Nu stundar julen i det lilla fiskeläget Barsebäckshamn för familjen Brandt, i tegelhuset som Johanna själv har ritat. Här bidrar naturen till julpynt och härlig stämning.

Snart jul i Barsebäcks hamn, tre mil nordväst om Malmö. Av sommargästerna syns inte ett spår. Småbåtshamnen ligger öde och i de smala gränderna råder ett lugn som bara finns när det lilla fiskeläget har gått in i sin vintervila.

Johanna och Christian Brandts hus ligger nära vattnet. Inte så att man kan sitta i trädgården och doppa tårna i Öresund, men så nära att man kan höra vågorna en stormig dag. Eller betrakta dem från ovanvåningens fönster. Den här dagen ser vattnet osedvanligt kallt och grått ut, men så visar också utomhustermometern på ett par minusgrader. Det blåser snålt och i luften virvlar små snöflingor. Av den snö som kom tidigt i december finns inte mycket kvar, men molnen som är på ingång ser tunga ut. Kanske de innehåller snö.

Vit jul eller inte, hos Johanna och Christian är julförberedelserna i full gång. Lussebullarna är bakade, pepparkakorna och pepparkakshusen likaså. Köttbullar ska stekas och julgotter göras. Barnen Saga, Isak och Nike, som precis har placerat ut sina julkreationer i huset, sitter vid köksbordet och lackar julklappar. Granen är klädd, julstjärnan hänger på plats och julbonaden har kommit upp. Hyacinter, tulpanlökar, mossa, amaryllis, tända ljus och en brasa som brinner i kökets öppna spis. Bullerbykänslan tycks vara total – i modern tappning.

Läs även: Så dukar du vackert till jul

– Jag är inte sentimental med julen på så vis att den alltid måste vara på samma sätt och att varje julpynt har sin bestämda plats, säger Johanna. Det viktigaste är att man träffas.

Jul i Barsebäck

Johanna och Christian har hittat hem i Barsebäckshamn, där havet och strandängarna lockar till långa promenader också på vintern.

Jul i barsebäck

Verandan är inspirerad av ett hus som Johanna och Christian hyrde i Sydafrika. Lyktor och filtar är inbjudande när vintermörkret lagt sig.

Läs även: Gör en julfin krans av äggkartonger

009CF042410_lowres

Härligt med en sprakande brasa i den öppna spisen i köket. Det stora ekbordet med vitoljad skiva har Johanna har ritat. Stolarna är Arne Jacobsens Grand Prix som formgavs 1955. 

Läs också: Julmys i sekelskiftesvillan

011CF042430_lowres

Jultulpaner i kruka och lingonris ovanpå den gamla skåpet i köket hör till Johannas få men vackra julprydnader.

Missa inte vårt nyhetsbrev. Massor av julinspiration ända fram till jul!

Jul i Barsebäck

En vacker gren pyntad med änglar och levande ljus ger julstämning. Moderna möbler blandas med en klassisk öronlappsfåtölj och familjens finaste saker visas upp i bokskåpet. Liknande finns på Ikea. Vackra textilier i folklorestil hittar man på Åhléns och Axlings. Ljusstaken på soffbordet kommer från Georg Jensen.

Läs även: Baka saftiga saffrans- och apelsinbullar

001IMG_7316_lowres

Trivsel i tegel. Familjen Brandts hus smälter in fint i det gamla fiskeläget.

Läs även: Baka mumsiga pizzagranar till glöggfesten

JULSTÄMNING MED SMÅ MEDEL
 Juldekorera krukväxterna genom att täcka jorden i krukorna med mossa. Lägg även mossa runt hyacinter, amaryllis och andra julväxter.
Knotiga och vackra grenar är tacksamma att julpynta. Man kan dekorera dem med änglar, gamla julgransljus, rödvita band etcetera. Vackert att hänga i ett fönster eller över ett bord.
Ett vackert fat fyllt med gran- eller tallkottar är vackert och juligt, liksom granris i rustika krus.