Länge drömde de om en dalagård och hade nästan gett upp hoppet när chansen dök upp. I dag har de renoverat klart och njuter av livet i den lilla byn.

BS_Leksandsgrden_LLV09-1-980x600

Maria Daniels Nordling och Erik Daniels bor på en kringbyggd dalagård i Häradsbygden strax utanför Leksand. Maria står vid grinden och vinkar välkomnande. Hon berättar att just deras gård sägs vara en av de äldsta i byn. De vet inte exakt vilket år den är byggd, men har fått veta att en del av timmerbyggnaderna uppfördes redan under 1700-talet. Vi konstaterar ganska snart att man får känslan av att befinna sig i en riktig bullerby här i Häradsbygden.

BS_Leksandsgrden_LLV09-3-980x600
– Att äga och vårda en gammal gård är helt enkelt en livsstil som vi trivs fantastiskt bra med. Reser vi bort någonstans kan vi komma på oss själva med att vi pratar om gården och ofta längtar vi då hem igen.

BS_Leksandsgrden_LLV09-4-980x600
Den första sommaren startade de med gårdens yttre där alla timmerbyggnader och hus målades faluröda. Även vita knutar och vindskivor fick samma röda kulör, på det sätt som 1700-talets gårdar ofta hade här. Maria berättar att de alltid haft som regel att helt slutföra ett projekt innan de satt igång något nytt. På så sätt har ett nästan konstant renoverande under sju års tid fungerat relativt smärtfritt, även sedan de fick barn. Erik är den som snickrat det mesta och Maria har stått för många av idéerna.

BS_Leksandsgrden_LLV09-6-980x600

När gårdens yttre började återfå sitt ursprungliga skick föll det sig naturligt att fortsatta inomhus. Maria och Erik började med köket som har en fantastisk rymd med sin takhöjd på cirka tre meter. Pärlsponten i taket hade gulnat och målades vit. Det slitna 80-talsköket fick nya moderna bänkskivor, vita fasade kakelplattor, och luckor med snygga, tidlösa beslag. Den gamla linoleummattan revs ut och ersattes av ett vackert trägolv.

BS_Leksandsgrden_LLV09-2-980x600

– Nu gillar jag att använda mig av mycket naturmaterial och moderna inslag här hemma och besöker gärna loppmarknader och auktioner för att hitta det där rätta föremålet som passar vår personlighet och stil snarare än för att det är trendigt. Det kan vara allt från en designad stol eller en vacker gammal flaska.

BS_Leksandsgrden_LLV09-5-980x600

Marias renoveringstips

1. Bo in er i huset innan ni drar igång större projekt, om det är möjligt. Det händer ofta att man ändrar sig efter en tid.
2. Försök renovera enhetligt, och följ en röd tråd med till exempel en återkommande färgskala.
3. För att skapa spänning – blanda gärna in något oväntat föremål som bryter av stilen och var inte rädd för att blanda olika material, hårt med mjukt, och blankt med matt.
4. Välj gärna tre baskulörer i varje rum. Det skapar harmoni och glöm inte feng shui-elementen.

Reportaget var med i Lantliv nr 9/2014, prenumerera på Lantliv

LÄS OM FLER RENOVERINGAR AV GAMLA HUS:
De räddade sekelskiftesvillan från förfall
Renoverat med gamla material och metoder