Till vardags är det ljud i allmänhet och musik i synnerhet som gäller för 
radiojournalisten Carolina Norén som bland annat har varit programledare för Svensktoppen. I timmerhuset på fäboden utanför Mora är det tystnaden som lockar mest.

Prenumerera på Lantliv!

Vi är i Kansbol, en genuin fäbod med anor från 1600-talet på berget Grönsberg utanför Mora. Fäboden tillhör byn Östnor i dalen där Carolina Noréns pappa är uppvuxen. Och själv har Carolina blivit så fäst vid platsen att hon köpt tre av de gamla husen här.

I fäbodhusets kök råder ett lugn från svunna tider. Pinnstolar, kökssoffa och ängsblommor i en kanna gör atmosfären komplett. Den vilda naturtomten är som gjord för lekar och upptäcktsfärder.

 

– Många tycker att jag är lite galen som köpt på mig så många gamla renoveringsobjekt. Men det är mitt sätt att koppla av. Om bara tak och skorsten är täta så kan restaureringen få ta tid. Det finns ju varken el eller vatten i husen, vilket är skönt när det åskar, säger Carolina och visar oss in i sitt stora faluröda timmerhus, där hon och döttrarna bor på somrarna.

Det stora huset byggdes 1862 av den mäktiga Morapolitikern Bälter Sven Ersson, som har fått en hedersplats på spishyllan. Källan i skogen används av alla på fäboden och av törstiga vandrare på Siljansleden som passerar här.

 

– Jag älskar gamla hus. Här på Kansbol har jag arbetande semestrar, det går nästan inte en dag utan att jag kittar fönster eller målar, säger Carolina som även har låtit laga skorstenen, tagit fram det gamla trägolvet, byggt utedass och en lekstuga till flickorna.

Det var år 2006 som Carolina och hennes dåvarande sambo åkte runt i Moratrakten och satte upp lappar, på jakt efter ett genuint gammalt hus med renoveringsbehov. Gärna på en fäbod.

– När vi kom hit till platån kändes det lite som Skansen, med alla åldrade hus. Man förstår varför Siljansleden passerar här, det är väldigt vackert.

Enligt 1845 års kreaturslängd fanns det då på Kansbol 11 hästar, 89 kor, 100 får och 76 getter. Man kan nästan uppleva hur det måste ha myllrat och låtit här då, för knappt 170 år sedan. I dag finns här inga djur, förutom några får som går här runt husen vissa somrar. Men det enkla, avskalade livet är sig likt sedan 1845. Vatten hämtar alla på fäboden i en brunn i skogen som har gott källvatten. För att tända lampor eller koka kaffe använder Carolina sitt bensindrivna lilla elaggregat på verandan.

– Det är en tyst överenskommelse bland husägarna här att inte dra in el eller vatten. Då blir det snart moderna sommarstugor av husen och den intakta miljön går förlorad, säger Carolina som blev helt tagen av den lilla fäbodstugan från 1790 som hade stått tom i 50 år.

Den lilla soffan i vardagsrummet är gjord av en släde. Långa trasmattor gör sig fint på det gamla trägolvet som låg dolt under en korkmatta. På övervåningen finns en vind med ateljé som blivit barnens lekrum.

– Allt var så orört och genuint och i timmerväggen fanns inristat klotter och namnteckningar som var flera hundra år gamla. Den ville jag bevara som en unik gäststuga, säger Carolina.
Och på tomten intill Carolinas stora timmerhus ligger det vackra men förfallna Romsonhuset, byggt av familjen Romson som var duktiga träsnickare i Mora.

– Det var Romsonhuset jag främst ville ha, det har varit ett festhus där folk har samlats till stora sommarkalas. Mina hus var inte så dyra, mellan 100 000 och 175 000 kronor styck. Och eftersom fäboden har anknytning till min släkt vill jag gärna ta hand om dem, säger hon.

Carolinas favoriter på fäboden:
Att elda i alla eldstäder. Det är extra mysigt att somna till en falnande 
brasa i sovrummet.
Att besöka Zorns gammelgård, en fin samling gamla timmerhus i Mora.
Att kitta fönster är roligt. Det ska vara linoljekitt, det luktar så gott. Doften betyder avkoppling på landet.
Att gå på traktens fina loppisar, gårdsauktioner eller leta 
gamla husdelar på Återbruket i Mora. Auktionerna är bäst att gå 
på före midsommar, sedan stiger priserna när turister och 
sommargäster kommer.
Att sy gardiner, kuddar och dukar – helst i tyg med dalahästar. 
Begreppet Less is more gäller inte för mig och dalahästar!

Läs också: