Ulrika är estet ut i fingertopparna. Om det skvallrar hennes och familjens charmiga gamla trähus i Vadstena. Mjukt jordnära färger, antika möbler och många originaldetaljer skapar ett personligt hem med gammaldags känsla. För att inte tala om den drömmiga glasverandan.

0002rannevallen_2013

För drygt tolv år sedan flyttade Ulrika Bladh Säljeby och Petter Bladh in i en fin hyresrätt med utsikt över vattnet i Vadstena. De bestämde sig för att bo där medan de letade hus.

När de fick veta att det brunsvarta huset på Rännevallen var till salu bestämde de sig för att gå och titta. De kände genast att det här var huset de väntat på. Under lager av plastmattor förstod de att det antagligen fanns fina trägolv. Flera vackra originaldörrar och den höga bröstpanelen på väggarna i hallen fanns kvar. Dessutom var området perfekt, lugnt och mysigt med charmiga kullerstensgator i närheten.

glasveranda

– Huset hade bara haft två ägare och kändes inte sönderrenoverat. Även om det är byggt 1934 andades allt i huset 1920-tal. Därför kallar vi det för vårt 1920-talshus. Vi gillade det från första stund, men vi insåg att det skulle krävas mycket arbete. Jag minns att jag stod med ett sandpapper och slipade på varenda liten nivå på listerna, säger Ulrika och nickar bort mot dörrkarmen runt öppningen mellan köket och hallen, säger Ulrika.


blommig tapet
Att detaljerna gör helheten återkommer hon till flera gånger. Det är nämligen precis så som hon och maken Petter har resonerat under hela sitt renoveringsprojekt.

0044rannevallen_2013

– Vi har aldrig haft en klar bild av hur det skulle bli. Vi satsade i stället på att ta fram husets själ genom att låta de många detaljerna leva upp igen. Under tiden vi renoverade fattade vi beslut om hur vi skulle göra och till slut fick vi den helhet vi ville ha, förklarar Ulrika.

lantkök

Eftersom det tidigare fungerat som tvåfamiljshus fanns ett original­kök på övervåningen som troligtvis byggts av en snickare. Det var murrigt och målat i en brunaktig färg. Det fanns ingen spis, den var redan borttagen. Då bad familjen en snickare att montera ner det och platsbygga det på nedervåningen i stället. Köket på neder­plan var från 1960-talet och några originaldetaljer från detta kök sparades också och kom till användning i det nya köket.

kök i lantlig stil

– Vi slipade alla luckor och stommar och målade dem med lin­oljefärg i en vit nyans. Trägolvet målade vi i ljust grått, även det med linoljefärg. Köket är slitet men vi är fortfarande väldigt glada för det, säger Ulrika.


glasveranda, punschveranda

Foto: Karin Johansson

Frågar man om favoritplatsen i huset kommer svaret snabbt, glasverandan. Den bestämde sig familjen för att bygga för några år sedan. De köpte gamla fönsterbågar, som suttit på ett hus i området, och de munblåsta glaspartierna som nu sitter i spröjsen har Ulrika hittat på olika loppisar.

– Där ute sitter vi under i stort sett alla måltider under den varma delen av året. Även om det är en lite kylig vårmorgon kan man sitta och njuta av den knoppande trädgården. Det är livskvalitet för oss.

0030rannevallen_2013

Ulrika bodde i Köpenhamn i tre år när hon studerade till grafisk formgivare. Hon inspirerades mycket av danskarnas inställning till design och inredning. Standarden är överlag inte lika hög som i Sverige och hemmen är ofta lite trevligt nötta. Dessutom besöker hon ofta secondhandbutiker och loppisar eftersom Ulrika vurmar för emaljlampor, klockor med snygga typsnitt och fint porslin.

0035rannevallen_2013

– Jag är svag för det lantliga, men det får inte gå för mycket åt det romantiska hållet. Jag har en förkärlek för det robusta och funktionella med sekelskifteskänsla.

0038rannevallen_2013
Saker som får tillträde till hemmet får gärna ha en historia och måste betyda något för någon i familjen. De håller benhårt på att inte överkonsumera och köper gärna begagnat.

0033rannevallen_2013

– Vi gillar att resa och vill gärna ge våra barn möjlighet att även uppleva andra länder och kulturer. Dottern säger ofta att hon vill resa till Ecuador medan jag är sugen på att åka till Indien. Vi får se vad det blir nästa gång det är resdags, säger Ulrika och ler.

0023rannevallen_2013

Att de flyttade till Vadstena är något familjen aldrig har ångrat. De uppskattar småskaligheten och engagemanget från ortsborna.

– Vi vill ha en levande bygd året om. Vadstena är väldigt populärt att åka till på sommaren, men för oss som bor här är det viktigt att det händer saker här även under vinterhalvåret.
Huset och området i sig är en perfekt kombination som passar alla i familjen.

glasveranda

– Vi alla älskar energin som finns i huset. Varje gång jag kliver 
inn­anför ytterdörrarna känner jag mig lycklig över att vi bor här.

Ulrikas bästa renoveringstips:
1. Låt de små detaljerna ge helheten. Ibland kan det vara bra att inte ha en hel­- hetsbild att jobba mot. Om man i stället fokuserar på att till exempel bevara originaldetaljerna kommer helheten att växa fram under renoveringen.
2. Lyssna till huset och renovera efter tidsepoken då det byggdes. Välj färger, tapeter, originaldetaljer som lysknappar och annat som passar ihop med byggåret.
3. Gör inte allt på en gång. Då finns risken att ni tappar gnistan och dessutom ångrar vissa val efter alldeles för kort tid. Bo in er och känn efter.
4. Ta tillvara så mycket som möjligt om ni köper ett äldre hus. Lister, platsbyggda skåp och gamla dörrar är sådana exempel. Det är dessutom bra för miljön.
5. Tänk att allt är möjligt. Ska du till exempel bygga en glasveranda och vill ha munblåsta fönster, leta på loppisar och annat för att hitta sådana och låt en fönstersnickare tillverka dem i rätt stil. Låt saker få ta tid.