1700-talshuset väckte omedelbar kärlek, trots att det krävde renovering. Men i stället för att köpa nytt plockade Lindha och Jimmy fram allt gammalt. Sakta har de förvandlat Skånelängan till ett rustikt och lantligt drömhem för sig och de fem barnen. Av Anna Truelsen Foto Jonas Lundberg

Uttrycket ”historien sitter i väggarna” stämmer väl hemma hos Lindha och Jimmy i Gringelstad utanför Kristianstad. De bor med sina fem barn i en Skånelänga, byggd i slutet av 1700-talet och med tydliga och dessutom synliga spår av byggtekniken från förr. Här finns gedigna bjälkar, murverk och tegelväggar med handslaget tegel, plus fönster med munblåst glas. Och utanför det 110 kvadratmeter stora och med loft försedda huset breder den charmiga trädgården ut sig, med sittplatser under det blommande plommonträdet och i pergolan som familjen använder flitigt under ljumma kvällar.

– Det var kärlek vid första ögonkastet, konstaterar Lindha. Vi hittade annonsen i vår dagstidning och kände direkt att huset var ämnat för oss. Bara ett par dagar senare var vi bokade på visning.

Lindha kommer aldrig att glömma den där förmiddagen i maj 1999, när hon såg huset för första gången. Trädgården var ljusgrönt spröd och syrenen doftade magiskt. Aningen sena och med en bebis på armen stod paret med andan i halsen och knackade på dörren. När ingen öppnade gick de runt till baksidan – där mäklaren satt i en trädgårdsstol och njöt av vårvädret i väntan på spekulanterna.

rustikt lantkök med öppen förvaring

Foto: Jonas Lundberg

bakugn och synliga takbjälkar i rustika lantköket

Foto: Jonas Lundberg

Tegelvägg, bjälkar och bakugn minner om svunna tider.

stort flugskåp i rustika lantköket

Foto: Jonas Lundberg

Genom att ta bort innertaket fick familjen både ökad takhöjd och vackra bjälkar att se på. Det stora flugskåpet är en kär klenod som rymmer mycket porslin.

gamla fönster

Foto: Jonas Lundberg

De gamla fönstren ska få kärlek i form av nytt kitt till sommaren.

– Väl inne i huset blev vi väldigt förtjusta och kände genast att ”här ska vi bo!”.

Efter en kort förhandling var Lindha och Jimmy snart med hus och började renovera. Eller snarare, de satte i gång att plocka bort en massa byggnadsmaterial av det nyare slaget för att i stället lägga det gamla i dagen. I stället för att räta väggar, täta golvsprickor och ge ytskikten ny finish gjorde paret tvärtom. De slängde ut nyinlagda golv och slet loss gipsskivor från väggar, allt för att få fram så mycket som möjligt av husets ursprungliga material och känsla.

– När vi tog över huset kändes det väldigt trångt, med dörrar mellan varje rum. Dessutom var takbjälkarna inbyggda i gulnade furu­lådor vilket gjorde det mörkt och lågt i tak.

För att få en luftigare planlösning och mer ljus avlägsnade Lindha och Jimmy en del dörrar och tog ner en vägg mellan hall och vardagsrum. Sedan uppenbarade sig en helt ny rymd.

– Vi tog även fram en tegelvägg som finns intill matplatsen, och plockade fram den putsade väggen invid vardagsrummets soffhörna. Det var extra spännande eftersom den delen tidigare hade varit stall. Det kunde vi tydligt se då det fanns en grislucka i väggen bakom soffan.

stort flugskåp i rustika lantköket

Foto: Jonas Lundberg

Genom att ta bort innertaket fick familjen både ökad takhöjd och vackra bjälkar att se på. Det stora flugskåpet är en kär klenod som rymmer mycket porslin.

vardagsrum i rustik lantlig stil

Foto: Jonas Lundberg

Vardagsrummet har plats för både matbord och soffhörna. Delen närmast korsvirkesväggen var ett stall – bakom soffan göms en grislucka!

dubbeldörr med spröjs på skånelängan

Foto: Jonas Lundberg

En dubbeldörr med spröjs leder ut till trädgården där våren börjar göra sig påmind.

Bredvid vardagsrummet ligger familjens stora sovrum, inrymt i ett före detta brygghus och med taket öppet till nock. Här sover Lindha, Jimmy och de mindre barnen i ett rum som, med öppen planlösning, ligger i vinkel med vardagsrummet och där trappan till loftet fungerar som rumsavdelare.

– Till hösten ska de två äldsta barnen flytta ut i en stuga på tomten. Då får jag och Jimmy ett rum på andra våningen, och så kan minstingarna husera här nere.

När Lindha och Jimmy tog fram tegelväggen i köket plockade de även bort panelen i taket och lät det gamla skurgolvet komma fram. För att få ett ljust och lantligt intryck valde de att ta ner överskåpen, medan underskåpen kläddes med panel. För förvaringens skull satte de in en köpmansdisk med marmorskiva, fyndad på en loppis.

I inredningsväg domineras Lindhas och Jimmys hem av möbler och saker från förr. Väggarna pryds av bohemiska printar som bildar charmiga tavelväggar. Känslan är genuin och mysig, med inställningen att ett hem är till för att levas i. Här ligger ribban högt, och ingen är rädd för att göra märken i golven.

udda stolar vid rustika matsalsbordet

Foto: Jonas Lundberg

Hela familjen ryms runt matsalsbordet, där en samling udda stolar samsas.

barnrum i lantlig stil

Foto: Jonas Lundberg

Sovrummet har tak upp till nock. Den vackra barnsängen är köpt på auktion.

gammaldags stil i lantliga sovrummet

Foto: Jonas Lundberg

Sängen får en gammaldags känsla med ett lavendelfärgat vaddtäcke köpt på loppis.

– Jag älskar gamla möbler, och vi har försökt inreda med saker som berättar en historia. En del kanske tycker att vårt hem ser ut som ett museum för gamla grejer, men vi använder faktiskt allting.

Som exempel skruvar Lindha fast mandelkvarnen i bordet och mal mandelmjöl och nötter till baket. Och de gamla vita skålarna används varje dag.

5 sätt att bevara känslan i ett gammalt hus:

Gör ett kikhål i väggen och titta vad som finns inunder. Det kan gömma sig en skatt bakom tapeterna.

Inred med gamla vackra möbler som tål att användas.

Omge dig med saker som du verkligen tycker om. Rensa ofta och spara bara det som betyder något.

Arrangera udda ljusstakar i grupp, det skapar en härlig stämning.

Strunta i gardiner, låt hellre fönstren ge rummen karaktär. På så vis tar du också vara på så mycket som möjligt av dagsljuset.

– Det var kvalitet och karaktär på saker förr i tiden, och de håller i många år till. Som man kan se i vårt hem är vi inte så förtjusta i nyproducerade grejer, utan väljer hellre sådant som vi hittar på auktion och loppisar.

Lindha tycker mycket om familjens gamla möbler, särskilt det stora flugskåpet i köket där allt porslin får plats. Hon pratar om patina och kvalitet, och konstaterar att möbler av det här slaget inte tillverkas i dag. Passionen för att leta efter antika möbler och inredningsdetaljer har dessutom mynnat ut i att hon i dag driver en butik med gamla möbler och ting.

Det råder inga tvivel om att Lindha älskar familjens hus och dess genuina känsla. Det sneda och vinda. Allt det gamla.

– Det finns inget mer underbart än att höra små barfotabarn springa på det knarriga trägolvet och skapa ny historia för framtiden. 

Följ med oss på en mat- och vinresa till underbara Piemonte