Efter några år i Stockholm 
kom en längtan efter ett rofyllt liv 
på landet. Madelene och Stefan vände blickarna mot hennes hemtrakter. I Järvsö fanns drömhuset – en idyllisk gård där hon kan 
jobba som silversmed och med inredningsprojekt och han får plats med sina tobaksplantor.

Hälsingegård Foto Lisa Björner
Lugnet på landet. Stefan och Madelene hittade sitt drömhus
i idylliska Hälsingland.

När värkarna satte i gång hade Madelene Lodin och Stefan Bäckman precis målat lister i badrummet. Renoveringsresan var på god väg mot slutstationen när lilla Ingrid kom till världen. Med varsam hand hade paret då förvandlat den förfallna gården till ett trivsamt hem. Här i lilla men välkända Järvsö hade de hittat den ro de sökte.

Hälsingegård Foto Lisa Björner

Foto: Lisa Björner

Köket fick behålla sitt gamla trägolv. 
Till Ikeastommarna beställdes special-
tillverkade luckor och ovanpå ligger 
en hemmagjord betongskiva som gärna får ha lite skön patina.

– I Stockholm blev det ett ganska intensivt liv, eftersom jag arbetade med ett jeansvarumärke som samarbetade mycket med olika band. På ledig tid blev det därför många konserter och mycket uteliv, säger Madelene och fortsätter:
– När jag träffade Stefan blev det naturligt att vi tog ett steg tillbaka och umgicks mest med varandra. Eftersom jag kommer från Järvsö började vi åka hit på helgerna. Vi valde pulssänkande saker i stället för pulshöjande. Vi fiskade, vandrade i skogen, plockade bär och svamp.

Hälsingegård Foto Lisa Björner
I det rymliga köket dukar familjen gärna upp till middag. Bordet har byggts 
av Madelenes 
pappa som har plockat de finaste plankorna från 
ett ladugolv 
och snickrat ihop. Stolarna är auktionsfynd.

Innerst inne längtade Madelene hem till Järvsö igen, men hon ville inte ”sälja in det till Stefan”. Men Stefan, som ursprungligen kommer från Småland, behövde inte övertalas; han hade förälskat sig i platsen.
Stefan fick ett lärarvikariat på orten och det blev biljetten till Järvsö. Paret sa upp sig från sina jobb, sålde lägenheten i Stockholm, hyrde en liten stuga och slog ner bopålarna i Hälsingland. Men innan flyttlasset gick hade de tittat på ett hus i Järvsö. På visningen drogs blickarna till granngården, den röda kåken med den igenvuxna trädgården.

Hälsingegård Foto Lisa Björner
På 1800-talet fanns troligtvis något slags arbetslokal i byggnaden som också inrymmer bagarstuga. Madelene fortsätter på det skapande spåret.

– ”Nej, nej, nej, den är inte till salu, det är ett ungt par som precis har köpt den”, sa mäklaren. Men efter en tid råkade jag träffa tjejen som köpt huset. Då skulle de sälja. Vi köpte utan att det kom ut till försäljning, berättar Madelene.
Stefan och Madelene var nu ägare till en förfallen gård.
– Några rutor var trasiga och det hade regnat in på något ställe så golvet var murket. Men vi såg potentialen, och det var en gammal gård vi letade efter. Vi ville ha charmen, historien, det personliga och vi ville restaurera med kärlek och bevara originaldetaljerna, men ändå göra det modernt med vår egen touche, säger Madelene.
På gården fanns även en bagarstuga som skulle bli en perfekt ateljé för Madelenes företag med silversmide, inredning och formgivning. Här fanns en lada med hönshus där det nu finns höns och tupp.

Hälsingegård Foto Lisa Björner
Kakelugnen stod tidigare i rummet bakom dörren, men efter att ha flyttats
till andra sidan murstocken kommer den mer till sin rätt.

Den första tiden på gården blev ett riktigt renoveringsäventyr. Fasaden stod först i tur.
– Huset såg lite ledset ut. Det var rött som nu, men de mörka grå snickerierna och de röda vindskivorna la en tyngd över huset. Vi valde ockragula fönsterspröjs och en ljusare grå färg på knutar, ­foder och vindskivor. Huset känns gladare efter det.

Läs också: Så vårdar du gamla trägolv

Hälsingegård Foto Lisa Björner
Den lilla kallhallen har sina fantastiska golvplankor kvar och är inredd med fynd från loppisar i Järvsö.

Inomhus var köket först ut. Där hade de förra ägarna redan börja riva ut den gamla inredningen och de nya ägarna fortsatte på samma väg. De öppnade också det gamla trägolvet, skottade ut allt gammalt spån som fanns under, tätade från grunden och la tillbaka de gamla bräderna igen. Stommarna till skåpen inhandlades på Ikea och fick luckor från ett lokalt snickeri. Bänkskivan är av betong och hemmagjord.

Hälsingegård Foto Lisa Björner
Fåtöljerna hittades på loppis för 200 kronor styck. Tidigare var de täckta av pösiga skinndynor, men med tyg och fårskinn har de blivit nättare i läshörnan.

– Den kostade inte mycket och vi tycker om att lösa saker kreativt, på annat sätt än genom plånboken. Vi gillar när det är rustikt och inte för skört, och köket får gärna slitas med tiden. Väljer man äkta material blir det vackert med patina. Här ska kunna levas utan att det måste städas hela tiden. Det gäller hela huset, jag vill kunna gå in med träskor utan att det blir skador på golvet.

Hälsingegård Foto Lisa Björner

Lycka! Bakom gipsskivor 
fanns pärlsponten kvar. Att den har lite skavanker bidrar till charmen.

Ja, de gamla trägolven finns kvar i hela huset. Här och där är de lite lappade och lagade, men det är inget som stör – tvärtom gillar husets ägare att historien syns. I vardagsrummet finns fler spår av husets förflutna: en upphöjd avsats som sannolikt hamnade där efter en tidigare tillbyggnad. Det högre golvet gör att spraket från brasan i kakelugnen nu syns bättre. Kakelugnen ja, den stod tidigare i det lilla arbetsrummet på andra sidan väggen. Men att gömma den där var lite synd, resonerade Stefan och Madelene och flyttade den helt enkelt till andra sidan murstocken, där vardagsrummet finns.

Läs också: Gårdsdrömmen blev sann

Hälsingegård Foto Lisa Björner
Gården var förfallen 
när Madelene och Stefan tog över. I dag lever 
de familjeliv med lilla Ingrid och huset är renoverat, bland annat med gamla element 
som får ta plats och 
bidra till rustik charm.

En annan detalj som drar ögonen till sig i alla rum är de gamla elementen. Tunga, vackra och oblyga står de där och sprider värme. Några av värmespridarna har paret fyndat på Blocket, men de flesta har en mer spännande historia än så.
– De flesta elementen kommer från ett gammalt sanatorium och vi fick själva åka dit och kapa loss och hämta dem. På ett satt ett par gamla handklovar kvar … Jag undrade för mig själv om jag skulle få med mig något gammalt spöke hem också.
Elementen är återigen ett resultat av inredningsfilosofin.
– Vi tilltalas av att man kan se vad det är, när det är utvalt och av gediget material. Elementen är så vackra med sina tassar och vred och ger en känsla åt rummen.

Hälsingegård Foto Lisa Björner

Stefan kommer från Småland men hade inget emot att flytta norrut. Lilla Ingrid kom till världen precis när listerna 
i badrummet var färdigmålade.

Än är renoveringsresan inte riktigt över. Nedervåningen är klar och rymmer hall, kök, vardagsrum, arbetsrum och toa. På över­våningen finns en möblerbar hall som används som ett mindre vardagsrum samt sovrum och badrum. Här finns också en oinredd vind och där ska det bli ett sovrum till.

Hälsingegård Foto Lisa Björner
I sin ateljé jobbar Madelene med silversmide, inredning och formgivning.

Livet på gården kretsar kring familj och arbete. Madelenes arbetsdagar kan se väldigt olika ut. Ofta tillbringar hon en del av dagen i ateljén, antingen med silversmide, inredningsprojekt eller med något uppdrag som formgivare. Ibland har hon möten med kunder och ibland är hon ute på uppdrag som stylist för inredningsfoto. Sedan några år tillbaka har hon också en sommarbutik i Järvsö.

Hälsingegård Foto Lisa Björner
Madelene och Ingrid gillar att påta i trädgården. På trappan står tobaksplantor.

– Jag älskar att bo här och få jobba hemma, och i Järvsö. Järvsö är framåt och har god energi. Det är landsbygd i utveckling och det ger mycket att jobba som företagare här.
När det är ledigt älskar Madelene att bara vara hemma och umgås med Ingrid och Stefan. Att sätta i gång något byggprojekt, gräva upp en ny odlingsplats, kolla om hönsen har värpt eller titta till den snustillverkande sambons tobaksplantor är ren avkoppling.

Hälsingegård Foto Lisa Björner
Stefan odlar
 egna tobaksplantor som han tillverkar snus av.

– Och att öppna dörren en sommarmorgon och ta med sig kaffekoppen ut och njuta av fågelkvittret är så fridfullt. Jag älskar att bo här i lugnet precis invid skogen. Pulsen i Stockholm får jag ändå när jag är där på jobb eller hälsar på. Livet kan ju vara ganska hektiskt och det är så skönt att få varva ner och tanka energi på gården.

Hälsingegård Foto Lisa Björner
Vacker funktion ska få synas. Gamla element och kopparrör 
sätter stämning i ovanvåningens allrum. 

Madelenes flytta till landet-tips:
Hitta förebilder. Jag blev oerhört inspirerad av kvinnor som bloggar 
om att leva och driva eget från hemmet på landsbygden. Om man ser att andra har vågat blir det lättare att våga själv.
Skanna av området och jobbmöjligheter innan ni flyttar. Det kan vara 
skönt att veta att åtminstone en av er har stadig inkomst till en början.
Börja försiktigt om det känns läskigt, kanske genom att hyra ut boendet 
i stan. Vi hyrde först en billig liten stuga här. När vi köpte huset visste vi 
att vi ville stanna.
Stan försvinner inte. Att flytta till landet kan kännas så definitivt, men stan finns kvar att åka till om man längtar efter pulsen.
Om du ska starta eget är ditt eget driv helt avgörande för hur det går. 
Har man driv kan man komma hur långt som helst.

Reportaget var med i Lantliv nr 8 2016