En särskild respekt för historien löper som en röd tråd genom jugendvillan i Saltsjöbaden. Med varsam hand har Anna och Bo renoverat huset till en lantlig dröm. Titta in och inspireras.

N

är Anna och Bo för tjugosju år sedan fann sin jugend­villa i Saltsjöbaden, utanför Stockholm, förälskade de sig i de vackert spröjsade fönstren och det brutna taket som ger byggnaden dess storslagna karaktär. Att huset dessutom är som gjort för ett klassiskt julfirande gjorde inte saken sämre, och tillsammans med sonen Christian skapade de traditioner värda att vårda.

En av dem är de sparsmakade dekorationerna i klassiskt grönt och rött, där granris och kransar står för mustigt gröna toner medan röda sidenband kring ljusstakar och lampkronor bidrar med julens rätta färg.

Men framför allt är det människorna som gör julen i jugend­villan, som bara i sig för tankarna till scenografin i Ingmar Bergmans Fanny och Alexander. Redan några dagar före jul kommer Christian hem med sin familj, och barnen Juno och Dante ger sig glatt i kast med att koka knäck, tillverka smällkarameller och utse en julgran som så småningom ska kläs. Hela huset doftar kanel, apelsin och krydd­nejlika, i kakelugnen sprakar en värmande eld medan luften närmast dallrar av förväntningar.

tidsenligt renoverad jugendvilla med brutet tak och spröjsade fönster

Foto: Lina Östling

Huset från 1910 med sitt karaktäristiskt brutna tak gör sig bra i vit vinterskrud.

lantkök i sekelskiftesstil med pärlspont

Foto: Lina Östling

Det klassiska köket badar i ljus året om. Rustikt matbord från Auktionsverket och stolar från Garbo Interiors. Thonetpallen är en gåva.

hall i sekelskiftesstil med mönstrade tapeter och jugendlampa

Foto: Lina Östling

Anna och Bo bor i jugendvillan från 1909

Foto: Lina Östling

I 27 år har Anna och Bo bott i jugendvillan som är som gjord för middagar och fest.

– Barnen älskar det här huset med sina stora ytor, säger Christian. Här finns gott om plats för att springa runt och spännande vrår med mycket att upptäcka. Vinden med sina trärena väggar, takbjälkar och små rum i rummet är deras favoritplats. Mamma och pappa har gjort små stationer som triggar fantasin, vilket gör allt lite extra spännande där uppe.

När Christians föräldrar köpte huset 1990 hade det en rosa fasad och delvis asfalterad tomt, men saknade garage och trädgårdshus. Med varsam hand har Anna och Bo tagit itu med ett projekt i taget, och sakta men säkert återställt både hus och trädgård till sin forna glans. Efter att fasaden i ett antal år hade varit Vaxholmsgul valde man nyligen att måla den ljust grå, och i dag smälter huset på ett naturligt vis in i den om­givande skärgårdsmiljön. Med stengrundens källardörr och fönsterbågar målade i vackert mörkgrönt harmonierar byggnaden också fint med andra årstiders grönska.

Huset är traditionellt planerat, med sällskapsytor på ­nedervåningen där en rejäl takhöjd och mängder av fönster ger ljus och rymd. På ovanvåningen finns sovrum, gästrum, arbetsrum och badrum liksom en trappa upp till barn­barnens favoritställe – det rymliga vindsrummet.

Läs även: Kika in i den renoverade gamla lanthandeln i Finland

kakelugn och överfönster är fina gamla detaljer i jugendvillan

Foto: Lina Östling

Ett nyinsatt överfönster skapar en enhetlig känsla mellan kök och serveringsgång. En nätt kakelugn fick ersätta den tidigare vedspisen. Den antika skänken är inropad på en bondauktion i Sala.

glasveranda och ljus vardagsrum i jugendvillan

Foto: Lina Östling

Vardagsrummet får ljus från den glasade verandan där pärlspontsväggar i original doldes under masonit. Kristallkronan från slutet av 1800-talet är arvegods liksom stolarna.

lantlig stil med auktionsfynd och skjutdörrar i vardagsrummet

Foto: Lina Östling

Vardagsrum och TV-rum ligger i fil med skjutdörrar emellan. Soffan är köpt på Zandvoort, soffbord från Newport. Alabasterlampan med små lejonmaskaroner är ett auktionsfynd.

Invändigt hade de tidigare ägarna bevarat golv, dörrar, lister och foder, därför krävdes bara en ytrenovering med ny färg och tapeter när Anna och Bo flyttade in. Därefter har de koncentrerat sig på de större renoveringarna. I badrummet blev det total omgörning med nytt franskt kakel och klinker, men med delvis bevarad pärlspont på väggarna. Att välja ett tidsenligt badkar på tassar, inhandlat på Nacka Byggnadsvård, var en självklarhet.

När det var dags för köket uppstod ett angenämt problem: interiören var av alldeles för god kvalitet för att rivas ut. I samråd med snickare bestämde sig Anna och Bo för att låta bygga om och till men med fokus på bevarande. Väggarna målades ljusgrå medan den gamla köksinredningen i körsbärsträ fick en vackert benvit färg. Den gamla bänkskivan fick dock stryka på foten till förmån för en i carrarramarmor, som i sin tur fångas upp av franskt bistrokakel med fasad kant. Den befintliga vedspisen med tillhörande klumpig spiskåpa ersattes med en nätt kakelugn från sent 1800-tal, i vilken det under vinterhalvåret eldas från morgon till kväll. Köket har också försetts med ett nytt golv av rejäla furuplank som behandlats med lut och vitt pigment.

Bortsett från en tillbyggd matsal är huset, som är byggt 1910, i princip intakt. För att få in mer ljus i matsalen lät Anna och Bo sätta in fönster i samma stil som i övriga huset, och i dag smälter tillbyggnaden in som om den funnits där jämt.

sjöutsikt från badrummet

Foto: Lina Östling

Från badrummet på övervåningen har man en härlig sjöutsikt.

gustaviansk ljuskrona i gästrummet

Foto: Lina Östling

Gästrummet är rofyllt inrett i ljusa toner. Det gustavianska sängbordet och ljuskronan är arvegods.

Paret har genomgående haft stor respekt för huset och dess historia. Vid renoveringar har de bevarat och tagit fram detaljer som funnits sedan byggåret, och de har valt att dekorera väggar och behandla golv på ett tidlöst och vackert sätt. Både Anna och Bo har alltid varit intresserade av inredning, och då med mottot ”less is more”. De hoppar inte på trender som kommer och går utan har en gemensam stringent stil som de inte gör avkall på.

Reportaget var med i Lantliv nr 12 2017, prenumerera på Lantliv

NUVARANDE Tidsenligt renoverad och fantastiskt vacker jugendvilla
NÄSTA Därför ska du inte torka din tvätt inomhus