Trädgårdsmästarvillan – det är så det lilla röda 1930-talshuset på Villagatans krön i Trosa kallas. I över femtio år drevs här en handelsträdgård. Nu bor trebarnsfamiljen Alvesund Schedvins här, som med stor omsorg har tagit hand om husets historia.

E

gentligen var familjen Alvesund Schedvins ute efter ett stort hus som det bara var att flytta in i. Trädgårds­mästarvillan i Trosa var liten med stora renoveringsbehov. Huset ligger högt och har fönster åt alla väderstreck. Ändå kändes det mörkt när familjen tog över. Före renoveringen möttes man av dörrar åt alla håll när man kom in i farstun. Det fanns ingen bra plats för att hänga upp ytterkläderna eller ställa skorna. 

Läs även: Deckarförfattaren Viveca Sten som visar upp sitt Sandhamn

Trädgårdsmästsarvillan i Trosa Foto Lina Nydahl

Långhåriga collien Märta håller utkik 
på dem som promenerar förbi på den lugna gatan ett stenkast från Trosa å och havet.

pinnstolar och slagbord i lantkököet

Pinnstolarna har 
Christin ärvt av sin farmor. Slagbordet är ett andrahandsfynd. Lampor, Bestlite. Mamma Christin är bakproffs och sonen Einar väntar otåligt på att fikat 
ska bli färdigt. Kök, Sentens, Electrolux. Skåphandtag, Byggfabriken.

Trädgårdsmästsarvillan i Trosa Foto Lina Nydahl

Det gamla 
huset har blivit ett ljust hem efter renoveringshjälp 
av familj och vänner.

Christins & Eriks 5 renoveringstips:
Titta främst på husets läge, allt det andra kan man förändra.
Hasta inte in i renoveringen, tänk över planlösningen så att den passar 
dina behov. Gör saker ordentligt. Det vinner du på i längden.
Se i första hand till vad du redan har, i stället för att köpa nytt. Lite färg, 
tyg eller en ommöblering kan göra susen.
Var hjälpsam mot dina nära och kära, en vacker dag kanske du själv behöver hjälp.
Fika ofta, det kan hålla kärleken vid liv när renoveringskaoset är som värst.

Christin och Erik lät därför sätta för dörren i farstun som ledde in till köket och i stället göra en ny öppning i den inre hallen. På så sätt skulle man kunna hänga av sig direkt när man kom in och man skulle undvika en massa grus och smuts inne i huset.Vardagsrummet var separerat med en halv vägg och golven såg olika ut i hela huset; alltifrån brunmålade trägolv till plastmattor, röda heltäckningsmattor och laminatgolv. Öppningen mellan kök och vardagsrum gjordes större. Den avgränsande väggen i vardagsrummet togs bort. Vattenburen golvvärme och ett nytt enhetligt, massivt trägolv lades in. På så sätt skapades en känsla av rymd.
– Från början hade vi tänkt att vi skulle ta bort alla ovanpå­liggande golvmattor och försöka ta fram det trägolv som låg underst. Dessvärre visade det sig att plastmattorna var limmade direkt på träet och det gick inte att dra loss mattorna utan att också dra med sig stora träflisor, berättar Erik.

Trädgårdsmästsarvillan i Trosa Foto Lina Nydahl

Vardagsrummet blir luftigt och ljust i och med öppningen mot trädgården. Blandningen av olika stilar i möblemanget 
ger rummet en avslappnad känsla. Fåtölj, Jetson av Bruno Mathsson. Matta, Design House Stockholm.

Han fortsätter:
– Men fördelen med att göra en så grundlig renovering som vi gjorde är att man verkligen kan se vilket skick huset är i. Under alla murriga och brokiga ytskikt kunde vi se ett mycket friskt och välvårdat hus och det har vi husets forna ägare, Arthur, att tacka för, säger han och lyfter upp den yngste sonen med samma namn.
Den genomgående tanken i såväl material-, form- och stilval har varit att just hitta en balans mellan det romantiska 1920-talet och det funktionella 1940-talet.
– Det hade känts konstigt att sätta in ett rakt igenom modernt och minimalistiskt kök i ett 1930-talshus som detta. Lika fel hade det känts att köra allmogestilen fullt ut. Jag tilltalas av kontrasten som blir när dessa två stilar möts, säger Christin.

Det allra mesta av den fasta inredningen har utgått från trädgårdsmästarvillans byggnadsår, men i den lösa inredningen finns flera moderna klassiker.
– Det mesta har jag hittat på Blocket eller Lauritz, oavsett om det är antikt eller modernt. Sedan hade jag lyxen att under några år få arbeta på möbelaffären Norrgavel, på Birger Jarlsgatan i Stockholm, och då köpte jag på mig en del. Deras filosofi om att undvika slit och släng är något jag gillar och eftersträvar, berättar Christin.

Trädgårdsmästsarvillan i Trosa Foto Lina Nydahl

Under otaliga plast- och heltäckningsmattor 
visade sig trädgårdsmästarvillan vara i riktigt bra skick. Alla trägolv gick inte att rädda, men familjen lade sig vinn om att ersätta det som gick med 
material som passade husets byggnadsår 1930.

barnrum i lantlig stil under snedtak, pom poms

För att ta till vara på kvadratmetrarna har den ena kattvinden gjorts om till Ingrids rum. Det vackra skrivbordet stod gömt bland bråte i Christins morfars ladugård i Skåne och blev en fin plats att pyssla eller göra läxor vid.

Trädgårdsmästsarvillan i Trosa Foto Lina Nydahl

Bara ett par hundra meter från villan ligger Tureholmsviken med sitt skyddade lövträdsområde Näktergalslunden, som har ett hav av vitsippor.

Trädgårdsmästsarvillan i Trosa Foto Lina Nydahl

Einar och Arthur har nära till havet där de kan fiska med hunden Märta som sällskap.

NUVARANDE Trädgårdsmästarvillan från 1930-talet renoverades till lantlig dröm
NÄSTA Underbar lax i ugn med musslor