Amanda dekorerar med gammeldags julpynt och doftande julblommor på sin idylliska gård i Småland.

julpyntad farstu, Amanda i Småland
Timmerväggarna 
i hallen var täckta av masonitskivor och har även skrapats rena från tapeter. Spegel, stol och piedestal är loppisfynd medan bordet fanns i huset.

S

nön dalar sakta ner och har under natten bäddat in naturen i ett vitt, mjukt täcke. Det är tyst och stilla. På åkern hoppar en hare och i skogskanten står några rådjur. Amanda Barksells och Rasmus Svenssons faluröda gård ligger alldeles intill skogsbrynet, omgärdad av ett småländskt staket med vita spetsar, stengärdsgårdar, ängar och åkermark. Gårdens historia märks tydligt då ursprunget bevarats genom alla decennier.

fasad med staket amanda i småland
Det faluröda boningshuset från 1842 är på 200 kvm. Gården har flera 
uthus som vittnar om 
platsens historia. Glasverandan från sekelskiftet 1900 är ett smycke för huset.

Den faluröda mangårdsbyggnaden är byggd 1842 och pryds av en vacker glas­veranda med snirklig snickarglädje som kom till i början av 1900-talet. Ladu­gården och uthusen är ännu äldre, byggda i början av 1800-talet. I skogen intill finns lämningar efter gamla backstugor, torp och runstenar som skvallrar om platsens tidigare historia.

hall och matrum, amanda i småland
Stol och skidor är andrahandsfynd. 
Kroklisten fanns i Amandas föräldrars hus 
och är från sent 1800-tal. I salen 
skymtar Thonets klassiska gungstol.

Inne i salen knastrar det hemtrevligt från kakelugnen. Handstöpta stearinljus, nejlikedekorerade apelsiner, gran och hyacint sprider dofter av jul. Rummet är vackert julpyntat i gammaldags stil med dekorationer från förr. Här finns handmålade röda träljusstakar, en tomteparad i papper, porslinstomtar av äldre datum, rara gamla julbonader och kalendrar med glitter. Hela rummet andas 1800-tal.

lantkök med rutigt golv
Modern funktionalitet möter gammaldags 
charm i köket. Den ena väggen är klädd i kakel, övriga med pärlspont. Vedspisen är en 
viktig värmekälla där man även kan tappa varmvatten ur kran.

– Det är främst min mormor som har introducerat mig för gamla saker och antika föremål. Hennes hus är fullt av gamla saker och vid jul pyntar hon med julsaker från förr, och därifrån har jag hämtat mycket inspiration till hur jag pyntar själv. Ända sedan jag var liten har jag tyckt att det är viktigt med traditioner, och nu som vuxen har jag insett vikten av att bibehålla traditionerna då de gör att man håller kvar historien och låter den leva vidare, säger Amanda.

julgran och gunghäst hos Amanda i Småland
Till advent plockas lådorna fram, fulla av gammaldags julpynt. För varje decemberdag som går blir det mer jul i det vackra timmerhuset.

Amanda är en kreativ person som tycker om att skapa, något som hon älskar att göra till jul. Hon är mycket förtjust i antika julgranskulor i glas och arrangerar dem både granen och på brickor. Uthusen pyntas med granris och glasverandan smyckas med kransar och vita pappersstjärnor som för tankarna till gammaldags spetsgardiner.

gran hos Amanda i Småland
Granen smyckas traditionellt med flaggirlander, virkade, stärkta stjärnor och antika kulor. Skåpet med sockerlådor har stått i en verkstad från förra sekelskiftet. Gunghästen är från svärmors barndom. Mässinglampan är en omgjord gammal golvfotogenlampa.

Årets juldukning på det gedigna slagbordet från 1700-talet pryds av julgranskulor som kombinerats med granris, rödlök, brysselkål och levande ljus i mässingsljusstakar. Som kronan på verket har Amanda arrangerat röda och vita nejlikor tillsammans med granris.
– För mig är julen årets viktigaste högtid. Jag känner inga krav eller måsten utan drivs passionerat av att få fixa och greja och jag är lika glad i att baka lussekatter och pepparkakor som jag är i att göra jularrangemang av blommor, gran och tall. Allt jag gör till jul ger mig en så stor glädje, och jag känner mig delaktig i historien när jag plockar fram det gamla pyntet. Det känns som sakerna hör hemma i den här miljön, då huset andas gamla tider.

amanda i småland stilleben
Amanda har en förkärlek för gamla, udda ting. Julstämning 
i hallen skapas med antikviteter 
som kombineras 
med ljus och växter.

Amanda värnar om gårdens historia, och ”blir både rörd och glad” när hon tänker på alla människor som bott här.
– Människor har fötts och dött här. Framför allt är det en gård där människor har levt och anpassat sitt liv efter årstiderna. Vi lägger stor vikt vid att förvalta gården så att dess genuinitet och historia bevaras, och vi hyser stor respekt för de människor som har bott här genom tiderna. När jag sätter mig ner i salen, omgiven av juldofterna, och hör knastret från kakelugnen kan jag se framför mig hur det var förr i tiden, säger Amanda och fortsätter:
– Vi har forskat om gården och fått reda på mycket, men vi har några frågetecken som gör att historien ständigt gör sig påmind och får oss att fantisera om hur det egentligen var. Vårt hus är en fridfull plats som andas orördhet och historia och som ger oss sinnesfrid.

amanda i småland med ved
Det går åt mycket ved för att värma upp huset, men Amanda försäkrar att det är värt besväret eftersom ved och brasor höjer mysfaktorn.

Huset är på 200 kvadratmeter fördelat på två plan. På bottenplan finns groventré, badrum och hall innanför det charmiga köket som är nyrenoverat i gammaldags stil. Mellan köket och salen ligger finhallen där man via trappan kommer upp till andra våningen som ännu är oinredd. Övervåningen kommer att renoveras varsamt för att hysa tre sovrum och badrum. I dag sover Amanda och Rasmus på nedre plan, och tanken är att nuvarande sovrum ska bli arbetsrum när ovanvåningen står klar.

kakelugn, amanda i småland
Slagbordet från 1700-talet följde med huset, Thonetstolar 
från sent 1800-tal liksom kandelabern. En bukett av nejlikor och 
granris blir pricken över i till jul.

– Jag inreder efter det som tilltalar mig. Jag vill på sikt inreda tidsenligt med möbler från tidigt 1800-tal och äldre, blandat med antika föremål och nya föremål som skapar en stil som passar husets tid, men med ett nytt uttryck och ny känsla. Saker från förr i tiden betyder väldigt mycket för mig och de både bildar min stil och utgör mitt intresse. För mig är de möbler och saker som lämnats kvar i huset av tidigare ägare otroligt värdefulla.

flätgärdsgård hos amanda i småland
Runt gården finns 
en ny flätgärdsgård som 
paret satte upp själva 
av grenar 
från egna skogen.

Två föremål som följt med huset är en gammal ljusstake i brons och mässing, och det gamla slagbordet som står i matsalen.
– Detta är saker som använts och blivit nötta i över 200 år, av människor i just vårt hus där vi lever i dag. Det känns fantastiskt att vi får sitta och äta julmiddag vid samma bord som människor under flera hundra år har suttit vid.

Amandas pynttips:
Leta efter gammalt julpynt på loppisar och auktioner. 
Där hittar man alltid något.
Låt ärvt julpynt få en extra 
fin plats. Jag älskar traditioner, 
de för historien vidare.
Att tända extra många levande ljus vid jul är en självklarhet för stämningen.
Inred med julens frukter. Apelsiner, nejlikor, kål, frukt 
och grönt och mycket blommor ger ett levande hem.