I Bussviks gamla skola från 1890-talet bor Maria och Fredrik med sina tre barn. Här i Misterhultsbygden har de hittat sitt hem och sitt lugn och de har nära till skog och vatten. Grusvägen slingrar sig upp till det gula huset vid vägs ände.
11Husetpalandet_lowres

I skolsalen får både soffgrupp och matplats rum och det är ljust och luftigt. Vid det stora matbordet sitter familjen tillsammans vid födelsedagar och högtider och till vardags används det av barnen för att spela spel och bygga lego.

Läs också: Före och efter – se hur den gamla skolan förvandlades på fyra veckor!

När de klev in i den gamla skolan första gången hade Maria svårt att se potentialen. Det var vinter och kallt och i huset, som använts som lägerskola, var det mesta brandgult förutom golven som var täckta av grå plastmattor.

65Husetpalandet_lowres

Familjen på gårdsplanen utanför huset. Edvin, Maria, Fredrik och Tulia. Lillebror Vide är inte med på bilden.

Fredrik fick övertala Maria att huset skulle bli deras hem och det är hon tacksam för idag, 11 år senare, då de förvandlat det till sitt drömboende.

24Husetpalandet_lowres

På den nybyggda verandan är det ljust och rofyllt. Det nätta bordet är arvegods och kökssoffan är ett fynd från Blocket.

– Nu är det här hemma. Det är fantastiskt att komma hem och kliva ur bilen, ta det första andetaget och känna hur tyst och lugnt det är, säger Maria.

57Husetpalandet_lowres

Från bryggan ser man de närmsta grannarnas hus.

Huset ligger nära vattnet och Fredrik har byggt en brygga där familjen har en liten båt som används för fisketurer och utflykter i den vackra skärgården.

44Husetpalandet_lowres

Under ett av körsbärsträden är det fint att sitta och dricka kaffe.

När skolan inte längre behövdes som skola blev den på 1950-talet en plats för scouter och fungerade sedan länge som lägerskola för traktens barn och ungdomar.

39Husetpalandet_lowres

I den nya hallen finns barnens griffeltavla på den ena väggen.

För Maria och Fredrik innebar det att vatten och el redan var ordnat när de flyttade in. En åskledare fanns också, vilket Maria är glad för då det ofta är åskväder med blixtnedslag i närheten på somrarna eftersom huset ligger så nära vattnet.

31Husetpalandet_lowres

Köket med matrummet innanför. De mörka bänkskivorna är valda med tanke på att matcha vedspisen av järn.

Huset har sakta rustats upp som Maria och Fredrik vill ha det och de grå plastmattornas och de brandgula väggarnas tid är förbi. Nu andas huset ljus och frid. Här finns plats för lek och familjeliv och inredningen är charmigt lantlig med många ärvda möbler blandade med nya i gammal stil.

3Husetpalandet_lowres

Från hallen innanför verandan ser man de platsbyggda bokhyllorna i arbetsrummet.

Under åren tillsammans i huset har Maria och Fredrik lärt känna nya sidor hos sig själva och varandra. Fredrik har upptäckt att han var händigare än han trodde och att han tycker att det är roligt att renovera. Maria har upptäckt att hon tycker om att måla och hon har hunnit lära sig en hel del tekniker. Paret samarbetar runt inredning och renovering och tar gemensamma beslut, även om det ofta är Maria som kommer med nya förslag och idéer.

60Husetpalandet_lowres

Verandan har fått en ny trappa och nya fönster i gammal stil.

Förra sommaren blev glasverandan färdig. Det som tidigare varit en öppen förstukvist har nu blivit en inglasad veranda i gammal stil. En ny betongtrappa har gjutits, men grunden behölls och likaså plåttaket som är original. Från att bara har varit en plats att gå igenom och ställa leriga stövlar på, har verandan blivit en vacker plats att sitta på.

40Husetpalandet_lowres

Den nya hallen känns praktisk, ljus och snygg.

När den blev färdig började familjen att använda en sidodörr på huset som huvudentré istället, för att slippa springet på verandan och samtidigt få en mer praktisk hall för en barnfamilj.

14Husetpalandet_lowres

Innanför köket finns det ljusa matrummet med ett generöst bord där alla får plats. Kökssoffan är ett auktionsfynd från Gotland och Maria har målat den med äggoljetempera.

Marias bästa tips vid renovering
Börja med att känna in huset. Fundera först på hur det fungerar idag och utgå ifrån det.
Ändra småsaker först innan ni flyttar på väggar och öppnar dörrar, kanske behövs inte de stora ingreppen.
Ta en sak i taget och börja med sovrummen där man kanske inte alltid gör så stora förändringar.
Tänk efter innan ni renoverar kök och badrum där det finns många funktioner och man vistas mycket.
Skapa avlastningsytor i köket.
Fundera på om frysen behövs i köket eller om ni kan få mer yta till annat genom att ha frysen någon annanstans.

Läs mer:
Lekfullt och färgstarkt med återbruk
11 härliga växthus
10 underbara lantkök

NUVARANDE ”Vi bor i en gammal skola”
NÄSTA Vackert 1920-talshus på den skånska landsbygden