Välkommen till kokboksförfattarna Anna och Fanny Bergenströms Gotlandsgård! 
Här skapar mor och dotter de mest fantastiska rätter att bjuda familj och vänner på. 
Av En varm vind går genom trädgården; det doftar av nyslaget hö och solen tittar fram.

Prenumerera på Lantliv!

Foto Ulrika Ekblom

 

 

I skuggan, under det vackra valnötsträdet, avnjuts många härliga måltider.

Här på landet, några mil från Visby, huserar några av Sveriges mest kända kokboksförfattare på somrarna. Anna och Fanny Bergenströms gemensamma bok Det goda enkla – maten vi vill laga och äta (Trio förlag) gavs ut 2014 och från den boken kommer recepten till den sensommarbuffé som mor och dotter håller på att laga.
– Vi gör ju ofta bufféer, det är så enkelt och på så sätt finns det något för alla, säger Anna.
Lite mer grönsaker, mindre kött och olika korn och sädesslag ingår i det goda enkla – en meny som passar perfekt till allt som har med Gotland att göra.
– Vi odlar rätt mycket själva, säger Fanny.
Runt om på ön finns även många gårdar som erbjuder ekologiska grönsaker till försäljning och det blir ofta turer till exempelvis Lilla Bjers söder om Visby för inköp av färska hallon, späda kronärtskockor och ekologisk olivolja från Kreta.
Råvarorna är viktiga i det Bergenströmska köket.
Anna återgår till att plocka blommorna från kungsmynta, en mildare version av oregano, i arbetsköket. I en torkställning ligger redan många färska örter.
– Det är en basvara. Vi använder mycket örter, särskilt på sommaren. Ekologiska citroner kan vi inte heller vara utan, säger hon.
Annas vackra kök ligger i den mindre byggnaden på gården. I huvudbyggnaden bor Fanny med sin man Roberto och de båda döttrarna Alma och Simone. Gården var från början en bondgård, byggd i slutet av 1800-talet.
– Vi köpte huset 2004. När jag var liten bodde vi i Eksta och vi har alltid tillbringat somrarna på Gotland, berättar Fanny.

Foto Ulrika Ekblom

Gården är byggd i slutet av 1800-talet. Familjen Bergenström köpte huset 2004 och njuter av gotländska somrar.

Anna fyller i:
– När jag var nyskild köpte jag ett litet hus i Vamlingbo på södra Gotland, men så småningom hamnade vi här på den norra delen av ön. Och även om vi har pratat om att komma närmare havet så trivs vi väldigt bra här. Vi har var sitt hus, det är perfekt. Jag har haft många gäster i sommar, och Fanny och Roberto har sina kompisar.
Det stora valnötsträdet står mitt på gårdsplanen och sprider skugga. Det blev känt när boken Under valnötsträdet: goda idéer från vårt kök (Trio förlag) kom 2006. En kokbok som sålt i stora upp­lagor liksom många av mor och dotters övriga böcker. Här under det stora trädet har det dukats upp till många sommarmåltider.
Anna och Fanny Bergenströms recept har blivit klassiska i svenska hem. Många av dem har tillkommit här på gården och fotograferats i gotländskt ljus, med råvaror och blommor från gården. I det stora antika skåpet i Annas kök står rekvisita som man känner igen från olika böcker: vacker rustik keramik i jordnära färger, gamla härliga bestick och servetter och dukar i linne.
– Vi har mycket porslin här och handlar mycket på ”loppor” på Gotland, säger Anna som har många personliga uttryck för saker och ting efter ett långt liv i köket.
Diskmaskinen heter ”diskis”, det kolsyrade vattnet kallar hon för ”sprattelvatten”. Jargongen mellan mor och dotter är vänlig och uppiggande.
– Vi jobbar så bra ihop, säger Anna. Och har så roligt, annars skulle det naturligtvis inte gå.

Foto Ulrika Ekblom
Anna och Fanny förbereder sensommarbuffén i sitt arbetskök på Gotland. Den ljuvliga nektarinkakan har precis tagits ur ugnen.
Foto Ulrika Ekblom

Anna Bergenströms skafferi är välorganiserat och torrvaror förvaras i glasburkar, eftersom hon försöker undvika plast.

Det vackra arbetsköket tillkom ganska snart efter att gården köptes.
– Jag har alltid haft små arbetsutrymmen, de flesta av mina kokböcker har tillkommit i ett sex kvadratmeter stort kök, så vi visste att det skulle bli ett arbetskök här på gården.
Tidigare låg här en bykstuga och foton från förr visar att rummet genomgått en stor förvandling.
– Vi ville ha det ganska enkelt. Men så klart det var mycket jobb när det såg ut så här, säger Fanny och visar bilder på ett rum som är i mycket dåligt skick med sitt rostiga tvättkar, sitt betonggolv och sina risiga väggar.
Numera är det ett härligt rum med utgång till trädgården. Väggarna är ljusa och köksinredningen vit. Antika bord, stolar och skåp bryter av. Golvet är såplutat och på de öppna hyllorna vid diskhon står gotländsk keramik, glas och ett par engelska bakskålar.
– Dem släpade jag hem från England i handbagaget och hävdade att de var så unika. När vi kom hem till Gotland fanns likadana i en affär i Hemse, säger Anna.
Fannys man Roberto, som står för odlingarna, kommer in med färsk vitlök, en viktig ingrediens i chilioljan ají som familjen ofta använder som smaksättare.
– Chilioljan har vi till allting, säger Fanny.

Foto Ulrika Ekblom

Skåpet kommer från Evensen Antik och rymmer massor. Missi vilar på en stol där hon har utkik mot trädgården.

Foto Ulrika Ekblom

Köksfönstret har utsikt över trädgården med alla fruktträd. På fönsterbänken finns kryddor, bönor och lök som ofta används i matlagningen.

Läs även: 9 fantastiska lantkök

Foto Ulrika Ekblom

På torkställningen, från antroposoferna i Järna, torkar Anna örter från sitt kryddland.

Sommarlivet på Gotland tar slut när skolorna börjar.
– Vi har pratat om att bo här över vintern ibland, eller i Visby. Att få uppleva Gotland året om, säger Fanny.
– På vårarna blommar de mest fantastiska tulpaner här, unika gammaldags sorter, tillägger Anna.
Förutom en köksträdgård i den nedre delen av den stora träd­gården finns här fruktträd, gamla perenner, och stockrosor i rosa och orange står lite här och var. En magnifik klematis av sorten ’Summer Snow’ blommar längs ena kortsidan på Annas hus och en bukett på bordet består av kvistar från den, bolltistel, höstanemon och en vit ’Louise Bugnet’-ros.
– Det är min favorit, den har nästan inga taggar, säger Anna.

Foto Ulrika Ekblom
I en del av trädgården finns en ruin som en gång varit ett hus. I dag är platsen en vilsam hörna kantad av stockrosor.

Ta chansen att vinna fina priser i Lantlivs tävlingar!

Sommarlivet på Gotland verkar bestå av en härlig blandning av mat, blommor och odling och allting blir vackert när Anna och Fanny håller på.
– Tror du att de här är färdiga? frågar Fanny om de små pizzorna med lammfärs och pinjenötter som ska dukas upp på bordet.
– Lite till, svarar Anna.
Roberto kommer in med grillspetten och bordet dukas med vackra tallrikar och bestick. Fannys dotter Simone sätter sig till bords, hennes syster Alma är i Visby.
Förutom lahmacun, som de kurdiska små pizzorna kallas, bjuds det på en ljuvlig rödbetspaj, olika röror, färskost och tomatsallad. Här finns även en läcker linssallad, grillad zucchini, oliver, chilioljan ají och så de härliga lammspetten med grönsaker.
– Vi utgår nästan alltid från säsongens grönsaker, säger Anna.
Till den härliga buffén serveras ginger ale, en läskande dryck gjord på bland annat ingefära och citron.
– Man kan naturligtvis servera ett svalt vitt vin eller rosévin, men det är många av våra vänner som inte längre dricker vin, säger Anna.
En sensommarbuffé komponerad av Anna och Fanny är lika läcker som bilderna i deras böcker. Till efterrätt blir det nektarinkaka och en citronkräm med färska gotländska bär och små kardemummakakor.
– Nu börjar det bli klart, säger Anna.
Det är serverat under valnötsträdet.

Anna & Fanny Bergenström
Yrke: Kokboksförfattare med det egna förlaget Trio förlag.
Familj: Fannys man Roberto och barnen Alma och Simone.
Bor: På sommaren på Gotland, på en gård från början av 1800-talet. Här finns
en stor mangårdsbyggnad och ett mindre hus, en stor lada och en snickarbod.