Med första barnet kom en längtan till landet. I den jämtländska byn hittade Maria och Jens vad de sökte: ett ställe med möjligheter och fantastiskt läge. I dag har deras sekelskifteshus blivit ett modernt, kreativt hem där allas intressen får synas.

U

nder snötäcket ligger trädgården i vintervila. Inomhus är Maria Welin och Jens Gustavson redan i full gång med att planera sommarens utomhusprojekt. Jens har ritningen klar för ett nytt garage med en riktig verkstad där han får plats att snickra och svetsa. En ny betongmur med sju meter­ integrerad odlingsbädd och sittbänk, samt tillhörande trappa, ska gjutas.

När Maria och Jens berättar är det inte svårt att förstå att det var tomten och trädgården som fick familjen att lämna Östersund och köpa huset här i Gusta, en mil söderut. Här bor paret med sönerna Lucas och Noah. Huset ligger högt på en sluttning, har fin utsikt och än så länge njuter familjen av vinterlivet. Så här års utnyttjas tomtens lutning och snötäcke av sönerna som båda gillar att åka skidor.

MI7A3864

MI7A3929

MI7A4881

MI7A4618-ny

– Det var när Lucas hade kommit till världen som längtan till något eget och större blev påtaglig. Man kan säga att det blev kärlek vid första ögonkastet, eftersom det var det första och enda huset som vi tittade på. Jag blev direkt betagen i läget och den lagom stora trädgården, säger Maria.

Sedan dess är det otaliga timmar som ligger bakom det omfattande renoveringsjobb som Maria och Jens har gjort i omgångar. När man ser bostadshuset i dag är det svårt att tro att det har anor från början av 1900-talet, än svårare att det en gång i tiden var en gammal ladugård och vagnslider.

– När vi köpte huset var inredningen i klassisk 1970-talstil, berättar Jens. Innan vi flyttade in påbörjade vi renoveringen och byggde bland annat ett helt nytt kök. Vi hann också med att måla större delen av den nedre våningen.

MI7A3971

MI7A4799

MI7A4037

Efter det har ombyggnaden rullat på i omgångar både invändigt och utvändigt. Att renovera huset och fixa på tomten har blivit en livsstil.

– Det ger en väldigt bra kontrast till mitt jobb som socionom, säger Maria.

Hon kommer oftast med de nya idéerna och visionerna medan Jens, som jobbar som teaterscenograf, fixar det mesta när det gäller de praktiska lösningarna. Alla rum har målats, isolerats och fått nya golv. Nytt badrum och en murad kamin är på plats.

– Vi har renoverat i omgångar, oftast ett rum åt gången. Det gör det lite enklare när man bor och lever i huset samtidigt som renoveringsprojektet pågår, säger Maria. När huset för några år sedan skulle isoleras byttes den gamla ytterpanelen från stående till liggande, och efter mycket funderande bestämde sig paret för att måla huset svart i stället för rött.

– Samtidigt bytte vi till nya och större fönster, det blev ett fantastiskt lyft för huset som innan kändes ganska mörkt och murrigt.

Läs också: Nybyggt drömhus i gammal stil 

MI7A4044

 

MI7A3897

 

MI7A4103

– I kök och vardagsrum satte vi in fönsterdörrar som ger en helt annan känsla och närhet till trädgården och naturen. Det är livs­kvalitet att fina dagar kunna öppna dörren och sitta på trappan och dricka sitt morgonkaffe, säger Maria.

Det senaste projektet var att bygga ett uterum i anslutning till huset, genom att glasa in entrén. Förutom en trevlig och välkomnande hall blev resultatet ett mysigt och praktiskt rum som suddar ut gränsen mellan ute och inne. Här är det skönt att sitta både sommar och vinter, och rummet fungerar perfekt som drivhus för Marias odlingar.

Betong är ett återkommande tema på tomten, och även inne finns betong på några av golven. I det nya uterummet har den befintliga betongplattan byggts på för att bli lite bredare. Golvytan här är lite ruff och ger en känsla av att vara mellan ute och inne. I Marias och Jens sovrum och i Noahs rum är golven också i betong, men här är ytan slipad och behandlad på ett sätt som ger ett lent och mjukt intryck.

MI7A4114

MI7A4003

MI7A4019

– Det var byggaren som föreslog att vi skulle ha betonggolv. Vi nappade på idén och tycker att det blev ett fint komplement till trä­golven i resten av huset, säger Jens.

Ett annat av alla färdiga projekt är den tidigare kallvinden som isolerades och byggdes om till en mysig del av Lucas rum. Vinds­loftet, som är vitmålat från golv till tak, känns luftigt trots att det inte är så stort. Här får Lucas plats med sin säng och diverse förvaring i väggfasta skåp längs ena långsidan. I anslutning till loftet ligger hallen som utgör resten av rummet med plats för skrivbord och en bäddsoffa perfekt för tonårshäng.

En enhetlig färgskala binder samman alla rum. Vitt, grått och svart är basen. Möbler och inredningsdetaljer står för färgklickar här och där. Alla rum har mycket av ursprungskaraktären kvar.

– Vi har sparat spegeldörrar, kammarlås, pärlspont i taket och de rejäla golvlisterna. Det ger huset en hemtrevlig och personlig karaktär som står sig fint till de moderna inslagen, säger Maria.

MI7A4671

Reportaget var med i Lantliv nr 1/2016, prenumerera på Lantliv

NUVARANDE Sekelskifteshuset blev ett modernt hem för barnfamiljen
NÄSTA Renoverad 1800-talsgård på Höga kusten med gamla charmen i behåll