Den småländska släktgården med anor från 1700-talet var mörk och sliten men i Helenas och Magnus vård har den fått nytt liv. Borta är sviterna efter 1960-talsrenoveringen liksom den museala känslan. I dag kan familjen njuta av ett ljust och luftigt hem där det vackra sitter i det enkla.

S

lättemossa är en charmig by utanför Virserum i Småland där man brukat jorden i flera hundra år. Här bor Helena och Magnus Gunnarsson vid en grusväg som går genom skog och dal, kantad med åkermark och där gärdsgårdar tydligt markerar gårdarnas gränser.

Släktgård

Foto: Carina Olander

De specialritade gröna dörrarna lyser upp den faluröda fasaden.

Helena Gunnarsson med blomster

Foto: Carina Olander

Länge tvekade Helena och maken om att ta över släktgården, men när ingen ville köpa den tänkte de om och de har inte ångrat sig.

Naturen är lummig, i hagarna betar kor, fåglar kvittrar och getingar surrar. Vid farstukvisten med pardörrar målade i en harmonisk grön färg sitter gårdens katt som i hopp om att få sig en skvätt grädde spanar bort mot Helena.

– Jag brukar baka en gräddtårta inför varje semester. Det är en kär tradition som har hängt med sedan jag var barn. Min mor brukade alltid bjuda på hembakad gräddtårta när skörden var inne och familjen kunde vara ledig tillsammans, säger Helena.

Helena Gunnarsson 
Ålder: 51 år.
Yrke: Helena är egenföretagare och barnpastor i Vetlanda Pingstkyrka med Instagramkontot @helenagunnarssonsfoto.
Familj: Maken Magnus, 55 år, egenföretagare. Två utflugna barn, Elisabeth, 29, och John, 26 år, och två barnbarn. På gården finns även katten Rasmus och drevern Selma.
Bor: I en småländsk mangårdsbyggnad på 250 kvadratmeter i byn Slättemossa, mellan Målilla och Vetlanda.
Just nu: Knackar bort gammal cement för att ta fram stenarna som bildar husets grund och drömmer om att skapa små rum i trädgården.

Gården har funnits länge i Magnus familj och det sägs att den har rötter från 1700-talet. I början av 1900-talet var det nära att släkten förlorade gården när arvingen hade utvandrat till Amerika.

– Släktingen som skulle ärva gården arbetade i Amerika när han fick ett brev om att det var dags för honom att ta över. För att få ha den kvar i släkten återvände han hem, säger Helena.

LÄS OCKSÅ: De lever sin dröm på landet med stenugnsbageri och sekelskiftesgård

Vardagsrum

Foto: Carina Olander

Vid renoveringen breddades dörröppningen mellan vardagsrummet och köket.Kakelugn och spröjsade fönster smälter fint in med den moderna inredningen i form av bland annat en taklampa från Eos.

Soffa

Foto: Carina Olander

Sovrummet

Foto: Carina Olander

Sovrummet

Foto: Carina Olander

Kakelugn

Foto: Carina Olander

När Magnus mor var ung brukade hon gå till sina släktingar i Slättemossa och hjälpa till på kalas. Inget av de två syskon som då bodde på gården hade några egna barn, men de blev väldigt förtjusta i Magnus mor och lät henne ärva gården.

– Svärmor ärvde gården för 30 år sedan och skrev även in min svärfar och Magnus som ägare. Mina svärföräldrar hade inga planer på att flytta dit men skötte om gården i hopp om att Magnus en dag skulle vilja ta över den.

Renoveringsdröm blev verklighet

Helena och Magnus var inte särskilt intresserade av att flytta så långt ut på landsbygden men tog över skötseln av gården när svärföräldrarna inte orkade längre. För att få ihop pengar till driftkostnaden valde de att hyra ut huset som sommarboende. Men efter ett par år kände de att det var ohållbart att sköta två gårdar.

– Vi kände oss slitna och bestämde oss för att stycka av gården i Slättemossa och sälja huset men behålla marken och skogen, då varken vi eller våra barn var intresserade av att driva gården. Det kändes givetvis tråkigt, men vi kände att det inte var värt det, när livet helt plötsligt bara innehöll en massa måsten, säger Helena.

LÄS MER: Inspireras av den vackert renoverade skånelängan

Utomhusmiljö

Foto: Carina Olander

När fotointresserade Helena fyllde 50 år fick hon en överraskning av dottern: en ateljé inredd med gamla möbler och förstoringar av Helenas egna bilder. Utanför finns en skön sittplats för sommarfika.

Småländsk släktgård

Foto: Carina Olander

Jordgubbstårta

Foto: Carina Olander

Huset i Slättemossa lades ut till försäljning i hopp om att hitta en ägare som skulle uppskatta lugnet på landet. Under tiden fortsatte paret som vanligt att åka de fyra mil de hade till Slättemossa för att klippa gräs och se till huset. Men en dag förändrades allt.

– Jag gick i trädgården och kände mig uppgiven då absolut ingen hade visat något intresse för huset. Jag satte mig på den gamla trädgårdsmöbeln och suckade och tittade på huset. Och då var det som om jag helt plötsligt såg det i ett nytt ljus. Jag såg stockrosorna som växte intill huset och hur fint det kunde bli om vi renoverade det.

Magnus var inte svår att övertala och snart bestämde de sig för att sälja gården de bodde i för att i stället flytta in i släktgården.
– Barnen tyckte till en början inte att vi var kloka men efter hand kunde de se vad vi såg och nu älskar de också den här platsen.

LÄS OCKSÅ: Härlig inredningsinspiration för litet sommarhus

Marockanskt klinker och lantkök med porslinsho

I mars 2014 påbörjade hantverkare en totalrenovering av mangårdsbyggnaden som pågick i sex månader. Helena hade huvudansvaret för att jämföra priser på byggmaterial för att få så bra kvalitet till så lågt pris som möjligt, och lyckades spara en hel del pengar. Dörröppningarna mellan kök och vardagsrum, hall och kök och hall och vardagsrum breddades så att rummen känns rymligare.

Köksö

Foto: Carina Olander

Praktisk inredning

Foto: Carina Olander

Trappan är original men har höjts och fått tätare spjälor enligt nya byggregler.

Trappa i originalskick

Foto: Carina Olander

Renoverat badrum

Foto: Carina Olander

Ett nytt furugolv lades in på hela bottenplan och golvet på ovanvåningen kunde slipas och behandlas i samma stil som det nyinlagda golvet på nedre plan. Vatten, avlopp och el drogs om och målare tapetserade väggarna och målade de nya snickerierna.

– Jag hade under flera år samlat på mig bilder på vackra hem i lantlig stil och när vi började planera renoveringen så hämtade vi inspiration ifrån de bilderna. Jag hade till exempel alltid drömt om marockanskt klinker, så det la vi in i badrummen och jag drömde om ett lantkök med porslinsho. Jag tog med bilderna till en kökstillverkare och efter en tids skissande och diskuterande blev det ett fantastiskt kök som minner om förr i tiden, säger Helena.

Renovera med eftertanke – Helenas tips:

Ta hjälp av en arkitekt vid en stor renovering. Tillsammans kan ni gå igenom önskemål och se vad som är genomförbart och vad som inte fungerar. Det kostar lite men det lönar sig att få en genomtänkt lösning från början.
Samla idéer, tidningsurklipp, produktbilder, annonser och annat matnyttigt i en mapp. I den kan man sedan hitta just den sortens list eller dörrar som man drömt om.
Samla på er så mycket byggnadsmaterial som möjligt innan renoveringen inleds. Det sparar tid och pengar och gör att det blir ett bra flöde utan stillastående.
Känner du dig osäker på vad som kommer att passa in i hemmet, gå igenom idéer med vänner som är duktiga på inredning.
Hitta på något annat kul med din partner med jämna mellanrum under tiden ni renoverar.

Inredningen består till största delen av gamla möbler som tidigare stod i huset, men som har mixats med möbler och ting som Helena och Magnus hade tidigare, och även lite nyinköpt.

– När vi tog över huset kändes det lite som ett museum, det var helt övermöblerat med gamla, mörka möbler. Jag älskar historia och saker från förr men jag klarar inte av för mycket saker. När snickarna hade breddat öppningarna och jag kom för att titta så kände jag bara hur härligt och öppet huset blev, museikänslan var borta.

LÄS ÄVEN: Romantisk sekelskiftesvilla med härliga pastellfärger

Extra yta till smart förvaring

Helena och Magnus har även anlitat en arkitekt som har hjälpt till med många bra lösningar. I gästrummet gjordes exempelvis några kvadratmeter om till en förvaringsyta med upphängning av ytterkläder samt en gästtoalett. En modern funktion som inte kompromissar med husets karaktäristiska äldre känsla, vilket har varit viktigt för Helena och Magnus.

– Vår plan har varit att ge tillbaka huset dess ursprungliga känsla som det delvis hade tappat då man moderniserade på 1950- och 1960-talen. Och det tycker jag att vi har lyckats med. Det känns precis som ett hus från förr, där stillheten finns i det enkla.

Reportaget publicerades i Lantliv nr 6 2018. 
Prenumera på Lantliv:

Prenumerera på Lantliv