När Beatrice och Freddie fick barn ville de bo närmare naturen – men de tvekade att lämna sitt älskade Göteborg. Nu har de det bästa av två världar: ett vackert, rött sekelskifteshushus med blommande körsbärsträd – och gångavstånd till folkliv och restauranger. Kika in och inspireras av modern lantlig stil och ett underbart barnrum under snedtaket.

M

olnen hänger regntunga och små vita blad virvlar runt som konfetti i luften. Längs de slingrande gatorna står röda, gröna, gula och vita trähus inramade av äppel- och körsbärsblom. Luften andas förväntan och vinterns långa mörker håller på att städas bort av vitsippebackar och ljusgrönt bladverk.

Här, i Toltorpsdalen i Göteborg, har Beatrice och Freddie Helgesson bott sedan 2016.

– Vi är egentligen lägenhetsmänniskor. Jag älskar känslan av att gå in i en trappuppgång, men med barn var vi tvungna att tänka om, säger Beatrice.

– Vi bodde tidigare på Linnégatan i Göteborg, med en innergård i betong som var mindre än vårt kök. Dessutom låg den trafikerade Majorsgatan alldeles utanför, fyller Freddie i.

Han och Beatrice började se sig om efter andra boendealternativ, men trycket var högt och budgivningarna drog i väg.

sekelskifteshus med modern lantlig stil

Foto: Lina Nydahl

Toltorpsdalen ligger naturskönt i utkanten av Göteborg. Här finns många vackra gamla trähus som liksom familjen Helgessons är byggda på 1910-talet.

körsbärsträd vid sekelskifteshuset

Foto: Lina Nydahl

Nu slår snart trädgårdens många äppel- och körsbärsträd ut i blom.

Y-stolar och blommande kvist, modern lantlig stil vid matsalsbordet

Foto: Lina Nydahl

En körsbärskvist skapar vårkänsla vid matsalsbordet. Stolarna med snörsits är Hans J Wegners klassiska Y-stolar. Ljuskrona, Flos.

”Ska ni inte köpa vårt hus då?” frågade Beatrices chef på ett morgonmöte. Hans och hans frus tre barn var vuxna och utflugna och behovet av att bo stort fanns inte längre.

”Vilket är ert maxbud?” la han till.

– Det var ju nästan för bra för att vara sant, berättar Beatrice som först inte trodde att de skulle ha råd.

En sekelskiftesvilla i ett lummigt, lugnt och vackert område på gångavstånd från Göteborg var något de nästan hade gett upp hoppet om. Men chefen tog budet och snart var köpet ett faktum.

– Vi spräckte en champagneflaska direkt. Vi var helt övertygade om att vi hade gjort en bra affär, säger Freddie.

Toltorpsdalen har en historia som sträcker sig århundraden tillbaka i tiden, men själva egnahemsbebyggelsen påbörjades 1912. Då räknades dalen som landsbygd och Göteborgs stad såg på bebyggelsen med oblida ögon. Rädslan för oreglerade kåkstäd er och förlorade skatteintäkter var två anledningar och därför ville man heller inte bistå med några husbyggarlån.

vardagsrum med platsbyggd hylla av Ikeahyllan Billy

Foto: Lina Nydahl

Vardagsrummet är ljust och rymligt. Bokhyllan under fönstren har Freddie och hans svärfar platsbyggt med Ikeahyllan Billy som grund.

kök i modern lantlig stil

Foto: Lina Nydahl

En slitstark bänkskiva av svart, matt granit passar fint till köksluckorna, Marbodal.

öppna trähyllor och loppisbord i moderna lantköket

Foto: Lina Nydahl

Öppna trähyllor ger en mjuk känsla åt det vitkaklade köket. Köksbordet är ett Blocketfynd.

– Eftersom det inte fanns någon stadsplan för området är vägarna små och snirkliga och husen olika, berättar Freddie. Men vad som förenar dem är att nästan alla är placerade i tomtens hörn. Vår tomt var dubbelt så stor från början och en äppelallé ledde fram till husets entré som då låg där Morris nu har sin lekhörna.

Den här villan byggdes 1918 åt en trädgårdsmästare och var en av områdets första. Under 1950-talet, när huset genomgick en stor renovering, sattes två lägenheter in på ovanvåningen. Då hade områdets rykte redan lyfts från arbetarlandsbygd till stadsvillakvarter med tämligen hög status.

– Just det att vi kan sätta barnet i vagnen och gå in till staden och ta ett glas vin och sedan gå hem igen känns så lyxigt, säger Beatrice.

Liksom trädgårdsmästaren bodde Beatrices chef här under många år och han tog väl hand om den röda villan. De stora kostnaderna var redan betalda. Fasaden var nymålad. Bjälklaget som ätits upp av ohyra var utbytt, de två lägenheterna på ovanvåningen var borttagna och kök och badrum hade inte mer än några år på nacken. Familjen kunde egentligen bara flytta in.

vardagsrum i modern lantlig sitil

Foto: Lina Nydahl

I allrummet på ovanvåningen finns ytterligare en plats för soffmys.

vintage växasäng i lantliga barnrummet under snedtak

Foto: Lina Nydahl

Såväl Freddie och hans bröder som deras pappa har sovit i den gamla växasängen som barn. Nu står den i Morris rum.

– Vi ville trots allt sätta vår egen prägel på det som skulle bli vårt hem. Dessutom hade vi ångan uppe efter att ha köpt, renoverat, sålt och flyttat från flera lägenheter dessförinnan, förklarar Freddie.

– Alla renoveringar är ju jobbiga stundtals och den här gången upplevde vi det jobbiga desto mer. Förr gjorde vi det mesta själva, men Morris blev så stressad över röran att vi bara ville att det skulle bli klart snabbt. Den platsbyggda bokhyllan under vardagsrumsfönstren är i princip det enda vi gjort på egen hand. Min svärfar och jag gjorde den.

– Morris har lärt oss att bli bättre på att bara vara och inte alltid ha nya projekt på gång, säger Beatrice.

Morris kommer åkande på sin bil över den lutade och vitvaxade ekparketten. Inredningen går i blonda, naturnära toner. De svarta Wegnerstolarna och det åskmolnsgrå vitrinskåpet bryter av och skapar djup i det ljusa. Samma tanke går att se i valet av material. Blankt kakel möter helmatt golv. Skimrande siden möter matt linne. Svart granit möter trä. Runt möter rakt. Mjukt möter hårt. Här råder harmoni och dynamik på samma gång.

barnrum i lantlig stil

Foto: Lina Nydahl

Vackra vimplar i barnrummet.

mönstrad tapet och kakel istället för pärlspont i hallen

Foto: Lina Nydahl

– Man får tänka lite extra när man arbetar med ett gammalt hus. Det går inte att smacka upp vad som helst, säger Beatrice. Jag har ett stort intresse för design men tänker alltid att allt går att hitta till ett bättre pris. Därför köper vi sällan nytt – och om vi köper nytt så gör vi det till kampanjpris. Sidenmattan under soffbordet fick vi till exempel tag på via min systers homestylingbolag. Dessutom köper vi sällan ”lull-lull” och vi är bra på att sälja sådant som vi inte använder längre. Då räcker pengarna längre.

– Att ha en kritvit soffa och en sidenmatta som inte tål vatten är kanske inte det mest praktiska när man har små barn, men det struntar jag i, säger hon med glimten i ögat.

Något som paret var överens med den förre ägaren om var värdet av att ha en trädgård som inte behöver allt för mycket omvårdnad.

– De var seglare och var borta hela sommarsäsongen. Vi är livsnjutare som visserligen älskar att ha saker på gång, men som också bara vill kunna lämna allt och åka i väg till vår stuga nära havet när vi är lediga. Vi har en rabatt, men inte ens den kan vi sköta och det är grannen som odlar i våra pallkragar och som plockar våra mördar­sniglar, skrattar Freddie.

Beatrices och Freddies inredningstips:

Välj kvalitet före kvantitet. Vänta hellre och spara ihop till det du vill ha
än att köpa billigt och snabbt.

Städa, organisera, släng och skänk. Ett rent och organiserat hus ser alltid bättre ut.

Kolla auktions- och begagnatsidor innan du köper nytt. Då kan varan oftast hittas till ett bättre pris och med en historia som gör den än mer intressant.

Du kan aldrig ha för många ljuskällor och dimrar!

Välj några färger som får vara återkommande i alla rum. Det skapar en känsla av helhet och lugn.

– Men även om vi inte har ett stort trädgårdsintresse så är faktiskt trädgården något av det jag värdesätter mest. Att bara kunna öppna dörren och låta Morris springa ut och leka utan att vara rädd för stora vägar och utan att alltid vara tvungen att följa med ut själv – det betyder mycket, berättar Beatrice.

Morris kliver i sina gummistövlar och ut på farstubron. Stora regndroppar faller över dalen, men det bekymrar honom inte. Med spade och hink i hand travar han ner för gräsmattan.