Rustikt lantligt i skånelängan från 1700-talet

En impuls förde dem till Skåne och lilla Domsten, där de fann ett förfallet hus på en igenvuxen tomt. I dag har Bettina och Patrik förvandlat det till en hemtrevlig pärla i rustik, lantlig stil. Kika in i skånelängan från 1700-talet.

D

et gamla huset i skånska Domsten hade stått tomt i många år. Efter att ha använts som lagerlokal var det fullt av skräp och musäten isolering, och var direkt obeboeligt. På tomten utanför reste sig gigantiska kastanjeträd ur sly som växt sig så hög att den dolde en havererad motorbåt och en rostig gammal traktor.

Och detta uppfattade Bettina och Patrik Carlsson som ett drömprojekt!

– Men det var knepigt att förklara för barnen, skrattar Bettina. Pojkarna hade svårt att se vad det gamla spökhuset på ödetomten kunde förvandlas till.

Tre år efter att familjen köpt och renoverat både hus och trädgård är det svårt att föreställa sig förfallet. I dag har den gamla 1700-talslängan återfått sin forna glans, men förhöjd med en modern touch. Samtidigt har trädgården förvandlats till en dröm med välklippt gräsmatta, en omsorgsfullt renoverad önskebrunn och en häng­matta svävande mellan knotiga fruktträd.

Utemobler hangmatta ikea

Foto: Josefin Widell Hultgren

Lantligt rustikt 1700 talslanga domsten

Foto: Josefin Widell Hultgren

Keramikho lantligt kok

Foto: Josefin Widell Hultgren

Ursprungligen kommer Bettina och Patrik från Stockholm, där de redan för 18 år sedan renoverade en Pippi Långstrump-villa med punschveranda i Ursvik. När nu 13-årige Rasmus föddes flyttade de till Sala, där Bettinas föräldrar bor, och tog sig an ett slitet 1920-talshus. Där såg också sonen Wilton dagens ljus.

– På den tiden drev vi ett byggföretag, hade ett köksavtal med Ikea och reste mycket till Skåne, berättar Bettina. Vi tyckte det var vackert och kände en stark lust att flytta närmare kontinenten. Efter en husvagnssejour i Mölle hade vi plötsligt bestämt oss. Vi skulle hit!

Inom två månader hade de sålt sin bostad i Sala och hittat ett hus att hyra i Domsten, ett gammalt fiskeläge med 600 invånare strax norr om Helsingborg. Att kalla tilltaget en chansning är en underdrift. De hade inte hunnit kolla upp vare sig skola, förskola eller annan samhällsservice, de kände inte en kotte på orten och hade ingen familj i närheten.

– Men det visade sig vara det bästa vi någonsin gjort. Alla i byn är öppna och vänliga, och fler än vi har flyttat hit utan släktanknytning. Det finns en särskild gemenskap, och det tog inte lång tid innan vi hade fått många nära vänner. Bara en sådan sak som att man säger hej när man möter någon på gatan eller stranden, även om man inte känner varandra, gör stor skillnad.

Rustikt lantligt skanelanga 1700 tal

Foto: Josefin Widell Hultgren

Ampel lantligt rustikt

Foto: Josefin Widell Hultgren

Skanelanga lantligt rustikt 1700 tal

Foto: Josefin Widell Hultgren

När det gäller renovering är Patrik och Bettina ett oslagbart team. Medan han är händig och handlingskraftig fungerar hon som idéspruta, projektledare och inredare.

– Vi kompletterarar varandra med våra olikheter, säger Bettina. Patrik är visionären som gasar på med full fart, medan jag är mer konkret och vill ha alla fakta innan vi ska fatta beslut. Och när vi inte kommer överens om renovering eller inredning så låter vi bli. Det lönar sig att vänta på lösningar som båda gillar.

I princip har Bettina och Patrik gjort om huset från grunden, och började med att riva ut allt. Väggar har plockats ner, nya dörröppningar tagits upp och dessutom har det murkna golvet på botten­våningen ersatts med ett blankpolerat i betong. Nu bryter den grå färgen av fint mot vitputsade väggar och synliga, mörkbetsade bjälkar.

På nedre plan finns köket plus en matplats och ett luftigt möblerat vardagsrum. Bakom en textilklädd vikvägg skymtar datorhörnan, och en bit bort finns badrummet bakom en charmigt sliten skjutdörr. Ovanvåningen rymmer två sovrum och ett mellanrum med ytterligare en kontorshörna, och för att ge rummen rymd är de frilagda takbjälkarna vitmålade. Längs snedtakets väggar har Bettina dolt klädförvaring bakom vita tyger, som så småningom ska bytas mot vackra gamla skåpluckor som hon hoppas hitta på loppis.

Den genomtänkta renoveringen visar tydligt vilken passion husets ägare har för både byggnation och inredning. Men trots att de har både professionell kunskap och lång erfarenhet av tidigare husrenoveringar dök det upp oönskade överraskningar på vägen. När de rivit ut alla väggar utom en var det, till exempel, just där en vattenläcka uppstod.

Domsten

Foto: Josefin Widell Hultgren

Rustikt vardagsrum skanelanga

Foto: Josefin Widell Hultgren

Lantligt barnrum

Foto: Josefin Widell Hultgren

– Det blev som en fontän genom putsen, säger Patrik med ett skratt. Och något vi upptäckte var hur mycket dyrare det är att renovera ett äldre hus än ett från det närmaste seklet.

Eftersom huset var obeboeligt när familjen tog över var de tvungna att ha kvar sin hyrvilla en tid. Och när renoveringen visade sig dra ut på tiden stod lyckan dem bi, de kunde fortsätta att hyra.

– Det var en förutsättning för att lyckas, säger Patrik. Då slapp vi bo mitt i bygget och behövde inte stressa fram alla beslut. Till exempel fick vi möjlighet att tänka igenom en omplacering av köket. Med facit i hand är kökets placering i mitten av huset det vi älskar mest med vårt nya hem. Köket är själva hjärtat.

Skånelängan i Domsten är med sina 100 kvadratmeter betydligt mindre än familjens tidigare hem, ändå trivs de otroligt bra.

– Att dra ner på boendeytan har fungerat bättre än vad vi trodde, säger Bettina. Pojkarna gillar att dela rum, vilket vi inte riktigt hade räknat med.

Vid varje flytt har familjen Carlsson förnyat sig inredningsmässigt och anpassat möblerna efter vad som passar in. I princip har de sålt allt befintligt och sedan köpt både nytt och begagnat. Dessutom är Bettina bra på att skapa en ombonad känsla med hjälp av plädar, kuddar, fårskinn och växter. Särskilt dominerar växterna, som finns överallt i huset. En murgröna i en kakburk hänger från taket i trappan, det står kaktusar i korgar på golvet i rummen, medan fönsterbrädena pryds av rosa Mårbackapelargoner. På köksbordet står en vacker sommarbukett från Kulla Gunnarstorps gårdsbutik.

– Det är underbart att ha en lokal gårdsbutik i bygden, säger
Bettina som hämtar inspiration överallt där den bjuds och som vill ägna mycket tid åt att inreda huset när det nu äntligen är klart.

Lantligt rustikt sovrum

Foto: Josefin Widell Hultgren

Onskebrunn domasten skanelanga rustikt lantligt

Foto: Josefin Widell Hultgren

Just när Bettina tar ut en härlig hallonpaj ur ugnen kommer barnen springande från sin trädkoja på andra sidan vägen, och intygar att all skepsis inför ödehuset är som bortblåst. Samtidigt går Patrik runt huset och visar sin favoritdel på den pittoreska skånelängan, de vackra korsvirkespartierna.

– Byborna har berättat att korsvirket kommer från ett skepp som gick på grund utanför Domsten på 1700-talet. Vi har till och med ett gammalt fotografi som föreställer en familj som bott i huset, uppställd framför den gamla gårdslängan.

Familjen Carlssons renoveringstips:

Testrenovera. Om ni aldrig har renoverat ihop, avstå från objekt som kräver total renovering. När ni är i gång, börja i en utvald sektion, som till exempel sovrummet, och fortsätt vidare utifrån hur samarbetet fungerar.

Ekonomi. Håll koll på ekonomin. Det uppstår alltid oförutsedda utgifter i ett gammalt hus, och det är tråkigt om man river saker för att sedan upptäcka att det inte finns pengar till att färdigställa projektet.

Dubbelt boende. Det är enklare att renovera en tom bostad, försök att ha dubbelt boende så ni slipper bo i renoveringsobjektet.

Tid. Mycket kan ändras till det bättre under renoveringen om man inte har för bråttom, så låt allt få ta sin tid.

Hantverkare. Anlita alltid behöriga hantverkare för el- och VVS-arbeten. Skriv ordentliga avtal om allt från ansvar till datum då arbetet ska vara klart.

Trots att huset precis är klart drömmer familjen redan om nya utmaningar. Nästa projekt blir en stor pool i trädgården, och där­efter står garaget på tur. Med 60 kvadratmeters golvyta och en takhöjd om 3,5 meter ska det förvandlas till ett separat boende med lagerlokalskänsla och utsikt över kustlinjen och Öresund.

– Vi trivs verkligen i vårt hus och med närheten till havet, säger Bettina. Att bo här är högsta graden av livskvalitet. Under sommaren går barnen i seglarskola och vi vuxna håller ofta till i en föreningslokal där det anordnas grillkvällar, vinprovning, bokaftnar och ­annat trevligt.

– Den stora omställningen med att flytta till en liten ort är att det tar ett tag att komma in i ett lugnare tempo. Men vi har landat bra. ­Vi hittade ett ödehus, och fick en högst levande tillvaro på köpet.
 
Följ med oss till vackra Champagne 26-29 september 2018! Vi bor på slott bland vinfälten och besöker  tre av Champagnes mest spännande vinhus – Bollinger, Ayala och svenska Hatt et Söner.

resa till champagne