I helgen tog våra krönikörer Mandelmanns hem inte mindre än tre fina statyetter på Kristallengalan men nu är de tillbaka på gården och skördar för fullt. September är den intensivaste skördetiden på Djupadal. Nu ska grönsaker och rotfrukter plockas in, äpplen ska lagras, pressas till hundratals liter must och bli till fyllning i ljuvliga pajer. Snart får odlaren sin lön och festen kan börja!

Prenumerera på Lantliv!

Mandelmanns skörd

”Veten är huggen och rågen är höstad, nu kör vi in med det allra sista lass! Sen plocka vi ax så nätt, så plocka vi ax så tätt, fågeln ska ha något till vinterföda då.” September är här och denna skånska skördevisa hör månaden till. Det är en härlig tid för självhushållaren! Dags att skörda, skörda och skörda allt det vi under året drivit upp. Likt en hasselmus får man lust att hamstra inför kyligare tider! En del grödor innebär säkrad middag ända till senvåren: rotselleri, potatis, vintersquash, röd och gul lök. Mycket kan stå kvar i grönsakslandet och skördas efter hand medan annat måste tas till vara innan frosten kommer – men än dröjer det länge. Nypressade halmbalar ligger utspridda på det solgula fältet runt vindmöllan, det lilla gårdsverket som sedan några år förser gården med ström. Tappert syns den fläkta vid minsta bris och när sommaren avtar så tilltar vindarna med full kraft runt Djupadal.

majs hos Mandelmanns

I trädgårdslandet står praktfulla solrosor i djupaste gult intill söta dahlior och ännu sötare sockermajs med bleka toppar och mogna kolvar. De majskorn som är blottade hinner inte vara det länge, fåglarna är snabbare än blixten när det gäller sötsaker. Majs, vindruvor och äpplen är vi helt klart flera som vill lägga vantarna på och det är först till kvarn som gäller. Fåglarna ska också få sitt och vi lämnar gärna skörderester och fröställningar till deras ivriga näbbar. Den huvudsakliga skörden vill vi ha för oss själva. Sommaren lider mot sitt slut men än är det fortsatt varma dagar. Trots det ligger en speciell doft i luften som alltid känns den här tiden – den tidiga hösten är på ingång. Höstarna är milda och långa här på Österlen, de pågår inte sällan tills julen står för dörren.

Mandelmanns gard i Djupadal

Gårdens äppelodling är en härlig plats dessa dagar. Sorter som Röd Discovery och Aroma fyller trädens grenar – och marken nedanför, till hönsflockens förtjusning. När småfåglar börjat knapra på äpplen som ännu hänger är det ingen tvekan längre, sötman har nått högsta punkt. Utrustade med varsin plocksele försedd med tunna på magen länsar vi vartenda träd på frukt – september ska bjuda på både äppelpaj och äppelmust som om det inte fanns någon morgondag. Den årliga skördefesten närmar sig och förberedelserna är många. Dags att damma av äppelpressen! Äpplena pressas för sig själva eller tillsammans med annat gott från gården – i en pressning lägger vi till vindruvor, i en annan vintersquash och päronkvitten. Kombinationerna är oändliga och det blir nästan alltid gott! Äppelskrufset som blir över efter pressningen är samtliga djurs favoriträtt här på gården och både grisar, får och kor får sin beskärda del. Lyckliga tider!

Mandelmanns skördar potatis

Några dagar före skördekalaset är det dags för den Stora Potatisdagen då samtliga potatisar ska upp ur jorden. Det är ett hårt jobb, varenda knöl plockas för hand, men samtidigt är det en trevlig stund och en verkligt jordnära syssla. Och belöningen! Potatisen, i sin enkelhet, vill man inte vara utan. Knölarna sorteras i storleksordning, från ostbågs- små till riktiga bjässar. De förstnämnda är icke att försumma – som så ofta med grönsaker och rotfrukter så gäller ”ju mindre, desto läckrare”.

pumpa på Mandelmanns gård

Vid en solvarm slänt skördas så slutligen vintersquashen för fulla skottkärror. Som vi längtat! Uchiki Kuri, Jarrahdale, Butternut, lika vackra med sina många färger som utsökta i smak. Med sina rejäla skal kan de sparas månader framåt och agera konstverk under tiden tills det att de slutar som ugnsbakade gyllene skivor, soppa eller paj. Potatisen paketeras och vintersquashen radas upp på en bädd av halm. Vaserna fylls med solrosor och blommande kronärtskockor, korgarna med nyskördade hasselnötter. Lammkotletter bereds och fiolstråkar spänns. Årets största pumpa har med samlad kraft kånkats fram för tävlingen Gissa vikten. Skördefesten kan börja!

Pumpa hos Mandelmanns

Mandelmanns rivna äppelpaj

150 g rumsvarmt smör
1 krm salt
2 msk vatten
3 dl vetemjöl
5–6 äpplen
150 g rumsvarmt smör
3 1/2 dl socker
2 ägg
1. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och låt vila i kylen i ca 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen så att den passar en pajform som är ca 20 cm i diameter.
2. Grovriv äpplena med skal och allt tills du fått ihop 7 1/2 dl. Vispa ihop smör, socker och ägg till en smet. Blanda i det rivna äpplet och fördela fyllningen i formen.
3. Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Servera med vaniljsås!

Marie & Gustav Mandelmann
Ålder: 52 respektive 51 år.
Gör: Lantbrukare och författare. Driver Mandelmanns trädgårdar med visningsträdgård, trädgårdskök och butik. Krönikörer i vartannat nummer av Lantliv.
Familj: Barnen Aaron, 27, Tora, 25, Disa, 22, och Joel, 16 år. Hundarna Saffran och Siri samt katter, kor, får, grisar, höns, ankor och bin.
Bor: I Rörum på Österlen i Skåne

Missa inte Mandelmanns krönikor prenumerera på Lantliv!

Läs också: Ljuvliga recept från Mandelmanns gård