Det vackert grånade timmerhuset från 1861 ser ut som att det alltid har stått på sin plats vid Källsjön i Ångermanland. Men när familjen Rudenstam köpte huset låg det nedmonterat i en lada. Följ med till ett älskat lantställe där mysfaktorn är skyhög så här års.

Även inbitna vinterskeptiker brukar tänka om efter en dag i sol och gnistrande snö vid Källsjön utanför Sollefteå. Den norrländska vintern blir inte mycket härligare än så här. Himlen är blå, landskapet är vackert som ett vykort och tystnaden bryts bara av talgoxarnas kvitter. Isen ligger tjock på sjön där människor åker både skidor och långfärdsskridskor den här dagen.

Familjen Rudenstam har tagit fram fårskinnen på terrassen där de grillar korv och dricker varm choklad medan golden retrievern Nelly leker i snön. Hit till torpet åker Jonas Rudenstam och Ann Rullander Rudenstam på sina lediga stunder året om. I veckorna bor de i en lägenhet inne i Sollefteå.

Sollefteå/136/Vinter

Sollefteå/136/Vinter

Sollefteå/136/Vinter
– Vi har båda krävande jobb och torpet har varit vår återhämtningsplats i många år nu. Det här är vårt eget lilla paradis, säger Ann.

För tolv år sedan bodde hon och Jonas med de nu utflugna barnen Felicia, 19, tvillingarna Amelie och Amanda, 26, och Ida, 30 år, i ett stort hus i Sollefteå. Drömmen om ett lantställe hade de haft länge.

– Vi längtade efter att få komma närmare vattnet och lugnet. Det var dags för en förändring, säger Ann.

Genom goda vänner som hade en stuga vid Källsjön lärde de känna det natursköna området.

– Den fantastiska känslan här ute i kombination med närheten till stan gjorde att valet kändes enkelt, säger Ann.

Sollefteå/136/Vinter
Sollefteå/136/Vinter
Hemma hos reportage

Sökandet efter en stuga tog fart och 2004 fick familjen ett tips om en tomt som var till salu. Det blev en snabb affär. På tomten stod en gammal stuga, för liten för fyrabarnsfamiljens behov och i fallfärdigt skick. När de bestämde sig för att riva stugan föddes idén att leta upp ett vackert gammalt timmertorp som de kunde flytta till Källsjön och bygga upp igen på sin egen strandtomt.

– Ingen av oss hade gjort något sådant förut men vi är inte rädda för utmaningar, säger Ann.

Hela familjen var ivrig att få börja nyttja sin strandtomt. Eftersom de kände en duktig lokal snickare och byggnadsvårdare, Jesper Nordlander, anlitade de honom för att bygga upp ett mindre hus med utedass på tomten. Huset som fick namnet Mellanstugan blev familjen Rudenstams lantställe i väntan på drömtorpet.

Och så, efter ett intensivt sökande, fick de höra talas om ett nedtimrat 1800-talstorp som var till salu.

– Vi föll för exteriörbilderna av huset, det hade precis allt som vi letade efter. En känsla och en själ som gamla hus kan ha, trots att det var bara ett timmerskal vi köpte, säger Ann.

Sollefteå/136/Vinter
Sollefteå/136/Vinter

Sollefteå/136/Vinter

När huset äntligen levererades till sjötomten 2006 hjälptes Jonas och snickaren åt att timra upp det. Som alltid med timmerhus behövde de vänta ett år på att huskonstruktionen skulle sätta sig.

– Det var faktiskt inget som vi var beredda på. När huset äntligen stod där ville vi ju bara inreda och flytta in så fort som möjligt. Men i efterhand är vi glada för att allt fick ta sin tid, säger Ann.

För medan timmerhuset vilade hade familjen gott om tid att leta inspiration till insidan av huset.

– Jag ville att inredningen skulle bli så lik det ursprungliga torpets som möjligt, säger Ann.

När ungefär ett år hade gått kunde fönstren sättas in och familjen kunde börja jobba med insidan av huset.

Återigen tog de hjälp av snickaren Jesper som fick bygga det platsbyggda köket och även gjorde alla lister och andra snickerier i huset. Jonas och Ann målade huset utvändigt och invändigt.

Väggarna täcks av vit pärlspont och golven är gamla, vackra trägolv som fått nytt liv i torpet.

Sollefteå/136/Vinter

Sollefteå/136/Vinter
Sollefteå/136/Vinter

– Vi lät vardagsrummet gå upp i nock för att skapa rymd. Och med en ljus bas kan vi enkelt ändra inredningen när vi får lust, säger Ann.

Med sitt ljusa, luftiga inre känns 1800-talstorpet betydligt större än sina 76 kvadratmeter. På nedervåningen finns en liten hall, ett badrum, och det rymliga platsbyggda köket som hänger samman med vardagsrummet. En trappa upp har Ann och Jonas sitt sovrum. 2007 sålde familjen huset i stan och skaffade en lägenhet i stället.

– Det blev för jobbigt att sköta två hus samtidigt. Vi bestämde oss för att fokusera på lantstället fullt ut.

Och på torpet vid Källsjön har allt fler lösningar tillkommit vartefter familjens behov har förändrats. När döttrarna eller goda vänner hälsar på så står Mellanstugan och den Blocketfyndade Lillstugan till deras förfogande. På strandtomten finns även den generösa altanen som så här års används till allt från korvgrillning till heta bad i den vedeldade utomhuspoolen.

Sollefteå/136/Vinter
Sollefteå/136/Vinter

Att torpet har sin speciella tjusning på vintern är både Ann och Jonas överens om.

– Det är ett fantastiskt ställe att hämta kraft på vintern. Vi tycker om att åka längdskidor runt sjön eller packa grillen på skotern och ordna en vinterpicknick med goda vänner. Ibland åker vi bara ut en kväll efter en hektisk dag och värmer upp utepoolen för att ta ett kvällsdopp under stjärnhimlen. Det gör underverk för både kropp och själ, säger Ann.

På senare år har en ny idé börjat ta form.

– Jag är född på en bondgård och nu drömmer jag om att få bo permanent nära naturen igen, säger hon.

Som tur är känner Jonas likadant. Och nu funderar de på att bygga ut torpet för att kunna flytta hit på heltid.

– Då behöver vi ett kök som rymmer minst tolv personer. Jag vill kunna samla familj och vänner här. Det gäller att ta vara på livet och njuta av det fina man har. Här på torpet vill vi bli gamla, säger Ann.

Hemma hos reportage
Sollefteå/136/Vinter
Reportaget var med i Lantliv nr 2/2017, prenumerera på Lantliv