En längtan till landet fick Jessica att köpa den gamla gården i gläntan. Med stor iver målade hon bort allt murrigt brunt. Nu njuter hon av sitt vita hem där naturens pynt skapar stämning till jul.

A

llt som hörs är snön som knarrar under kängorna när man går vägen upp till det vita huset, som ligger likt en snökristall i skogsbrynet. Det är så tyst att det till och med hörs vingsus från en liten klunga med domherrar som flyger förbi på låg höjd. Dörren öppnas och det känns välkomnande att komma in i värmen hos Jessica Eriksson på Nilsgården i byn Norra Björke utanför Trollhättan. En stor varm kram från värdinnan väntar, liksom en värmande brasa i hallens kamin. Jessica har pyntat och genast infinner sig känslan av julsaga. Sprakandet från eldstaden och doften av ny­bakad kaka förhöjer den harmoniska stämningen som vittnar om stundande helgdagar.
– Det är något speciellt med julen. Jag tassar upp på morgonen, tänder julgran och kamin för att sedan krypa upp i soffan och äta frukost samtidigt som jag tittar på någon julmatiné. Jag vill återskapa känslan av barndomens jular, berättar Jessica och får något drömmande i blicken. Jessica gläds över att ha blivit så varmt mottagen av alla grannar i byn.
– Det finns en stark bygemenskap här och det hade kanske inte varit självklart överallt, men här har jag trivts bra från första stund. Man bryr sig om varandra här, säger hon.

Fotograf

Man kan inte ha för många granar, resonerar Jessica, som pyntar med naturen både ute och inne.

22jessicas_jul_lowres

Stora entrén har en kamin som sprider värme i hela huset. Trappan är dekorerad med tallris och brandsäkra led-ljus från Enjoy candles.

04jessicas_jul_lowres

Det charmiga köket har bra förvaring på öppna hyllor, en renoverad skänk och
köksön från Ikea.

13jessicas_jul_lowres

Dukat till advent i matrummet där det mesta är second hand-fynd eller arvegods. 

Läs även: Stämningsfulla fäbodhuset

15jessicas_jul_lowres

Stämningsfull mix ovanpå matrummets skänk: Lampa, Hemtex. Kruka, Tine K. Glascylinder, PB Home. Plåtlådorna är försvarets gamla. Papperspåse för växter, Sprudla.

08jessicas_jul_lowres

Två stora fönster gör vardagsrummet ljust. Granen är placerad där den syns från hela nedervåningen.

Missa inte vårt nyhetsbrev med recept, DIY, hemma hos och tävlingar!

JESSICAS JULSTÄMNINGSTIPS
Planera julen i god tid, redan på hösten. Då får du en klar blick över vad som behöver göras och när. Följ planeringen, då kan du njuta i stället!
Använd hela december som om det vore de sista dagarna före julafton.
Pynta med grönt. Pryd hemmets alla rum med små grankvistar och med växter som doftar jul. Lyssna på julmusik och tänd ljus. Det skapar stämning.
Adventssöndagar är perfekta till julbak – och till att titta på julmatinéer.

NUVARANDE Stämningsfull jul med naturpynt på den gamla gården
NÄSTA Hemmagjord alkoholfri granatäppelglögg