Avspänt och tryggt. Enkelt och ombonat. Praktiskt och vackert. Så ville familjen Näslund ha 
sitt nya hem. I dag njuter de av livet i sitt egenritade drömhus influerat av svenskt sekelskifte och New England-stil vid havet på Resarö i Stockholms skärgård.

Resaröhus FOTO KLAS SJÖBERG
Sofia Näslund stortrivs vid havet och i det nybyggda huset. Inredningen influeras av såväl svenskt sekelskifte som franska lantgårdar och New England-stil.

Resaröhus FOTO KLAS SJÖBERG
Den omgivande miljön är närvarande i hela huset, både genom havsutsikten och inredningen där naturen syns i material och färgval. Vardagsrummet badar i ljus tack vare många fönster och dörrar. En bukett brudslöja ger skir försommarkänsla i punschverandan.

Resaröhus FOTO KLAS SJÖBERG
Sofia Näslund och hennes man Esbjörn har ritat huset själva. – Köket ville vi ha stort och härligt, praktiskt och vackert, säger Sofia. Sjöboden på bilden till höger når man från bryggan.

Resaröhus FOTO KLAS SJÖBERG
Allrummet har antik sittbänk och soffbord från Det franska testamentet. Kuddar från Matilde&Co. Matta från Knut. Dekorativa klot av snäckor, Slettvoll. Längst ut på bryggan finns en sittbänk där familjen kan njuta av saltstänk.

Resaröhus FOTO KLAS SJÖBERG
På övervåningen med havsutsikt ligger föräldrarnas sovrum. Linnesängkläder, Slettvoll, gråblått överkast, Gant. Övre hallen har fina vettar, som en flirt med det rika fågellivet utanför knuten. Dessa är från Kobbar&Skär.

Resaröhus FOTO KLAS SJÖBERG
Mellan havet och huset ligger poolen som används flitigt. Familjen tar sig gärna ett dopp före jobbet.

Sofias bästa bygga och bo-tips

Om ni bygger – lägg tid på att planera och göra research. Tänk på tomtens väderstreck, och hur ljuset faller. Fråga vad som är viktigast för just er. Vad vill ni prioritera?
Välj gedigna material med omsorg. När golven eller innerdörrarna väl är på plats finns de där länge. Det är bättre att välja kvalitet framför kvantitet, och hellre vänta med vissa inköp.
Omge er med saker ni tycker om. Blanda nytt och gammalt.
Möbler ska vara sköna. Man behöver inte ha så många möbler, men de man har ska ge en skön känsla och vara bekväma att sitta i.
Plantera växter som går att plocka in. Att ta in en bukett blommor eller kunna plocka smultron till frukostfilen är härligt.

Reportaget var med i Lantliv nr 5/2014, prenumerera på Lantliv