En koja i trädet. En badbrygga på promenadavstånd. En härlig veranda. Och ett vackert sekelskifteshus med trägolv och mönstrade tapeter. Så ofta det bara går lämnar familjen stan och åker till sitt sommarparadis där barfotalivet väntar.

H

är i svinninge i stockholms innerskärgård finns familjen Kruus sommarviste. Vi befinner oss i en idyll som kantas av vackra villor med rejäla punschverandor och snickarglädje. Huset ligger bara någon minuts gångväg från badbryggor och båthus. Under den ljusa årstiden åker Katarina och Gunnar hit så ofta de kan tillsammans med barnen Pelle, Frida och John.

veranda med korgsoffa på charmiga sommarhuset i sveninge

Foto: Marie Delice Karlsson

På verandan äter familjen såväl frukost som lunch och middag. Korgsoffan hade en granne i området ställt ut för att slänga, men Gunnar räddade den.

– Vi stänger igen varje höst och öppnar upp igen tidig vår, då blir man glad och längtar till varma sommarkvällar, säger Katarina.

Det slumpar sig så att huset från förra sekelskiftet ligger granne med det sommarhus där Katarina tillbringade sin barndoms sommarlovsdagar.

– Plötsligt blev det till salu. Utan att vi egentligen var på jakt efter ett sommarhus så hade vi köpt det, berättar Gunnar. När vi gick dit och tittade föll vi pladask. Huset hade en härlig känsla med högt i tak och mycket ljus. Huset kändes rätt i stil och hade stor potential att kunna bli något bra.

Katarina föll för planlösningen med fyra små sovrum på övervåningen.

– Som ett minipensionat. Och den stora härliga tomten, säger hon.

Blommig tapet från Ralph Lauren i sovrummet

Foto: Marie Delice Karlsson

Blandade mönster ger sommarkänsla i Fridas rum. Blommig tapet, Ralph Lauren. Bord, loppis.

Att det var ett renoveringsobjekt var bara ett plus.

– Vi kunde båda se hur vi kunde få detta till att bli ett hus för vår familj, och där vi kunde samla vänner och familj under vår, sommar och höst, berättar Gunnar.

Charmigt sommarhus i svinninge med mönstrad tapet i sovrummet

Foto: Marie Delice Karlsson

I alla rum ligger fina trasmattor i olika utföranden, så även i Pelles rum. Lampan av Isamu Noguchi är en present. Tapet, Cath Kidston.

Huset var inte helt sönderrenoverat, men inte heller i bra skick, när familjen Kruus tog över. Inredningen gick i typisk 1970-talsstil med färger som gult, brunt och orange. I dag finns inget av detta kvar. Hela huset har renoverats och målats om, det mesta i ljusa färger och med härliga, somriga tapeter.

– Självklart startar alltid renoveringar med de lite tråkiga kostnaderna som tak, renovera kakelugn och skorsten, avlopp, vatten och el, säger Gunnar.

När de tunga delarna var klara i huset kunde husets ägare gå på de utmaningar som skulle göra den stora skillnaden: byta fönster, måla om huset och bygga den stora härliga verandan. Allt gjordes inte på en gång utan i takt med att plånboken och tidschemat tillät.

platsnyggt lantkök med bänkskiva i carraramarmor

Foto: Marie Delice Karlsson

Köket är platsbyggt med en bänkskiva i carraramarmor. Hyllorna har Gunnar byggt själv. Konsolkonstruktionen har han svetsat i det egna byggföretagets verkstad.

Huset har en klassisk rumsindelning med fyra små sovrum på övervåningen medan matsal med kök, ett litet vardagsrum och en härlig punschveranda finns på nedre plan. En stor del av tiden på landet går åt till att fixa och bygga. Gunnar, som har en byggfirma tillsammans med sina två bröder, ansvarar för snickeriprojekt och allt som ska restaureras. Katarina som är grafisk formgivare, älskar textilier och syr och renoverar möbler. Katarina är också den som helst fixar i trädgården.

– Vi älskar alla små projekt som kommer upp när vi är här. Det har nästan blivit en livsstil som ger en avkoppling från tankar på jobb, säger Katarina.

Gunnar fyller i:

– Det bästa med vårt sommarhus är att när man är där så ändrar man både levnadssätt och matlagning. Man lever nära varandra fast friare.

Inredningsstilen ska ge en känsla av just landet. Möblerna är ett hopplock av vad de hittat på vindar, i skrubbar och i bodar på tomten. Soffan i vardagsrummet är en av få nya möbler.

Tapet, Golden Lily, William Morris i vardagsrummet

Foto: Marie Delice Karlsson

Vardagsrummet är en skön plats för avkoppling. Hela familjen får plats i den stora soffan framför kakelugnen, ryamattan är skön att spela spel på regniga dagar. Tapet, Golden Lily, William Morris.

– I ett sommarhus kan man möblera om och byta lite som man vill, säger Katarina. Vi har försökt att skilja lite på stilarna för att känna skillnaden på att vara på landet och att vara i stan. Båda bostäderna är från samma årtionde men ger ändå två olika känslor. Vi ville att det skulle kännas sommarställe – enkelt, avslappnat och lättskött. Ett enkelt kök med öppna hyllor, vitt porslin och några utvalda saker som ger karaktär. Här i köket lagar familjen mycket mat och grillar oftast utomhus. Det funkar att ha ett enkelt kök bara man har en stor ugn, då jag älskar att baka. Inspirationen kommer från resor och filmer, men också från andras hem, tidningar och böcker.

– Något som smugit sig in på senare år är att vi köper mycket på nätauktioner – konst, mattor och möbler, berättar Gunnar. Vi tycker det blir trevligt att blanda nya med gamla saker, men det är viktigt att ha kvalitet i basen.

somrig matplats i lantlig stil med vita pinnstolar och pinnsoffa

Foto: Marie Delice Karlsson

Den somriga matplatsen har en härlig gammal pinnsoffa och klassiskt vita pinnstolar. Taklampor, Flos.

I sommarhuset finns alltid saker att förbättra. Varje år tävlar Katarina och Gunnar om vem som ska få dra i gång sitt önskeprojekt. Ska de bygga en stor härlig trädgårdsbod? Ska de bygga växthus? Men paret vill inte stressa fram ett perfekt hus utan ser det mer som en hobby eller ett intresse. På så sätt blir det prestigelöst – och mycket roligare. Katarina tar gärna in blommor och blad från trädgården och byter ut några kuddfodral då och då. Men i det stora hela är basen densamma.

Trädgården var ganska igenväxt när familjen köpte huset. Hela baksidan hade tagits över av en äng av lupiner. Det är ett vackert ogräs, men Katarina grävde upp enorma lupinrötter.

tavelvägg i trappan

Foto: Marie Delice Karlsson

I trappan hänger loppisfyndade gamla porträtt och golvet är täckt av orientaliska mattor. Lampa, Bestlite.

– Jag älskar dem men det är lätt att de tar över så nu får de finnas på några platser i trädgården.

Tidigare fanns också två dammar i trädgården, men Katarina och Gunnar fyllde igen dem för att skapa en mer naturlig trädgård. En del skogstomt har fått vara kvar med ormbunkar och blåbärsris. Bärbuskar och gamla fina körsbärsträd och ett äppelträd har också fått stå kvar för charmens skull, trots att de inte ger så stor skörd. Här finns också en trädkoja, en mysig lekplats för de tre barnen.

hög panel som avslutas med ett hyllplan med knoppar i hallen

Foto: Marie Delice Karlsson

I hallen finns en vacker, hög panel som avslutas med ett hyllplan med knoppar. Här hänger man lätt väskor och sommarhattar. Klinkergolv, Marrakech Design.

koja i träd, inspirerad av en thailändsk koja

Foto: Marie Delice Karlsson

Inspirationen till barnens trädkoja fick Gunnar under en resa till Thailand, väl hemma tog den honom tre dagar att bygga.

För Katarina är trädgården ett långsiktigt projekt. Varje år planterar hon nya perenner och lökar.

– Jag har ju ett rätt stillasittande jobb till vardags och har ett behov av att använda händerna och jobba fysiskt. Det är semester för mig att få jobba i trädgården, säger hon och fortsätter att vattna rabatter.

Reportaget var med i Lantliv Sommarhem 2016

Följ med oss till vackra Champagne 26-29 september 2018! Vi bor på slott bland vinfälten och besöker  tre av Champagnes mest spännande vinhus – Bollinger, Ayala och svenska Hatt et Söner.

resa till champagne