Dansk design, charmiga loppisfynd och handgjorda trämöbler. Paret bakom det framgångsrika hantverksföretaget Andrea Brugi inreder sitt mysiga sommarhus norr om Köpenhamn med personlighet.

D

en högsta punkten vid Själlands kust är Vejby. 49 meter över havet ligger byn, bland gröna kullar och med Katte­gatt som ständig utsikt.

Det är hit som danska Samina Langholz styr kosan varje sommar tillsammans med sin italienska make Andrea Brugi och dottern Gloria.

Redan i maj börjar familjen att packa i hemmet i Toscana. Det är mycket som ska med: Skärbrädorna som Andrea är så känd för och som han tillverkar i sin snickeriverkstad. Alla flaskor med ekologisk olivolja som hans föräldrar producerar på sin agroturismogård. Och sist men inte minst alla antika möbler som familjen har köpt på loppis under vintern. Allt ska nu säljas på lördagsmarknaden i Tisvildeleje som ligger i närheten av sommarhuset.

Sommarhus andrea brugi trabjalkar

Foto: Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Genom att låta golvplankorna gå på längden håller man ihop den nya och den gamla delen av huset. Takfönstret ger extra ljus till inredningen som ären avslappnad mix av skandinavisk enkelhet och italienskt hantverk. Till vänster en bänk som Andrea har gjort i romersk flätteknik. Trämosaiken är Saminas verk.

Uteplats sommarhus andrea brugi

Foto: Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Vinrankorna ger skön skugga åt det hemgjorda bordet på altanen. Här är det trevligt att slå sig ner både på morgonen och i skymningen, när ljusslingan tänds i grentaket.

Sommarhus dansk design

Foto: Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Även i köksdelen av allrummet möts det danska och det italienska. Myranstolar samsas med ett gammalt lantbord och antika krukor från italienska Puglia på ett personligt och harmoniskt sätt.

– Det har blivit som en livsstil, säger Samina. Vi har alltid gillat att leta upp unika saker på loppmarknader runt om i Italien, så vad kan vara mer naturligt än att sälja dem på det viset också?

Det är tolv år sedan hon och Andrea träffades första gången. Hon en danska på semester i Toscana, han trähantverkare i den lilla byn Montemerano som bara har 375 invånare. Kärlek uppstod och några månader senare lämnade Samina Danmark för att flytta till Italien.

I dag har de en 5-årig dotter och driver det trendiga hantverks­företag som bär Andrea Brugis namn tillsammans. Mest kända är de handgjorda skärbrädor av olivträ som kan vara upp till 1 200 år gammalt. Varje bräda blir unik eftersom Andrea är mån om att göra det bästa av varje träbit. Dessutom tillverkar han matbord av vackra gamla dörrar, taburetter av ekträ och en massa andra trä­saker som slevar och handtag.

Både hemmet i Italien och sommarhuset i Vejby är inredda med en blandning av dansk design, loppisfynd och Andreas trämöbler. Men själva omgivningen skiljer sig markant åt.

– I Italien bor vi i ett townhouse från 1676 med tre våningar och en takterrass, berättar Samina. När vi kommer till Danmark njuter vi av att leva det enkla livet.

Andrea brugi trakonstnar

Foto: Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Verkstaden är fylld av loppisfynd och träbitar som väntar på att få ett nytt liv i familjens händer.

Barnrum andrea brugi trakonstnar

Foto: Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Barnrummet är en plats för fantasi med djurmotiv, konst och mjuka kuddar.

Uteplats trakonstnar danmark andrea brugi

Foto: Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Hon köpte fritidshuset redan innan hon träffade sin man. Det var då rejält nedgånget och bara 35 kvadratmeter.

– Min vän Rikke bor i huset intill och hon ville att vi skulle bli grannar. Jag var bara 29 år och hade inte riktigt tänkt att jag skulle skaffa sommarstuga, men hon övertalade mig.

Och det trots att Samina inte gillade husets utseende särskilt mycket. Det hade mörkbrun fasad, röda fönsterkarmar och en trädgård full av formklippta buskar. Undan för undan har det förvandlats till en ljus pärla med vita innerväggar och svarta bjälkar som harmonierar med fasaden.

Den största förändringen kom för tre år sedan då Samina och Andrea beslutade sig för att bygga ut huset. Genom att göra en kopia av planritningen och spegelvända den gjorde de de ursprungliga 35 kvadrat­meterna till dubbelt så många. Numera finns här
två sovrum, ett kombinerat kök och vardagsrum och ett badrum. Därutöver finns det en gäststuga i trädgården för övernattande gäster.

Inred personligt – familjens tips:

Följ ditt hjärta och låt hemmet berätta vem du är. Omge dig med gåvor
och saker du köpt på resor.

Inredningen i ett sommarhus behöver inte följa de senaste trenderna.
Gamla möbler i form av arvegods och loppisfynd får en modern känsla
om de kombineras med strama litografier och ny belysning.

Släng inte saker i onödan. Vi har två bruna lampor som hängt i köket
sedan byggåret 1974. Vid renoveringen var de nära att slängas
ut tillsammans med de orange luckorna. Gudskelov besinnade vi oss
och nu är de riktigt fina över diskbänken.

Ge huset vad det behöver. När vi byggde ut huset från 35 till 70 kvadratmeter var vi oroliga för att det skulle bli mörkt. Genom att sätta in ett takfönster
och lägga in ett golv där plankorna lades på längden genom hela huset fick
vi både ljus och en känsla av sammanhang i huset

– Det är en sådan njutning att öppna dörrarna på morgonen, äta frukost ute och att tända brasan på kvällarna, säger Samina.

Hon gillar också att ha nära till både sin egen familj och sina danska vänner, vilket gör att Gloria underhåller sina kunskaper
i danska.

– Jag älskar att bo i Montemerano och det finns många trevliga traditioner både i vår by och i dem omkring. Men när den varma sommaren kommer är det bästa som finns att köra norrut, säger Samina, som inte kan tänka sig att vara utan vare sig somrarna i Vejby eller vardagen i Toscana.

Och varför vara det, när man har det bästa av två världar?

Koja av pinnar andrea brugi

Foto: Birgitta Wolfgang/Sisters Agency

Andrea och dottern Gloria har byggt en fin gungbräda tillsammans av spillvirke, dessutom har det blivit en gunga och ett bord och en mängd roliga små figurer. Nedan syns Glorias favorit: en tipi av grenar och ris med en presenning som golv.

Reportaget var med i Lantliv nr 8 2018