En kringbyggd gård och en egen väderkvarn – familjen Perssons sommarhus är en öländsk dröm. Med varsam hand och med blick för detaljer har inredaren Christin skapat ett hem där skandinavisk ljus stil möter engelsk charm.

sommarhus_oland6

I ett halvårs tid satt Christin och Ronny Persson och tittade efter en öländsk sommardröm på Hemnet. Förhoppningen var att hitta ett ställe under sommaren, men paret fann inget som matchade önskemålen. I september åkte de till Öland, gick på ett par visningar, men fastnade inte för något av husen.

– Väl hemma i Stockholm sent på söndagskvällen gick vi i vanlig ordning in på Hemnet och hittade ett nyinlagt objekt, huset som vi i dag tillbringar somrarna i. Vi visste omedelbart att det var rätt hus för oss. Ronny åkte ner på direkten för att titta och lade i princip ett bud med en gång. Vår plan var att skynda på processen för att undvika en eventuell budgivning, då vi är vana vid Stockholms heta bostadsmarknad, och skulle precis signera kontraktet då det tyvärr dök upp flera andra spekulanter och det blev budgivning. Men huset blev vårt till slut i alla fall, säger Christin och ler.

sommarhus_oland8

Familjens hus är en kringbyggd Ölandsgård i en liten öländsk radby, det vill säga en samling gårdar som ligger som ett pärlband längs bygatan. Själva mangårdsbyggnaden är från 1899, men gården har anor ännu längre tillbaka i tiden. Tidigare ägare har under flera årtionden livnärt sig på fiske, vilket man kan se spår av i bodarna där det hänger gamla fiskenät på rostiga spikar, och här och var ligger små runda stenar med hål i, de har använts som tyngder på näten.

sommarhus_oland5

– Huset hade stått obebott i många år och var nedgånget och sunkigt, ett riktigt projekt med andra ord. Vi köpte det tillsammans med Ronnys föräldrar så vi har varit två familjer som kunnat dela på kostnaderna och arbetet, vilket givetvis har varit till stor hjälp eftersom huset hade ett enormt renoveringsbehov, säger Christin.

Innan familjerna började renovera letade de efter information om huset i bibliotekets arkiv, samt på länsmuseets arkiv i Kalmar. De fick tag på gamla ritningar och foton och kunde på så vis återställa glasverandan som hade moderniserats någon gång på 1960 talet, då den fick perspektivfönster och enkeldörr.

– Till vår stora lycka hittade vi den gamla dubbeldörren som tidigare suttit i glasverandan, på vinden i en av sidobyggnaderna. Vi lämnade in den för restaurering och kunde sedan montera in den samtidigt som vi satte in fönster i samma stil som originalfönstren, som vi låtit ett snickeri tillverka.

Det första familjen gjorde var att flytta köket till den gamla salen, eftersom de ville ha ett stort härligt lantkök mitt i huset. För att få en öppen och luftig känsla satte de in en dubbelaltandörr och plussade på med korspostfönster på båda sidor av dörren. Nu badar hela köket i ljus och man har direktkontakt med den vackra trädgården, med gamla knotiga fruktträd, där det så småningom ska byggas en altan som blir en förlängning av köket. Åt andra hållet ligger glasverandan, vilket gör att köket har maximalt ljusinsläpp från två håll.

sommarhus_oland1

– Vi är väldigt nöjda med vårt kök. Vi tänkte verkligen till för att få det som vi ville ha det. Genom att göra egna lösningar har vi lyckats få ett kök som kostade ungefär en tredjedel av vad platsbyggda kök egentligen kostar. Vi har med hjälp av Ikeastommar lister, MDF (träfiberskivor) och linoljefärg lyckats skapa vårt drömkök, säger Christin.

sommarhus_oland3

För att få till den där härliga sommarhuskänslan, där man har kontakt med husets historia, valde familjen att skala av husets väggar och golv. Slitna plast- och linoleummattor revs ut, och de gamla trägolven togs fram, slipades och målades vita. Där golvet var i för dåligt skick ersattes det med nytt trägolv. Tapetlager drogs ner och vackra paneler tillverkades, sattes upp och målades vita, precis som listverk och golv. På några väggar sitter klassiska tapeter med mycket mönster och färg, från bland annat William Morris. Andra rum är målade, till exempel vardagsrummet där väggarna fått en varm grön färg.

– Vi har inte flyttat några väggar då vi inte ville förstöra planlösningen och husets karaktär. Däremot har vi ändrat funktionen på ett par av rummen. Vi byggde ett stort badrum med vitmålad pärlspont och klassisk viktoriansk oktagonklinker i det utrymme där köket ursprungligen låg.

sommarhus_oland2

Christin och Ronny har stått för renoveringsplanerna och beställt hem allt material, medan Ronnys pappa har gjort det mesta jobbet på plats. Till större projekt, som till exempel badrummet och glasverandan, har familjen anlitat snickare.

sommarhus_oland

– När vi har varit i huset har det främst varit målning och tapetsering som har gällt, men vi har även försökt njuta av omgivningen som är fantastisk. Vi brukar cykla ner till havet, eller till bageriet som ligger i närheten. Här är Öland som smalast och vi kan välja till vilken kust vi åker och badar, beroende på hur vindarna blåser.

sommarhus_oland4

Christin brinner för inredning och har nyligen utbildat sig till inredare. Hennes tanke med huset har hela tiden varit att skapa ett avslappnat sommarställe där man ska trivas. Barn ska springa barfota ut och in. Inredningen ska vara lekfull. Hemma i stan bor familjen i ett nybyggt hus med modern arkitektur. Här på Öland ville Christin passa på att skapa en helt annan stil och en känsla som passar ett hus på landet.

sommarhus_oland7

– Jag tänkte engelsk herrgård med ljus skandinavisk twist när jag inredde. Jag har köpt det mesta av möblerna och sakerna på nätauktioner och loppisar. Jag är speciellt förtjust i lampor, de är verkligen bland det roligaste som finns, och att addera en udda, rolig, söt eller bara speciell lampa till den befintliga inredningen kan göra underverk. Jag älskar att omge mig med vackra ting, då jag tycker att det är viktigt för ögat att ha något fint att fästa blicken på.

Ett av alla auktionsfynd som blivit en kär favorit är det stora mörkbruna barockskåpet i barnens rum.

– Skåpet är enormt och slukar massor med saker. Dessutom är det klockrent till den fina William Morris-tapeten. Men det som har varit viktigast för mig är att lyssna på huset när jag inrett det, så att inredningen funkat med husets ursprung. För oss är husets historia, med den kringbyggda gården och egen väderkvarn, grunden till allt – det kan ju inte bli mer Öland än så.

Christins renoveringstips

Taket är det viktigaste att åtgärda om det är i behov av att läggas om. Är bara detta åtgärdat kan man ta det lugnare med renoveringen.

Om möjligt – köp in hjälp! En husrenovering är ett enormt stort jobb, ta hjälp med större bitar för att komma vidare. Underskatta inte en husrenovering, det är lätt att ta sig vatten över huvudet.

Ta reda på fakta och historik, då är det också lättare att fatta bra och långsiktiga beslut. Leta reda på originalritningar, kolla med bibliotekets arkiv och länsmuseet. Kanske finns det gamla foton som visar hur huset såg ut i originalskick.

Återvänd så mycket som det går. Och leta på byggnadsvårdsbutiker och liknande. Köp inte nya saker om det inte är ett måste, ett gammalt hus förlorar lätt sin karaktär om man byter ut mot nytt.

Tänk på att det alltid dyker upp överraskningar i gamla hus. Ha alltid en riskbuffert och räkna med att saker och ting tar extra tid.