Med sin glasveranda, sina munblåsta fönster och sitt magnifika tegeltak med drakar på nocken tog sekelskifteshuset i Vetlanda familjen Samuelsson med storm. Så här års sprids grandoften genom de vackra rummen i fil medan glöggendukas upp framför en av de vackra kakelugnarna.

Det lyser varmt och välkomnande från glasverandan som pryder familjen Samuelssons röda hus med liggande panel och gröna och vita snickerier, ett hus som i folkmun kallas för Draknästet. Namnet har det fått efter de två drakarna som tronar på taknocken. De gröna pardörrarna, som leder in till glasverandan, är vackert pyntade med granriskransar. I de småspröjsade fönstren hänger adventsstjärnor som tillsammans med vit amaryllis och tända ljus sprider härlig stämning. Glasverandan är inredd med gamla möbler med patina och historia, vilket ger karaktär och en fläkt från tiden då huset byggdes.

Snön lyser med sin frånvaro här i småländska Vetlanda, men inne i huset är det inte svårt att få till julstämning då de tända stearin­ljusen skimrar vackert och lyser upp i vintermörkret. Och innanför glasverandan, i det luftiga vardagsrummet, sprakar det hemtrevligt från brasan i kakelugnen.

– Jag älskar det rofyllda knastret från kakelugnarna. Det är så mysigt att sätta sig framför brasan och titta på flammorna. Det värmer skönt och ger en behaglig känsla i kroppen, säger Sofia som bor här med äkta maken Christian och barnen Ebba, Sigge och Bibbi.

julpyntat sekelskifteshus i vetlanda

Foto: Carina Olander

Gran, glögg och pepparkaksbak sprider julens dofter i det röda drömhuset, kallat Draknästet, i småländska Vetlanda.

lantkök i sekelskifteshus

Foto: Carina Olander

Storasyster Ebba hjälper till med förberedelserna till glöggen.

glasveranda i sekelskifteshus

Foto: Carina Olander

Verandan med de småspröjsade fönstren med munblåst glas är som gjord för att hänga upp vackra julstjärnor och pynt i.

– Vi har bergvärme, men för att få det tillräckligt varmt i huset eldar vi varje dag i alla eldstäder, sedan är raggsockor obligatoriskt här för det drar rätt så mycket mellan golvplankorna.

I köket råder febril aktivitet. Det doftar jul av glögg, pepparkakor och apelsin. Från högtalarna strömmar toner av Jul, jul, strålande jul. Christian är i full färd med att baka pepparkakor med barnen. Familjen är nyss hemkommen från lussemorgon på skola och förskola och flickorna har sina finaste julklänningar på sig.

Huset är i ett och ett halvt plan med stensatt grund där det ryms både källare och krypgrund. På bottenplan är takhöjden på 3,10 meter och även övervåningen känns luftig med sina 2,70 meter i takhöjd. Rummen på nedre plan är stora och ligger i fil. Sofia och Christian har målat väggar, golv och tak i två olika vita nyanser för att reflektera ljuset på bästa sätt och skapa en rofylld grund att bygga vidare på. Än så länge är rummen sparsmakat inredda.

– Jag tycker att det blir rörigt med för mycket färg och saker, är helt klart lite feg gällande att ta in färg. Jag har gjort mina försök, men har alltid fallit tillbaka till det vita och lugna, säger Sofia.

Eftersom familjen bara bott här i ett par år får renovering och möblering ta sin tid.

Läs även: Julstämning i nybyggda drömhuset i sekelskiftesstil

Lantkök med pärlspontsluckor

Foto: Carina Olander

Köket, med smalspåriga pärlspontsluckor, är platsbyggt och fanns redan på plats när familjen flyttade in.

vackra gamla pardörrar med julkransar

Foto: Carina Olander

Enkla kransar pryder glasverandans dörrar. Granar är favoritpyntet här i huset och finns i olika storlekar och former överallt.

matrum i lantlig stil i sekelskifteshuset

Foto: Carina Olander

Matrummet ligger intill köket och de förbinds med pardörrar med överljusfönster. Här kan man krypa upp i soffan och mysa framför gjutjärnskaminen.

– Vi vill hellre spara till någon möbel vi verkligen vill ha än att köpa en massa saker för att fylla upp rummen. Vi har flera rum kvar att renovera och inreda på bottenplan, hallen är färdig men inte möblerad ännu. Där finns egentligen bara en kakelugn, men den ger så mycket känsla. Så här till jul, när granen sträcker sig ända upp till tak, känns det helt magiskt. Dessutom har vi plats att dansa genom alla rum på julaftons kväll, det hade inte gått om rummen varit helt möblerade, säger Sofia och ler.

Sofia och Christian bodde tidigare i ett nyare hus. Huset var färdig­inrett och de, som är lite av projektmänniskor som gärna fixar och donar, började känna sig en aning frustrerade då allt var klart. Dessutom var det förra hemmet ett enplanshus med öppen plan­lösning, och med tre barn i huset – och alla deras kompisar på besök – kändes det som att man gick på varandra.

Paret fick nys om det gamla sekelskifteshuset mitt inne i Vetlanda och åkte på visningen.

Det högg till i hjärtat på oss båda när vi gick in genom dörrarna.

– Det var helt klart kärlek vid första ögonkastet. Huset hade allt det där vi längtat efter: rum i fil, pardörrar, knarriga trägolv, gamla kors-postfönster med munblåsta glas, glasveranda och högt i tak. Vi kunde inte släppa tanken på huset och bestämde oss för att det måste bli vårt. Vi fick sålt vår villa och blev stolta ägare till det gamla huset.

Läs även: Gammeldags lantlig jul i underbara hallandslängan

julduknin i sekelskifteshuset

Foto: Carina Olander

Dukat för fest på det gamla slagbordet i matrummet där bord och soffa är Blocketfynd.

öppen spis och julgran i sekelskifteshuset

Foto: Carina Olander

I hallen går den ståtliga granen ända upp till taket och välkomnar familj och vänner. Inne i det luftiga vardagsrummet väntar en värmande brasa.

pepparkaksbak i sekelskifteshuset

Foto: Carina Olander

En del av degen slinker ner i magen, men det hör till när Bibbi bakar.

tavelvägg

Foto: Carian Olander

Sofia vill inte ha för mycket på väggarna men har förälskat sig i Love Warriors bilder som hon samlat i grupp.

Hemmet var i bra skick när familjen köpte det, men de nya ägarna ville sätta sin prägel med vit färg.

Sofias juliga doft- och ljudtips:

Vi tycker att jul handlar mycket om doft och ljud. Levande ljus i alla former är vackert, skapar stämning och luktar jul. Änglaspel är ett måste.
Glögg värmer vi lite av varje kväll. Den får ryka, dofta och drickas
Elda i kakelugnarna. Jag brukar slänga in lite kanel eller stjärnanis i elden vilket sprider en härlig juldoft.
Granris skapar stämning och doftar jul.
Lyssna på julmusik samtidigt som du
gör godis och lagar mat, det förstärker känslan.

– Det är inte helt lätt att renovera ett sådant här hus med så högt i tak. Det går inte att stå på stege och måla väggarna utan allt måste göras från en byggställning, så det tar tid att bara måla ett rum.

Redan i slutet av oktober börjar familjen att planera för jul. Sofia binder kransar och gör arrangemang med hyacinter och mossa.
I god tid före jul brukar nära och kära samlas i köket och göra julgodis. Knäck, mintkola och saffransfudge hör till favoriterna.

– Jag är inte så förtjust i julpynt utan tycker om att pynta med det som naturen har att erbjuda. Jag vill gärna ha en liten gran i varje rum. Granarna varierar i storlek, allt från den stora i hallen på flera meter till små granar som får plats i glasburkar. Jag älskar grandoften och ihop med vår vita grund ger de en kripsig julkänsla.

kakelugnar i sekelskifteshus

Foto: Carina Olander

I huset finns två kakelugnar, en öppen spis,en gjutjärnskamin och en köksspis. Så här års eldar familjen flitigt i alla eldstäder.

Barnrum i sekelskifteshuset

Foto: Carian Olander

Sigges rum går i grå ton med tapet från Ellos kollektion. Stjärnan i fönstret är skapad av kvistar.

barnrum i lantlig stil

Foto: Carina Olander

Ebbas rum är stort och luftigt och har plats för många vänner på besök. Den lilla granen och den stora julstjärnan skapar en varm stämning.

Reportaget var med i Lantliv nr 12 2016, prenumerera på Lantliv