Med tålmodigt arbete och en rejäl dos kärlek har Pernilla och Ola Norberg restaurerat sitt vackra sekelskifteshus. Här firar de en lugn jul med de tre barnen och njuter av att skapa sina egna traditioner tillsammans.

Läs också: Advent i skolhuset

BS_Stockholmsjul_LLV1214-1

En krans av mossa med vackert röda juläpplen i pryder det dukade bordet. När Pernilla och Cornelia ska baka kommer det lilla antika slagbordet fram. Köket är från Ikea och Pernilla har målat luckorna med ljusgrå linoljefärg. Stjärnor i fönstret, Länna möbler.

BS_Stockholmsjul_LLV1214-5

Femåriga Cornelia älskar att leka med den vackra julkrubban köpt på Malta. Det lilla bordet är ett auktionsfynd. Hyacinter och tallris i rymliga glasvaser sprider väldoft i vardagsrummet. En bra idé att ta efter är det stora skåpet, ett hemmabygge sammansatt av en skänk köpt i antikaffär och ett ärvt vitrinskåp. På golvet är den naturfärgade mattan från Ikea en skön bas för den i övrigt svartvita inredningen.

BS_Stockholmsjul_LLV1214-4

En julklapp på julaftons morgon är tradition. Vitt omslagspapper blir effektfullt tillsammans med naturfärgat snöre och en enkvist. De fina gamla filtarna är hemvävda. Familjen Norberg lät knacka ner plastfärgen från 1970-talet från fasaden och mura traditionellt kalkbruk för hand.

BS_Stockholmsjul_LLV1214-3

Den enkelt pyntade granen är synlig från nästan alla rum på bottenvåningen. Den sprakande kakelugnen är en av de få saker som var i original när familjen köpte huset. Takkronan är fyndad på auktion. Det svarta skåpet från Kina är ett Blocketfynd som fått en enkel julpyntning med lärk och tallris. Lampa, Mio. Korgar, Granit.

BS_Stockholmsjul_LLV1214-2

Vita pärlspontsväggar ger en mjuk känsla åt familjen Norbergs hall och trappa. Fårfäll, Norrfrid Design. Matsalen är målad med linoljefärg, precis som resten av huset. Här firar familjen en ljus jul, med vita linnedukar på det ärvda matbordet. Taklampa, Tine K Home. Stolar, Mio.

Pernilla & Ola Norberg

Yrke: Pernilla arbetar som kommunikatör och bloggar på fritiden på  villanagorlunda.blogspot.se. Ola är IT-arkitekt.
FAMILJ: Barnen Teodor, Cornelia, och Vincent, samt katten Tigris.
BOR: I ett putsat tvåvåningshus byggt 1909 på 136 kvm plus källare i södra Stockholm.
JUST NU: Planerar trädgården. Bland annat ska 1800-talsgrinden från Hälsingland som familjen fyndat på Blocket komma på plats.

Pernillas & Olas restaureringstips:

1. Om du rustar upp ett gammalt hus från förra sekelskiftet: våga måla med linoljefärg som förr. Färgen är naturlig, dryg, prisvärd och har fantastisk lyster. Den kritar dessutom i stället för att flaga – vilket betyder att du aldrig behöver skrapa utan bara stryka på ett nytt lager färg.
2. Ta tid på er! Oftast hittar man både vackrare och billigare material om man letar lite i stället för att handla på stora byggvaruhus. Runt om i Sverige finns många företagare som brinner för att tillverka byggmaterial efter gamla svenska traditioner.
3. Lär dig mer om gamla byggmetoder och besök gamla miljöer och byggnadsvårdsbutiker. Skansen är en skattkammare! Det gamla sättet att bygga hus var vackert, bestående och bra för människan och miljön.
4. Respektera ditt sekelskifteshus och renovera det varsamt! Du har bara huset ”till låns” i några år, det har funnits i hundra år innan du ägde det och kommer kanske att finnas i flera hundra år efter. Det ger perspektiv.

Ur Lantliv nummer 14/2012. 

Läs också:

NUVARANDE Stämningsfull jul i vackert sekelskifteshus
NÄSTA 3 goda gå-bort-gåvor