Bara ett stenkast hemifrån ligger Anna och och Magnus magiska lilla krypin – ett sommartorp på hjul. På bara arton kvadrat har Anna förvandlat en gammal manskapsbod till ett mysigt gömställe med grönska inpå knuten

I

Skåne, där det alltid blåser, är en uppvuxen tomt guld värd. Det kan susa rejält på de omgivande öppna fälten, men inne på tomten råder det alltid ett lugn. Precis på en sådan tomt står familjen Jung-Lanners mobila gömställe: en före detta manskapsbod som numera är en charmig sommarstuga på hjul. Bonsai-liknande mindre ekar, en gång toppade av rådjur, och Annas favorit hagtorn finns här och var på tomten. En yttre grön rad av snabbväxande salix bryter vinden och längs med övriga ytterkanter har mirabellbuskage brett ut sina skyddande grenar.

Minimalt sommarhus på hjul, 18 fina kvadratmeter.

Foto: Minna Mercke-Schmidt

– På sensommaren plockar vi mirabeller (små plommon), mängder med vildhallon och vissa år även smultron, berättar Anna.

Tomten hamnade i familjens ägo för tolv år sedan och ligger ett stenkast från gården och hemmet. Eftersom Anna föder upp och säljer lamor, jakar och kameler har hon svårt att vara alltför långt från gården; djuren kräver ju passning. Därför blev den närliggande markplätten perfekt för hennes planer.

retroinspirerat kök i sommarhuset på hjul

Foto: Minna Mercke-Schmidt

Allt började med att Anna såg en cirkusvagn som var till salu på Blocket. Det blev startskottet för jakten på den perfekta vagnen. Efter att ha plöjt igenom ett gäng dyra, fuktskadade skapelser fastnade Anna till slut för en klassisk manskapsbod med rätt pris och massor av potential.

– Visst var det surt att ge upp drömmen om en autentisk cirkusvagn, jag har ju drömt om en rätt länge. Jag har till och med samlat en massa bilder på Pinterest, erkänner Anna, men det lyser från hennes ögon när hon nu berättar om sin egen vagn, manskapsboden som familjen döpt till Futten, influerad av den danska TV-serien Arvingarna, där det förekommer just en futt.

yteffektivt med fina våningsängar

Foto: Minna Mercke-Schmidt

Boden, med många år på nacken, hade använts vid en bärodling. Den bestod tidigare av två rum, var klassiskt röd, hade tre gröna dörrar, ett litet gavelfönster och ett vanligt fönster.

– Nedre delen av ytterpanelen var murken, men bottenplattan och däcken var bra, berättar Anna som inte räds hårt arbete och har huvudansvaret för familjens renoveringsprojekt.

Innertaket i boden behövde bytas. Det oljefyllda värmesystemet i form av små radiatorer längs med golvet var uttjänt och förhindrade en ombyggnad. Värmesystemet och omklädningsskåpen i orange plåt skruvades ner och kastades ut.

öppen förvaring i köket

Foto: Minna Mercke-Schmidt

– De coola omklädningsskåpen har jag så klart sparat, men de passade inte in här längre, berättar Anna som är hängiven sakletare.

Duschen och handfatet i rostfri plåt åkte ut också. Två dörrar plockades bort och öppningarna sattes igen. Likaså det lilla fönstret på gaveln. Det befintliga fönstret byttes mot ett större Blocketfynd och ett likadant sattes in i det andra rummet.

– Kanske blev fönstren något för stora, men skulle projektet hålla sin budget och inte dra ut på tiden så gällde det att improvisera.

Nedersta delen av panelen som var fuktskadad sågades av. Ny isolering sattes in och den nya panelen sattes liggande.

– Allt för att spara det som var bra och endast byta det som var nödvändigt. Sedan målades boden svart och ny papp lades på taket.

Invändigt var manskapsboden nu helt tom. I stället för att sätta upp riktig pärlspont valde Anna att sätta upp pärlspont i MDF. Detta är en av få saker hon hade gjort annorlunda i dag.

– Antingen hade det blivit riktig pärlspont eller ännu troligare råspont med avigsidan utåt, för att hålla kostnaderna nere. Problemet med MDF är att den blir lättare fuktskadad, den är svårare att montera krokar och hyllor på och dessutom blir det lättare fula märken som inte går att spackla igen och måla över. På golvet lade vi det billigaste furugolvet som sedan målades.

Att rumsuppdelningen skulle vara kvar byggde på idén om att kunna dra sig undan även på 18 kvadratmeter, samt att det skulle gå att platsbygga fyra sängplatser. I den lokala bygghandeln fick Anna goda råd och tips längs projektets gång, och vid ett sådant samtal skissades prototypen för sängarna fram. Det stora rummet skulle bli ett kombinerat kök, matrum och badrum dit duschkabinen från gården flyttades.

– Jag har aldrig sett en vacker duschkabin, än mindre en som passar vid sidan av en matplats, så jag var tvungen att hitta på ett sätt att gömma den. Det löste jag genom att hänga mina favoritgardiner från barndomen på takskenor från Ikea.

Minimalt sommarhus på hjul, 18 fina kvadratmeter.

Foto: Minna Mercke-Schmidt

Varmvattenberedaren byggdes in med en dörr som hittades i källaren. Köket platsbyggdes på kortsidan av vagnen och den rostfria köksbänken passade perfekt. Kylskåp och två hurtsar samt två hyllor rymmer allt familjen behöver vid sina stunder här. Kökssoffan, som inköptes på loppis för många år sedan, har äntligen hittat hem.

I dag nyttjar inte familjen möjligheten till el och rinnande vatten, men en Gardenakoppling utvändigt gör att man kan leda in vatten. Den gedigna gröna järndörren fick avgöra färgtemat. Samtidigt som nästan all fast inredning är vit går det mesta övriga i gröna toner.

härlig grön tallrikshylla

Foto: Minna Mercke-Schmidt

– Hela familjen hjälps åt att fynda ”grönsaker” på loppisar, fyndlådor och utlandsresor. Är det inte grönt så går det bort. Är det grönt så finns det chans att saken kan få en plats, men inte helt säkert då Futten har begränsad yta och ska hysa fem personer och en hund. Nästa projekt är att installera pump i brunnen så att det blir smidigare att hämta upp vatten. Ett utekök finns också på önskelistan.

– Gärna ett som är utfällbart längs med den långa baksidan på boden. Att laga mat ute är så mycket enklare, och roligare, för då kan alla vara med.