Inredaren Mia Winberg och hennes man såg potentialen i 1920-talshuset i Nockebyhov utanför Stockholm. Efter renovering med fokus på tidstypiska material och detaljer njuter de av sitt klassiskt vackra hus – och ett orangeri som gjort för att dekoreras stämningsfullt till jul.

D

et är nu sju år sedan familjen bytte storstadens brus mot prunkande trädgårdar och idylliska villakvarter från början av förra seklet. Familjen Winbergs nya hemvist byggdes 1929.
– Det var lite läskigt att lämna citypulsen för ett renoveringsobjekt utanför stan, samtidigt var känslan på visningen omöjlig att motstå, värmen och kärleken satt liksom i väggarna. Och så föll vi för naturen runt hörnet, Bullerbykänslan i kvarteret och bekvämligheten med egen parkering. Beslutet att flytta hit har vi aldrig ångrat, säger Mia, som jobbar som inredare och bor i huset med maken Johannes och döttrarna Elsa och Greta.

Huset, som är klätt i vit träpanel och består av källare, bottenplan och övervåning, köpte Winbergs av ett äldre par. Och sedan flyttlasset anlände till Nockebyhov har renoveringarna avlöst varandra.

– Huset var på inget sätt fallfärdigt, men det hade inte renoverats sedan 1980-talet. Eftersom vi ville lyfta fram det tidstypiska i 1920-talshuset så behövde vi göra om det mesta, säger Mia som tar med oss på en rundtur genom huset.

julpyntat 1920-talshus

Foto: Lina Eidenberg Adamo

orangeri i 1920-talshus

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Det nybyggda orangeriet passar perfekt för mys i advent. Här en festlig dukning med porslin från Rörstrand, hornformade ljusstakar från Oscar & Clothilde och vasen Dagg från Svenskt Tenn.

orangeri 1920-talshus

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Väggarna i orangeriet går ton i ton med den platsbyggda hyllan som rymmer massor av porslin och glas. Matbord från PB Home, stolarna är secondhandfynd, matta från Mio. Kransen i taket och röda äpplen skapar julstämning.

Alla originalgolv har slipats och behandlats och samtliga väggar har målats grå eller tapetserats i klassiska Ralph Lauren-ränder eller brokiga toilemönster. Väggar har rivits för att få större, ljusare rum och köket, som var bland det första som familjen gjorde om, fick ett nytt, tidsenligt fönster som extra ljusinsläpp. Samtliga våtrum har renoverats i marockansk stil. Och som om det inte vore nog har familjen låtit bygga ett spa-rum i källaren med ångbastu i marmor.

– Eftersom det här är ett relativt litet hus ville vi utnyttja varenda kvadratmeter. Och så älskar vi att basta, så det fick helt enkelt  bli ett rejält badrum, säger Mia, som trots allt arbete med huset inte har tröttnat på att renovera.

– Både Johannes och jag är ganska impulsiva och tänker mycket ”här och nu”. Vi kan sitta en kväll och prata om att riva en vägg och i nästa sekund har Johannes hämtat släggan och gjort ett hål i väggen. Sedan är vi liksom i gång. Framför allt ser vi inga problem med att ha pågående projekt, snarare behöver vi dem för att inte bli rastlösa, säger Mia, och betonar att de har tagit in mycket professionell hjälp i renoveringsprojekten.

Läs även: Det gamla båthuset byggdes om till drömhus

pepparkaksbak i 1920-talshuset

Foto: Lina Eidenberg Adamo

De specialbeställda marmorbänkarna är perfekta att baka på för Elsa och Greta. Köksinredningen är från Ikea.

pepparkaksbak i 1920-talshuset

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Varje år bakar familjen pepparkakor på Johannes mammas försvinnande goda deg.

koppargrytor i lantköket

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Matlagningen står i centrum i familjen Winbergs julfirande. Grytor och karotter i koppar från Cordon Bleu.

De är båda lika ovilliga att kompromissa om slutresultatet, och lika måna om att göra allt ordentligt och inte ta några genvägar som kan leda till senare bekymmer. En av de mer omfattande idéerna som Mia och Johannes har sjösatt resulterade i att husets ursprungliga 120 kvadratmeter utökades till 150 genom en utbyggnad i två plan, eftersom familjen behövde mer plats. Mia och Johannes ville dessutom passa på innan bygglovet för detta, som de fick överta från de tidigare ägarna, skulle löpa ut. På övervåningen ryms numera en rejäl klädkammare och på nedre plan ett ombonat uterum, familjens eget lilla orangeri.

– Det är nog den plats i huset som jag tycker att vi har lyckats bäst med. Vi använder matplatsen där året om och jag älskar känslan av att vara så nära trädgården, att ute och inne flyter ihop. På vintern, när julbelysningen lyser i de snötunga träden utanför, är det extra magiskt, säger Mia och slår sig ner i det adventspyntade orangeriet.

Mias inredningsstil är dock densamma oavsett säsong, förklarar hon.

– Mitt signum är nog att jag blandar stilar men alltid med helheten i bakhuvudet. Köper jag en möbel så vill jag att den ska passa i hela huset eftersom jag älskar att möblera om. Hur slitet uttrycket än är så gillar jag att blanda gammalt och nytt, och jag föredrar mormors gamla fåtölj framför design även om det absolut finns några designprylar här hemma, säger Mia, som är en riktig hemmakatt och vurmar för att tillbringa sin lediga tid i hemmet.

Läs även: 7 underbara granar att inspireras av

julgran i plåtcylinger i 1920-talshuset

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Julgransfoten är en plåtcylinder som specialbeställts från ett plåtslageri. Den gamla barnstolen är köpt på nätauktion. Hissgardin av linne från butiken Lantliv i Leksand. Soffa, fotpall och matta, Ikea.

– Att fixa och dona här hemma eller att få sjunka ner i soffan med en kopp te och en dator i knäet är det bästa jag vet. Målet är att våra gäster också ska känna sig som hemma här. Jag lägger gärna extra krut på att skapa ombonade umgängesytor, det ska finnas gott om plats att bara vara.

Även så här i advent är det en klassisk känsla och färgskala sområder i det Winbergska hemmet, med ärvt julpynt, hantverk och dekorationer av mossa och granris. I vardagsrummet är en pampig gran redan på plats, vilket inte är en slump. Att välja julgran visar sig vara en hjärtefråga för Mia.

När jag var liten i Småland var det en jättestor händelse att gå ut och hugga den perfekta granen.

–När jag var liten i Småland var det en jättestor händelse att gå ut hack i häl på mormor och morfar och hugga den perfekta granen.Nu köper vi granen från närmsta torg men det är fortfarande väldigt noga hur den ser ut. Min mamma är en stor grankännare och kan rata en gran på en sekund om den inte är tät, jämn och lagom i måtten, så det blir spännande att se vad hon tycker om den här granen, hon kommer säkert att snurra på den ett kvarts varv eller så, så att den säkert ska visa sig från sin bästa sida, säger Mia och skrattar.

vardagsrum i 1920-talshus

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Mysiga umgängesytor är viktiga för Winbergs – och en liten gran i varje vrå. Vardagsrummet har en soffa från Bröderna Andersson. Ljuslykta i bambu, Bauhaus.

mönstrade tapeter

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Mia är svag för blåvita tapeter, här klassiska mönster från Boråstapeter och Manuel Canovas. Fårskinn från Leksands Hemgård. Matta, Day.

värmande äppeldryck

Foto: Lina Eidenberg Adamo

När snön kommer väntar skridskor och pulkåkning, gärna med pauser med värmande dryck.

Winbergs gran pyntas olika varje jul, i år med färgglad dekoration i form av luftballonger och brittiska soldater. Elsa och Greta har sin egen gran som de får pynta efter eget tycke och smak. I år firas julafton med släkten här i huset i Nockebyhov. Mia och Johannes planerar som bäst för ett dignande julbord där sill, lax och grönkålssallad är Mias personliga favoriter. Stora delar av julafton tillbringas runt bordet i orangeriet.

Mias fem tips för en lyckad renovering:

Renovera ett rum i sänder, och gör det helt klart innan ni går vidare till nästa.
Bestäm er för en röd tråd, en tidsperiod eller stil som får löpa genom hela hemmet för en enhetlig känsla.
Planera på ett tidigt stadiium för armaturen. Belysning kan verkligen göra underverk för känslan i hemmet.
Tänk övergripande och helhetsmässigt, fastna inte i detaljer som man alltid kan korrigera i efterhand.
Sök inspiration i din omgivning, i tidningar, på restauranger eller Pinterest.
Gör sedan en moodboard för det aktuella rummet. Ta hjälp av en inredare om ni kör fast!

– Jag är nog verkligen en julmänniska på så vis att jag aldrig  är stressad inför jul, jag kan tvärtom verkligen längta dit och börjar planera redan i augusti, säger Mia som tror att hennes förkärlek för julen beror på många fina barndomsminnen.

– Mina julaftnar har alltid kretsat kring mat och så är det fortfarande. En annan viktig grej är att läsa julevangeliet och be en bön för alla som har det svårt, så att barnen får med sig ursprunget till traditionen. Vi vill att julen ska få handla om något större än att överösa varandra med paket, säger Mia.

Med några veckor kvar till jul har Mia dragit i gång traditionen att baka pepparkakor med Elsa och Greta av den goda degen som Johannes mamma alltid gör. Och ser fram emot att få umgås med systern med familj som bor utomlands resten av året. Och att få åka pulka och skridskor tillsammans.

– Jag tror nämligen på en kritvit jul, säger hon.

Skapa stilen som i det vackra hemmet

Stor kudde i linne från Granit, läs mer och köp här 

linnekudde
Skål med klassiskt mönster från Rörstrand, läs mer och köp här 
ostindia-floris

Ljuskrona från Jotex, läs mer och köp här 

ljuskrona-svart

Matta i jute från Ellos home, läs mer och köp här 

matta-i-jute

Reportaget var med i Lantliv nr 11 2017