Renoverat 1920-talshus med underbara tapeter och färger

Det gamla trähuset i Varberg hade ett läckande eternittak och en igenvuxen trädgård. Men det avskräckte inte arkitekten Erica och hennes familj. Fantastiska färger, härliga tapeter och spröjsade fönster har förvandlat rucklet till en riktig 1920-talsdröm.

V

erandan har precis blivit klar, med höga fönster och ett barfotavänligt trägolv. Här sitter Erik om kvällarna, när barnen är lagda, och spelar gitarr medan skymningen sänker sig. Men nu är det mitt på blanka eftermiddagen och pardörrarna står uppslagna mot träd­gården. Edith skuttar ner för de tre trappstegen och ut på den mjuk­slipade natursingeln i köksträdgården för att plocka sig några smultron och solmogna cocktailtomater.

Så här har det inte alltid sett ut på Mandelgatan 6 i Varberg, precis där staden en gång tog slut och Träslövs ängar bredde ut sig. Mycket har hänt sedan Erica Nilsson och Erik Bergqvist tog över huset för fem år sedan.

Erica var färdig med arkitektstudierna medan Erik fortfarande pluggade när längtan till hemstaden tog över. De ville flytta från centrala Göteborg, skaffa hus och bilda familj. Men huset fick inte vara hur dyrt som helst och villapriserna i kuststaden Varberg ligger på storstadsnivå.

1920 talshus 5b7691a6ec29d

Foto: Karin Wildheim

Trapanel kokssoffa sprojsade fonster

Foto: Karin Wildheim

Musikrum monstrad tapet

Foto: Karin Wildheim

Det unga paret släpade med Ericas pappa byggmästaren på visning efter visning av renoveringsobjekt.

– Kanske var det för att han sett så många nedgångna hus som han välsignade köpet. Han tyckte att det var rejält byggt, säger Erica.

Men under det läckande eternittaket fanns det felaktigt utförda eldragningar. Dräneringen var under all kritik och skorstenen sprucken. Det fanns också en omfattande fuktskada.

Husets potential var väl dold bakom 1970-talsdetaljer som brunmålade fönster, tegeltapeter och en plastmatta över diskbänken.

– Hade vi inte flyttat direkt från en studentlägenhet hit hade det nog inte känts okej med ett hus i så dåligt skick, säger Erica.

Erik och Erica gjorde upp en plan för hur renoveringen skulle genomföras. Att bestämma sig för en enhetlig stil innan jobbet satte i gång var viktigt.

– Vi har inga bilder från när huset var nytt. Vissa uppgifter säger att det byggdes 1929, andra 1934. Vi har tänkt att på den tiden var det nog mer eller mindre landsbygd här, så vi tror inte att det byggdes så modernt som möjligt. Här fanns till exempel ingen centralvärme, berättar Erica.

Utifrån det bestämde de sig för att satsa på 1920-talstil.

– Vi har romantiserat hela huset, säger Erica och nämner bland annat fönstren där glasen delats in i kvadratiska rutor i stället för att på 1930-talsvis vara utan spröjs.

Renoverat farg lantligt

Foto: Karin Wildheim

Lantligt vardagsrum 5b7691a28e5a2

Foto: Karin Wildheim

1920 talshus retrokok 20 talskok

Foto: Karin Wildheim

Även när det gäller färgsättningen har de hämtat inspirationen från 1920-talet.

– Vi promenerade mycket i Majorna och Änggården, som har många hus från den tiden, säger Erica och fortsätter med ett skratt:

– Och så hängde vi så mycket på Colorama att personalen där känner oss nu …

Åtta provburkar fick följa med hem innan de bestämde sig för den nuvarande gräddvita kulören. De målade upp provrutor på fasaden, som sedan beskådades i både skugga och dagsljus. Till fönster­fodren valdes en ljust olivgrön ton och till fönsterbågarna en mörkare grågrön.

– Jag är jätteglad att vi fick till det med det röda komplementet på ytterdörrarna, plank och staket, säger Erica.

Även inomhus dominerar de grågröna tonerna med inslag av ­tegelrött, milt blått och gult, som i William Morris-tapeten i sovrummet och Little Greene-tapeten i biblioteket.

– Tapeter är härligt! De ger mycket inredning direkt, säger Erica.

Först var Erik och Erica inne på att byggnadsvårdsrenovera med linoljefärg och pappspända tak.

– Vi kom så långt att vi kalkade och såpskurade golven i vardagsrummet och biblioteket, säger Erica.

– Efter det har vi gjort det enklare för oss, tillägger Erik.

Eftersom Ericas pappa har byggföretag har de anlitat hans firma för många av de stora jobben. Men de gillar också att greja själva och har målat väggar och golv, tapetserat och gjort en del snickeriarbeten på egen hand, bland annat byggt den stabila pergolan.

Renoverat 1920 talshus tapeter farg lantligt

Foto: Karin Wildheim

Sovrum lantligt tapet monster

Foto: Karin Wildheim

– Vi är ganska händiga och så har vi ju pappa att fråga och låna grejer av, säger Erica.

Det tog inte många månader från köpet innan de flyttade in.

– När jag var gravid med Edith hade vi tvättstugan som tillfälligt kök men både köket och badrummen var klara när hon föddes, ­säger Erica.

Ibland har de tagit en paus i renoverandet för att få tid till annat.

– Man får ju inte börja må dåligt som familj för att man lägger all kraft på materiella ting. Vi har försökt hitta en balans och talat mycket om hur det känns. Är det här fortfarande kul?

Planlösningen var något som ändrades flera gånger om. Till slut fastnade de för att låta alla rum på nedervåningen vara förbundna genom en rundgång. Inga ”återvändsgränder” alltså, men heller inte en öppen planlösning.

På nedervåningen finns köket, ett stort badrum där hela familjen får plats, tvättstuga, vardagsrum och ett än så länge nästan boklöst ”bibliotek”. Det är ett svårmöblerat genomgångsrum där Edith och Gustav älskar att leka, alldeles intill köket.

– Det var det första rummet vi började greja i. Men några platsbyggda bokhyllor har vi inte fått upp ännu, berättar Erik.

En trappa upp finns ännu ett badrum, ett gästrum och två barnrum samt föräldrasovrummet. Det har byggts till ovanpå den låda i ett plan som dockades på huset på 1970-talet. Med brutet tak på tillbyggnaden smälter den ihop mycket bättre med det ursprungliga huset. Dessutom blir det mysigt med vinklar och vrår i sovrummet, vilket förstärks av att det också har fått en inbyggd hylla mot den gamla huskroppen.

Från de tre fönstren på gaveln har Erik och Erica utsikt över fruktträden i den norra delen av trädgården, den nya pergolan, cykel­förrådet och trädgårdsskjulet.

Välj rätt kulör för ditt hus– Ericas och Eriks tips:

Titta på gamla hus från samma tid som ert eget. Många fasader har färg­kombinationer som inte alltid matchar så bra som färgprover men i rätt proportioner blir väldigt vackra.

Provmåla! Det är svårt att föreställa sig en kulör i stor skala. Vi använde åtta provburkar innan vi hittade rätt fasadkulör.

Vad har rummet för förutsättningar? I ett uterum eller
på en glas­veranda kan väldigt vita kulörer kännas stickiga.
Använd olika inspirationskällor. Man kan hitta inspiration på många olika ställen. Ett uppslag i en barnbok blev inspiration till kulörerna i Ediths rum.

Skapa vilsamma siktlinjer. Rum i fil eller rum med öppna samband bör komplettera varandra. Bredvid ett rum med stormönstrad tapet är enfärgade väggar välgörande.

Sommartid är familjen nästan mer utomhus än inomhus. Bad­utflykter hör till favoritaktiviteterna. Men den egna trädgården har också seglat upp som ett stort intresse.

– Det är mycket härligare att jobba i trädgården än vad jag trodde. Tänk att det kan vara så skönt att rensa ogräs! säger Erica.

I våras hade det nya intresset gått så långt att de åkte på en trädgårdsresa till Cotswolds i England.

– Vi åkte runt och såg en massa fint. Till och med barnen tyckte att det var roligt!

Allt här i livet kan ju inte handla om renovering …

Badrum rutigt golv sminkbord

Foto: Karin Wildheim

Lantligt barnrum dockskap

Foto: Karin Wildheim

Reportaget var med i Lantliv Sommarhem 2018

Prenumerera på Lantliv