När Ida och Kristofer tog över släktgården var de unga och hade aldrig renoverat. Men så snart de lärt sig gick allting snabbt. I dag är huset en Bullerbyidyll där historia samsas med framtiden i form av lilla Hilma - som är femte generationen på gården.

D

en gamla Smålandsgården ligger inbäddad i lummig grönska, med utsikt över hagar som kantas av gamla gärdesgårdar. Utmed grusvägen som slingrar förbi är dikeskanterna fyllda av vilda blommor. Här lever Ida och Kristofer Hjalmarsson rena rama Bullerbylivet, och dottern Hilma är femte generationen att växa upp i huset.

Uthus

Foto: Carina Olander

Den fina vattentunnan stod förut och skräpade i en bod hos Idas föräldrar.

Gård i Småland

Foto: Carina Olander

Den stora altanen bjuder på flera olika platser för umgänge, vila och växter i krukor.

Blomster

Ida är florist och tar gärna in blommor både från den egna trädgården och från dikesrenarna. Foto: Carina Olander

– Eftersom gården har gått i Kristofers släkt genom flera generationer finns otroligt många fina historier att ta del av, säger Ida. Vi har fått berättat hur rummen såg ut förr, som att det fanns pigkammare på andra våningen. Eller vilka trappsteg som knarrade, och som husets ungdomar därför undvek när de kom hem om nätterna.

– Dessutom har Kristofer fina barndomsminnen härifrån och det känns bra att vi, och Hilma, får fortsätta skriva släktens historia.

LÄS MER: Modernt lantliv strax intill riktiga Bullerbyn

Spegel

Foto: Carina Olander

Klocka och skärbräda

Foto: Carina Olander

Vardagsrum

Foto: Carina Olander

Vardagsrummet har en sval men ombonad känsla med en ljus soffa och grå fåtölj, båda i Howardmodell och hellånga gardiner.

Gjorde nästan hela renoveringen själva

När Ida och Kristofer tog över huset för fyra år sedan var det funktionsdugligt men inte renoverat sedan en köksrenovering på 1980-talet. Den stora tomten, med tretton äppelträd, massor av bärbuskar och flera blomsterrabatter, var eftersatt och i stort behov av att rensas upp. Samtidigt var Ida och Kristofer väldigt unga och hade på sin höjd målat om en vägg tidigare.

– Nu skulle vi helt plötsligt få ordning på ett helt hus. Vi visste egentligen ingenting om renovering och tänkte att det skulle ta många år innan vi plöjt igenom alla rum.

– Men när vi väl satte i gång upptäckte vi att det var väldigt roligt att renovera, och vi lärde oss snabbt. Det gick att få färdigt huset ganska fort, och vi klarade att göra det mesta själva – med bistånd av Kristofers pappa och hantverkare för badrum och kök.

I dag har de gått igenom varenda centimeter av det 180 kvadratmeter stora sexrumshuset. På bottenvåningen finns vardagsrum, finrum, hall och kök, på övervåningen två sovrum, ett gästrum, ett kontor samt badrum och flera inbyggda garderober. Dessutom finns en stor källare med förråd och verkstad, som verkligen kommit till nytta under renoveringen.

LÄS OCKSÅ: 6 underbara gamla gårdar i Småland

Säng

Foto: Carina Olander

Detaljer i hallen

Foto: Carina Olander

Skänken var ursprungligen en brun och ganska klumpig pjäs som Ida och Kristofer hittade på loppis.

Först av allt bytte Ida och Kristofer husets fönster och målade fasaden, därefter har de konsekvent tagit ett rum i taget. Numera ligger alla gamla trägolv i dagen, slipade och behandlade med lut och vitolja.

Spegeldörrar och specialbyggda golvsocklar

Alla väggar och tak är renoverade och vackert tapetserade och målade, och när elen drogs om föll valet på kontakter och strömbrytare i gammaldags stil. Självklart har de gamla spegeldörrarna tagits till vara, och dessutom inspirerat till en vacker spegelpanel i trapphallen. Några av rummen har försetts med specialbyggda höga golvsocklar som ger en autentisk och genomgående äldre stil i hela huset.

– Det fanns inte en enda rak vägg eller rät vinkel i huset och ofta har det varit krångligt och krävt speciallösningar, berättar Ida. Som exempel var alla dörröppningar på övervåningen så låga att Kristofer slog i huvudet. Lösningen blev att flytta upp dörrarna från bottenplanet, då vi ändrade både planlösning och rummens funktion där nere.

Fondvägg

Foto: Carina Olander

Trappa med dekorativa inslag

Foto: Carina Olander

Vardagsrum med dörrar

Foto: Carina Olander

LÄS MER: ”Vi renoverade en gammal skola i Vimmerby”

Genom att börja uppifrån och jobba sig ner gjorde de ovanvåningen färdig först, och två år efter renoveringsstart var det dags för nedervåningen. Då kom bakslaget.

– Vi skulle ta bort en toalett och ett förråd för att få ett rymligt kök, då det dök upp en bärande vägg som krävde en ersättningsbalk. Det slutade med att vi fick riva upp hela taket, genom badrummet på andra våningen och upp till vinden. Det kändes som att tvingas backa väldigt många steg.

I stället för nyårsfirande med nytt kök och badrum fick Ida och Kristofer flytta ut, och på fyra månader kunde de varken duscha eller laga mat hemma. Just då kändes projektet övermäktigt. Men med en känsla för att allt måste göras grundligt, för att hålla för kommande generationer, vägrade de ta några genvägar.

Insynskydd

Foto: Carina Olander

Lantlig tips

Foto: Carina Olander

Ett armeringsnät har fått ny funktion som upphängningsanordning för blomkrukor.

Servering uteplats

Foto: Carina Olander

Det stora Marbodalsköket är byggt i lantlig sekelskiftsstil med bistrokakel till taket. Dimbara spotlighter ger både bra arbetsljus och mysbelysning.

Mix av loppis och modernt

När det blev dags för interiören samarbetade Ida och Kristofer om stilen och la en ljus skandinavisk grund som klingar fint med husets tidlösa stil. Möblemanget är en mix av nytt och gammalt, mycket inköpt för några hundarlappar på loppis och sedan renoverat och målat.

Det de inte hittar på second hand bygger Kristofer själv, som till exempel ett vitrinskåp till vardagsrummet, ett matbord och en hallbänk. Och eftersom Ida jobbar som florist är det inte överraskande att hemmet alltid är fullt av både krukväxter och buketter.

– Fräscha snittblommor är det absolut snabbaste sättet att skapa hemtrevnad och få en ombonad och levande känsla. Både Kristofer och jag tycker om att vara i naturen och jag älskar att ta in den, däremot kan Kristofer bli smått galen på alla grenar, kvistar och blommor som jag plockar in året om.

– Fast med tanke på hur vi bor är det svårt att låta bli. Växer det rena buketter i dikesrenarna utanför huset så gör det!

LÄS OCKSÅ: Underbar Bullerbyidyll i Åby

Lantlig känsla

Foto: Blomsterarrangemang

Inred på Idas vis:

 • Bas
  Skapa först en tidlös och noggrant genomförd grund, det gör mycket för helhetsintrycket. Utifrån grunden är det lätt att ändra detaljer efter trender och säsong.
 • Karaktär
  Det är fint när det går som en röd tråd genom hemmet. Dock blir det lite tråkigt om allt ser likadant ut, låt därför olika rum få olika karaktär.
 • Ljus
  Satsa på många och olika ljuskällor i varje rum. Det är nästan omöjligt att ha för många lampor.
 • Växter
  Fyll hemmet med både snittblommor och krukväxter, blommor och grönt gör underverk för både själen och inomhusmiljön.
 • Ekonomi
  Att leta inredning på loppisar och i second hand-butiker är bra för såväl miljön som plånboken.

Reportaget publicerades i Lantliv nr 6 2018.
Prenumera på Lantliv:

Prenumerera på Lantliv