På lediga stunder tar sångerskan Sofia Karlsson skärgårdsbåten ut till fiskarstugan där tiden stått stilla sedan femtiotalet. Kika in i den charmiga timmerstugan!

S

ommargäster och båtfolk har återvänt till staden medan höstens lugn sänker sig över Stockholms södra Skärgård. Vi är på en klippig naturtomt med utsikt över en lugn havsvik. På håll ser man grannbondens kossor beta nere på strandängarna och från timmerstugans öppna dörr hörs stämningsfullt gitarrspel. Sofia Karlsson åker sällan till landet utan minst en gitarr i bagaget.

– Den här gitarren är en svenskbyggd Levin från 1924, den har så mycket själ. Jag älskar det varma ljudet av åldrat trä, säger Sofia Karlsson som passar på att vara i familjens skärgårdsstuga när hon har några dagar ledigt.

Sofia Karlsson slog igenom 2005 med albumet Svarta ballader där hon tolkade Dan Andersson, den folkkäre poeten som dog av cyanväteförgiftning 1920 bara 32 år gammal. Sofia Karlssons sångröst gick hem långt utanför folkmusikfansen krets, och en ny generation fick upp ögonen för Dan Anderssons klassiker Omkring tiggarn från Luossa och Helgdagskväll i timmerkojan.

– Jag älskar hans poesi. Min mamma sjöng hans visor för mig när jag var liten, så texterna har blivit en del av mig. Dan Anderssons dotter lät mig till och med låna hans gitarr på några konserter, det var stort, säger Sofia.

Hon visar oss runt på den vilda tomten där den timrade fiskarstugan, en liten gäststuga, bastu och utedass tycks hänga på klipporna som stupar ner mot vattnet. Och vi följer med upp till klippan som är tomtens högsta punkt med en fantastisk utsikt.

Sofia-Karlssons-fiskestuga-i-skargarden

Foto: Daniel Månsson

När färjan lägger till väntar sköna dagar med fiske, gitarrspel, bastubad och kanske en tur med kanoten.

hemma-hos-sangerskan-sofia-karlsson

Foto: Daniel Månsson

Platsbyggd charm. Hela stuginredningen är i välbevarat original från 1950-talet. Det gillar Sofia Karlsson, som samlar på allt från gamla klänningar till gitarrer.

primuskok-i-sofia-karlssons-fiskestuga

Foto: Daniel Månsson

Höstmys på 13 kvadrat. Den knuttimrande fiskarstugan är trivsam compact living där varje sak har sin givna plats. En kopp te framför braskaminen värmer gott efter roddturen.

– Här uppe sitter jag gärna och skriver dikter eller nya låtar. Man tänker så bra här, fria utsikter ger mig glädjerus, säger Sofia.

Säkert skulle det även låta fantastiskt att kula här uppe – fäbodkvinnornas urgamla lockrop till djuren som Sofia använder i sin egen musik ibland. Att det blev just folkmusik var mycket en slump, eller ödet. När Sofia Karlsson var musikstudent gick hon till jazzklubben Fasching i Stockholm, på fel kväll, i tron att få höra en jazzkonsert. Men på scen stod folkmusikerna Lena Willemark och Ale Möller.

– Det var en blixtförälskelse, musiken var ny för mig, jag blev helt knockad. Jag började lyssna massor på Lena Willemarks skivor och försökte låta som hon.

I dag har Sofia Karlsson ett helt eget sound och en trogen publik, entusiastiska enklaver finns ända borta i Japan.

– Jag älskar att stå på scen, därför har jag turnerat kopiöst mycket, men sedan jag blev förälder vill jag hinna vara mer hemma – och på landet.

Familjen Karlsson och deras vänner hyrde ett litet hus på andra sidan övägen när Sofia växte upp. På somrarna samsades fyra vuxna och sju barn i en stuga på 15 kvadratmeter samt i ett litet härbre.

– Jag har massor av barndomsminnen härifrån. Vi bodde här från maj till augusti. Mamma och pappa tog ledigt i skift så att vi barn skulle få vara länge på ön. Jag känner mig ihopkopplad med skog och mark här ute.

När Sofia var i tonåren fick skärgårdssemestrarna ett abrupt slut. Familjen Karlsson blev av med hyreskontraktet eftersom stugan såldes.

– Det var verkligen tråkigt. I många år längtade jag tillbaka hit. Men vi gav aldrig upp hoppet om att hitta något nytt ställe på ön, säger Sofia.

sangerskan-sofia-karlsson

Foto: Daniel Månsson

i-sofia-karlssons-fiskestuga

Foto: Daniel Månsson

sofia-karlssons-fiskestuga,-hemma-hos-sofia-karlsson

Foto: Daniel Månsson

Och stor blev glädjen när ett äldre par hörde av sig till Sofias mamma. Paret kunde inte längre utnyttja fiskarstugan som de hyrt i alla år, på grund av naturtomtens alla klippor. I stället fick familjen Karlsson flytta in.

– Det var helt fantastiskt att få återvända till ön som vi varit så mycket på. Den har en vildhet i sig med många små hemliga badvikar. Här får man vara ifred.

I den knuttimrade fiskarstugan på 13 kvadratmeter har ölivet börjat om. Stugan byggdes på 1950-talet och nyttjades av samma familj tills Sofia Karlssons familj fick överta den. Här finns ingen indragen el men solpaneler på taket driver skomakarlampan ovanför matbordet. På ett gasolkök kan man koka vatten och värma mat. Vi dricker te vid det lilla köksbordet medan brasan i kaminen tar sig.

– Stugan är jättespartansk, men vi älskar den. Det finns inget att vara rädd om eller stressa upp sig över. Här ute har jag enkla saker att ta ställning till, som om jag ska diska nu eller senare.

Hela inredningen är i original, från tvättstället i emalj till trasmattan och porslinet i det väggfasta skåpet. Det uppskattas av Sofia som är svag för saker från svunna epoker. Hemma i lyan från 1680 i Gamla Stan i Stockholm ringer hon gärna från sin välbevarade bakelittelefon. Och vackra vintageklänningar i 30-talssnitt hör till favoriterna på scen.

– Hela mitt liv är en loppis. Jag älskar gamla saker, klänningar, skor, möbler och gitarrer förstås. Det ska vara äkta material och fina former. Jag går gärna på hembygdgårdarnas sommarloppisar.

På sommaren umgås hon även med resten av familjen Karlsson i deras eget lilla fiskeläge. Då används även sovplatserna i gäststugan och i bastun.

– Så var det även när jag var liten. Det är mysigt för barn att få knö ihop sig. Och på sommaren är vi ändå ute mest hela tiden och metar, plockar blåbär, ror ut med båten eller paddlar kanot.

Sofias 5 tips för lantliv på liten yta:
1. Satsa på bra regnkläder. Då kan ni vara ute fast det regnar småspik.
2. Sätt upp draperier framför sängarna. Det ger avskildhet när det är många i stugan.
3. En bastu kan lätt göras om till sovrum om det finns ordentligt breda bänkar.
4. Med luftmadrasser kan man lätt skapa sängplatser till många.
5. Flytta ut hushållssysslor som disk och rengöring till uteplatsen. Tänk bara på att använda ett biologiskt nedbrytbart rengöringsmedel.

Den tjärade träverandan är perfekt för långa grillkvällar när solen aldrig vill gå ner. Det är bara om det regnar som de tränger ihop sig i stugan för att spela kort eller sällskapsspel – ofta med Sofias gitarr som höjer mysfaktorn ytterligare.

– Stugan betyder massor för mig. Här får jag tid att umgås med vänner och familj på sommaren. Och hösten är underbar med alla vackra färger och stillheten som gör att man hör naturens alla ljud. Jag älskar att titta på stjärnhimlen här.

Då känner jag mig liten på ett skönt sätt.

Sofia Karlsson

Artikel ur Lantliv nr 12 2012, prenumerera på Lantliv

 Läs också:
Erika Åberg – så bor TV:s byggnadsvårdare
Sekelskifte på Svartön

Följ med oss på kursen Lantlivs julverkstad! Vi lär oss binda kransar, julbuketter, stöpa ljus, duka vackert och slå in klapparna extra fint. Vi bor och äter gott på Siggesta gård.

julverkstad