Det gamla huset på Svartön utanför Strömsund i Jämtland stod öde när Ulla-Britt Englund köpte det för snart tjugo år sedan. I dag njuter hon av punchverandor, värmande kakelugnar och en fantastisk sjöutsikt.

D

et är en vacker höstdag. Dimman lättar, solen tittar fram och löven dalar sakta ner från träden efter nattens frost. Morgonen är näst intill magisk med alla vackra höstfärger i rött, gult och grönt. Ulla-Britt Englund har mycket att göra på lantstället inför vintervilan. Trädgården ska ansas, gräset klippas för sista gången och löven räfsas upp.

Det pampiga sekelskifteshuset ligger på Svartön, en ö i sjön Ströms Vattudal, utanför Strömsund i Jämtland. Ulla-Britt har som vanligt åkt hit med sin flotte med utombordare.

– Det finns ett speciellt lugn här. Det är orört, som om tiden stått stilla. Samtidigt är det spännande att vara här, det finns alltid något nytt att upptäcka, säger Ulla-Britt.

Svartön, sekelskifteshus
sekelskifteshus med punschveranda

Foto: Carian Olander

Huset ligger uppe på en höjd med punschverandor åt två håll och med fantastisk utsikt över sjön. Träden och vattnet blir som en tavla genom fönstren, på punschverandorna njuter man av naturens växlingar på första parkett.

– Det är en sådan ro här. Jag kan sitta i timtal och bara titta. Man blir lugn i hela kroppen av det, säger Ulla-Britt, som har en annan favoritplats i paviljongen nedanför huset, alldeles intill vattnet.

svarton_3

Ulla-Britt visar oss runt i det stora boningshuset som har rejäla ytor och gott om plats för familj, släkt och vänner. Här finns åtta rum och kök och tre sovalkover, hela ytan är på 280 kvadratmeter.

Läs också: Renoverat med gamla material och metoder

– För mig är det viktigt att inte förstöra de gamla orörda delarna av huset. Därför har kökets utformning fått ta tid. Vi satte in det gamla köket nere i paviljongen i stället och har lagat vår mat där i alla år, säger Ulla-Britt.

Svarton_4
lantligt kok med vedspis

Men med barn och barnbarn blev det till slut för trångt att laga mat och äta i paviljongen. Så i fjol lät familjen sätta in ett klassiskt vitt lantkök och en vedspis i boningshusets kök.

matplats i sekelskifteshus

Huset är näst intill i originalskick och det känns som om tiden stått stilla när man går husesyn genom rummen som får extra mycket karaktär av de vackra gamla fönstren.

Intill köket ligger nedervåningens stora rum i fil, de används som vardagsrum och matsal och har stora fönster som ger mycket ljus och en makalös vy över sjön. Den härliga sekelskiftesatmosfären bärs upp av vackra, gedigna möbler med många år på nacken.

kakelugn

Huset byggdes år 1885 av en postmästare som drev jordbruk på gården. År 1920 sålde han boningshuset till en man som nyttjade huset som sommarbostad. 1976 fick Ulla-Britt se huset för första gången.

– Min svåger och jag var ute på en båttur på sjön och när vi fick se huset på håll bad jag honom att köra in till bryggan. Jag blev helt förälskad i vad jag såg, säger Ulla-Britt, som senare hörde sig för om huset, som visade sig vara till salu.

sovrum i sekelskiftesstil
Den gången blev det aldrig någon affär för Ulla-Britt. Hon hade redan ett hus, och utgångspriset låg en bra bit över vad hon skulle ha haft råd med.

– Men sedan den dagen hade jag inget annat hus för ögonen. Huset såldes till några andra, men 1995 kom huset ut till försäljning igen.
Mitt liv såg helt annorlunda ut då, nu var det min tur. Jag kände att huset och jag hörde ihop.

sovrum med kakelugn

– Sedan jag var barn har jag älskat gamla möbler. Att ta hand om dem och rädda dem från att bli slängda ger mig stor tillfredsställelse. Alla mina saker har en historia, säger Ulla-Britt.

På övervåningen finns sovrummen, som alla pryds av varsin vacker kakelugn. Sovrummen har genomgått en lättare renovering med nya tapeter i tidsenlig stil. Ulla-Britt har medvetet låtit bli att
måla om snickerierna, allt för att bevara husets ursprungskänsla.

vacker punschveranda

Foto: Carian Olander

Punschverandornas munblåsta fönsterglas ger ett böljande sken, de riktigt glittrar i solljuset. Här råder en fridfull atmosfär som är svår att beskriva i ord.

uteplats med trasmattor
– Jag vill göra så få ingrepp som möjligt. Huset har sina skönhetsfel och skavanker, men de har blivit en del av husets historia. Jag är en förvaltare som ser till att huset får vara kvar, säger Ulla-Britt.
gjutjärnskamin i paviljongen
Paviljongen har ett kök och ett stort allrum med härlig utsikt över vattnet. Är det lite kyligt så eldar vi i den vackra norska gjutjärnskaminen.

Reportaget var med i Lantliv nr 10 2014

Skapa stilen som i det underbara sekelskifteshuset
Vägghängd fotogenlampa, vintage/Ellos, läs mer och köp här

vagghangd fotogenlampa

Rustik matstol, från Mio, läs mer och köp här 

rustik-stol

Runt klaffbord, vintage/Ellos, läs mer och köp här
klaffbord

Trasmatta från Himla, läs mer och köp här 
trasmatta-himla

Följ med oss på kursen Lantlivs julverkstad! Vi lär oss binda kransar, julbuketter, stöpa ljus, duka vackert och slå in klapparna extra fint. Vi bor och äter gott på Siggesta gård.

julverkstad