig att han numera är en världskändis. Familjen har inte heller hunnit vänja sig vid all den nya uppmärksamheten, förklarar Lisen.

Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricsons hästgård

Det svenska halvblodet Uncle Blue är en lovande Grand Prix-häst.

– Det är fantastiskt kul med framgångarna men lite omtumlande på samma gång. Vi har varit vana att jobba på i det tysta här på vår lugna gård, och så plötsligt får vi förfrågningar från alla håll, säger Lisen, som är den stora entreprenören i familjen.

Hon tillhör fortfarande hopplandslaget men har inte tävlat på några år. I dag ägnar hon sin tid åt att driva företag. Förutom familje-företaget Grevlundagården i Vitaby AB har hon ett auktionsbolag som säljer selekterade hästar, och en webbshop med allt från rid­kläder till heminredning. Lisen arrangerar även häst­­hoppnings-tävlingar, som Elmia Scandinavian Horse Show och gårdens egen Grevlunda Grand Prix. Och så gör hon en ridpodd för Sveriges Radio och är häst-hoppnings­expert för olika TV-produktioner. Peder har å sin sida ett fullspäckat schema med träning och hopptävlingar världen över tre helger i månaden, då han är bortrest torsdag till söndag.

Ryttarstjärnan Lisen Bratt Fredricson

Gårdens inredning är en personlig mix av nytt och gammalt. Den stora antika guldspegeln är arvegods från Peders gudmor. Klätterrosor, buxbom och lavendel  ramar in den välkomnande entrén på det kalkputsade, gamla huset.

Inte sällan följer Lisen med för att träffa blivande kunder och knyta kontakter i branschen. Man undrar hur de hinner med allt.
– Vi har en gemensam kalender där vi för in allt,  och så försöker vi ha bra rutiner i vardagen. Sedan har vi jättemycket hjälp av Peders föräldrar som bor bara 500 meter härifrån. Vi är som en gammaldags storfamilj, säger Lisen, och fortsätter:

– För mig och Peder har det varit fantastiskt att ha ett stort gemensamt projekt i livet, att bygga upp gården och få ha både jobb och fritid ihop.

Det är tre år sedan de senast mötte mot varandra i en hopptävling. Vem som vann den gången kommer ingen av dem längre ihåg. Det har aldrig funnits någon känsla av konkurrens dem emellan, förklarar Lisen.
– Den som vinner tävlingen fixar ju pengar in till gården. Vi gör det här tillsammans, säger hon.

lantligt kök på hästgården Grevlunda

Foto: Hobert & Krupa

Genom att ta ner två väggar fick familjen sitt rymliga lantkök som hänger ihop med matsalen. I den öppna spisen eldas det flitigt.

vardagsrum på hästgården Grevlunda

Foto: Hobert & Krupa

Mitt emot köket finns en myshörna med sköna fåtöljer. Sidobord frånNorrgavel, tavlor av Jesper Waldersten och Ami Faytchevitz. Lampa från ME  Lampdesign i Borrby.

Lisen och Peder delar inte bara hästintresset, en sak som fick det att säga klick den där gången i ett stall för över 20 år sedan var att båda hade gått på konstskola i ungdomen och gillade att måla. Än i dag kopplar de gärna av med en konstutställning mellan tävlingar och resor. Och väggarna i 1700-talsgårdens ljusa rum pryds av såväl inköpt konst som någon av Peders akvareller, där hästar är ett av favoritmotiven. Inspirationen finns direkt utanför knuten i det vackra kulturlandskapet. På lediga stunder rider Peder och Lisen gärna en tur på de fina ridvägarna genom de gamla fruktodlingarna som omger gården. De tre hästvana sönerna rider också ibland men på sommaren har de en annan favorit på gården – den egna swimmingpoolen där hela familjen samlas varma dagar.

kakelugn och sammetssoffa i vardagsrummet på 1700-talsgården Grevlunda

Foto: Hobert & Krupa

Vardagsrummet har kompletterats med en gammal fin kakelugn. Sammetssoffa från Melimeli Home, det låga bordet är en antikvitet från Buenos Aires.

Efter femton års slit har Lisen och Peder skapat sitt eget lantliga paradis för barn och vuxna, hästar, ett par hundar och några katter. Och mellan tävlingar, ryttargalor, jorden runt-resor, hästaffärer och TV-projekt finns en vardag hemma i byn med storhandlingar, föräldramöten och barnens fotbollsträningar med Kiviks AIF.

– Vår familj är som en cirkus. Det är alltid lite kaos och vi är hela tiden på väg någonstans. Och det är tur att vi har ett stort lantkök för vi har nästan alltid vänner eller släkt på besök på middag. Vi tycker om att ha det så, vi vill ge barnen en fin uppväxt här på landet, säger Lisen, som själv växte upp mitt i Stockholm men redan som barn drömde om att en dag få bo på en gård.

– Det bästa med att leva här är att vi alltid har tillgång till den vackra naturen runt omkring. Vi tröttnar aldrig på landskapet här, som har lite av allt, lövskog, böljande backar, öppna vyer – och så havet förstås.

Peder Fredricson med hästen Diablo

Foto: Hobert & Krupa

Peder på väg att släppa ut Diablo i en av gårdens stora hagar. Med 50 hästar att ta hand om är det alltid mycket att göra.

Reportaget var med i Lantliv nr 4/2017

Prenumerera på Lantliv