Anna och Anders lämnade Stockholm för Nynäshamn. Här hittade de inte bara ett rött timmerhus från 1897, utan också en livsstil med öppna dörrar och havet runt knuten. Titta in och inspireras av underbara färger, utekök och lusthus.

L

ängst ner på södertörn, bara några mil bortanför Stockholms citypuls, ligger skärgårdsstaden Nynäshamn. I ett rött timmerhus med vita knutar lever familjen Wahlström Arnqvist som på landet mitt i stan, dessutom just intill havet.

– Det är en oslagbar kombination, konstaterar Anna Wahlström. Vi bor i skärgården, i en småstad med gångavstånd till förskola och all service, men med bara 35 minuter med bil till Sveriges vackra huvudstad.

– Dessutom är både huset och trädgården fantastiska. Det är så läckert att bo i ett gammalt hus med all historia som sitter i de tjocka timmerväggarna. Från gatan ser man bara kortsidan av ett hus, väl inne är det en oas med den lummiga trädgården och alla dess rum.

Utekok inspiration

Foto: Lina Östling

Uteköket som är byggt så att Anna och Anders ska kunna laga mat tillsammans. I sommar tillkommer en pizzaugn.

Timmerhus nynashamn farginspiration utekok lantligt

Foto: Lina Östling

Det röda timmerhuset ligger i en lummig trädgård men med närhet till havet.

Tidigare bodde Anna, maken Anders och sonen Harry i en funkistrea i en Stockholmsförort, men när andra pojken Pelle var på väg började de leta hus. I nära två år gick de på visningar, var med i budgivningar och investerade tid, energi och känslor utan att hitta rätt. Ända tills de fick tips om huset med stort H, ursprungligen byggt till Stockholmsutställningen 1897 och därefter flyttat till Nynäshamn som arbetarbostad åt rallare som skulle bygga järnväg.

– Vi åkte hit och blev förälskade, säger Anna. Jag minns att vi kom in i det stora lantköket, tittade på varandra och sa exakt samtidigt: ”Här kan jag bo.”

– Det var alldeles pirrigt att gå runt i huset och när vi kom ut i den gammaldags blommande sommarträdgården började Harry, som då var två år gammal, genast att leka. Då bestämde vi oss.

Det 120 kvadratmeter stora timmerhuset var i hyfsat skick men hade några måsten. Ett par mindre lyckade renoveringar krävde åtgärder, ett badrum behövde göras om och krypgrunden längtade efter lite kärlek.

Lantkök med vedspis och gammalt vitrinskåp

Foto: Lina Östling

Det platsbyggda vitrinskåpet fanns i huset när familjen flyttade in, och fick fin finish med lite färg. Vedspisen används regelbundet.

Matplats blommig tapet

Foto: Lina Östling

Matrumsväggen är klädd med tapeten Eco simplicity botanica från Engblad & Co, som tillsammans med ängsväxter i vas bildar en svensk djungel inomhus.

Lantlig inredning i vardagsrummet med Evafåtölj från Bruno Mathson

Foto: Lina Östling

I vardagsrummet samsas modern och klassisk design med hantverk och egenproducerad konst. Evafåtöljen från Bruno Mathson är en favorit.

– Dessutom slipade vi upp alla trägolv, och målade och ­tapetserade för att göra huset till vårt men med enkla medel. Och så drömde vi om ett utekök, vilket vi började med direkt.

– Sedan har andra idéer uppstått, sådant som kommer när man bor in sig och förstår vilka behov både familjen och huset har. 

Ett exempel var när de byggde om en kattvind till sovalkov i sonen Harrys rum, så att den övriga ytan kan användas till lek. Eller att den gamla vedboden byggdes om till ett isolerat förråd samt mini­spa med bastu och utedusch.

Bortsett från badrummet, där de tog hjälp av hantverkare, gör Anna och Anders allting själva. Men innan de sätter i gång ett projekt är de noga med att rita upp varenda detalj, för att visualisera och kommunicera tankar kring uttryck och funktion.

– Sedan börjar det maniska snickrandet, skrattar Anna. Det sker ofta sedan barnen har lagt sig.

lusthus med målat trägolv och loppisfynd

Foto: Lina Östling

Lusthuset används bland annat för festmiddagar. Alla möbler är loppisfynd, och duken var ursprungligen ett gammalt lakan.

inbyggd förvaring under trappan, blåmålad trppa

Foto: Lina Östling

Smarta lösningar är genomgående i huset, som de inbyggda lådorna under trappan.

Annas och Anders inredningsfilosofi utgår från funktion. Ett rum får hellre stå halvtomt tills de förstår hur det ska användas, och de belamrar det aldrig från start. När de väl vet vad de vill får det också ta tid innan saker blir gjorda. Som exempel levde de utan garderob i sex månader, då de insett nödvändigheten i att bygga ett eget garderobsystem för att bli nöjda.

– Vi vill också vara oss själva i inredningen, konstaterar Anna. Därför bytte vi inte stil totalt bara för att vi flyttade till ett hus från förra sekelskiftet. Vi jobbar båda med design och har en ganska avskalad smak, och vill helst att minsta detalj ska fylla en funktion.

– Det blir en intressant utmaning att hitta balansen mellan gammalt och nytt, mellan avskalat och hemtrevligt.

Med influenser från naturen, och inte minst bloggar, inrednings­magasin, Instagram och Pinterest – som nästan har blivit ett ­be­roende och har lett till moodboards för varje rum och projekt – har Anna och Anders hittat en stil som skulle kunna kallas skandinavisk sekel­skiftes­minimalism.

– Våra personligheter lyser igenom, med många egenritade detaljer och egna byggen. Sedan är det någon sorts mix av modernt, skandi­naviskt, enkelt och tidlöst men samtidigt med en flört till förra sekelskiftet och den svunna historien.

Sovrum gråblå väggfarg

Foto: Lina Östling

Sovrummet är målat i en rogivande gråblå färg, NCS-kod S 3005-G20Y. Yllepläden kommer från Annas mormors barndomshem.

Kattvinden blev barnrum

Foto: Lina Östling

I Harrys rum blev kattvinden en mysig sovalkov.

Planmässigt är Anna och Anders nöjda med att de unnade sig två vardagsrum på bottenvåningen, i stället för att tänka praktiskt och kanske inreda ett gästrum. Nu har de två sällskapsrum i fil, det ena åt TV-, musik- och hobbyrumshållet och det andra som ett klassiskt finrum där de sitter framför kakelugnen med en kopp te och bara pratar.

Överlag är de noga med att hemmet ska vara socialt. Nu planerar de att utrusta det mysiga vedspisförsedda köket med en köksö, för att både underlätta matlagningen och skapa rum för gemenskap.

– Det bästa med huset är att kök och matrum sitter ihop, så att man kan umgås vid matbordet samtidigt som maten lagas. Vi är också väldigt glada över att ha plats med ett stort matbord där man kan spela spel eller sitta och rita med barnen vid ena änden och ha plats att sitta och äta vid den andra. I vårt hus är köket verkligen hemmets hjärta.

På den 2 000 kvadratmeter stora tomten finns flera olika byggnader, varav såväl verkstad som gästhus redan har rustats upp, men där det fortfarande finns en del projekt för familjen att ta tag i.

– Vi vill fortsätta greja med gästhuset där vi har hittat spår av en gammal smedja. Det vore kul att ta fram lite detaljer och se om det går att skapa en spännande boyta.

Ett av Anders hjärterum är annars det fina lusthuset, där han­ ­hittar på allehanda aktiviteter för att förstå hur det så småningom ska användas. Dessutom ska de se över trädgården och anlägga såväl köksland som tydligare platser för social samvaro – med det nybyggda uteköket i centrum. Samtidigt är de noga med att behålla såväl fruktträd och bärbuskar som den meterhöga syren som ramar in hela trädgården.

– Vi kommer inte att ansa trädgården så mycket. Den är fin som den är med sitt lite vildvuxna uttryck och underbara blommor som ­avlöser varandra från april till september. Vi har alla klassiska ­sommarblommor utanför dörren, och jag blir så glad av att kunna gå ut och plocka ihop en stor färgsprakande bukett.

Inred med känsla  – Annas & Anders tips:

Känn efter. Låt kroppen känna av platsen innan du möblerar. Sitt till exempel på en pall för att förstå om en plats duger som läshörna, eller om den ska fungera som något annat.

Följ ljuset. Hur ljuset faller in i ett rum kan avgöra vilken funktion en särskild plats ska ha.

Färre saker. Ha hellre för lite än för mycket. Ställ inte in möbler och saker bara för att de finns, för mycket grejer blir lätt plottrigt.

Låt tiden tala. Att ge inredningen tid är bästa knepet för att få till ett trivsamt hem. Det är nästan omöjligt att få fin hemkänsla om allt införskaffas på en gång.

Att flytta till en småstad, om än på pendelavstånd från jobben i Stockholm, har varit en fullträff för familjen som älskar natur, uteaktiviteter och båtliv. Att Nynäshamn är en vänlig och inbjudande stad har gjort det lätt att acklimatisera sig. Dessutom gör det mysiga hamnområdet, som under sommaren lever upp med restauranger, rökeri, små handelsbodar och skärgårdsbåtar, att det också finns ett nöjesliv.

– Vi bor som i en frizon där vänner kan komma och bo över närhelst de vill. Dessutom är vi lika gärna ute som inne, stora delar av året står dörrarna öppna mot både fram- och baksida och redan när solen börjar värma i mars går vi ut och dricker kaffe i trädgården.

– Det här är ett livsstilsboende, förklarar Anna. Här är det lätt att vara lycklig.

Reportaget var med i Lantliv Sommarhem 2018

Prenumerera på Lantliv