När Viktoria och Erik flyttade till Tvärålund utanför Umeå drog de på sig ett rejält renoveringsprojekt. Samtidigt fick de massor av utrymme och bygemenskap – plus pickande höns hemma på gårdsplanen. Kika in och inspireras av dova pastellfärger på väggarna och underbart mysiga barnrum.

L

ängs slingrande vägar, kantade av skir grönska, går vägen från Umeå till byn Tvärålund i Västerbotten. Familjen Holmgrens röda villa ligger vid vägs ände, och bortan­för huset tar blomstrande ängar och djupa skogar vid. Här har
Viktoria och Erik, tillsammans med barnen Wilhelm och Julie, hittat sin plats på jorden. En plats som även är ett paradis för dvärgsilkeshönorna Lili och Sussi som går och pickar i marken ihop med Edit, Eva-Lena och de andra hönsen som trippar runt fritt på gården – nogsamt övervakade av tuppen Ranelid.

– Vi skaffade höns som en terapi för mig, sedan jag blivit utbränd, berättar Viktoria. Doktorn uppmuntrade mig att ägna mig åt sådant som ger energi och livsglädje, och hönorna blev en anledning att ta mig ut varje dag.

– Att de dessutom ger ägg att både äta och använda som fina inredningsdetaljer är ett plus.

Beviset är en korg i köket som ständigt är fylld till brädden med vita, bruna och gröna ägg. Att de går åt är ingen hemlighet, Erik har ett tungt jobb i skogen och fyller gärna på energidepåerna med ägg i alla dess former.

Tvärålund är Eriks barndomsby, hans ”hemma”, och efter en sejour i Umeå ville han flytta tillbaka. Men nu tillsammans med Viktoria, hans stora kärlek som kom in i livet genom gemensamma vänner. Efter en fjällresa och en nyårsfest blev de snabbt sambor inne i Umeå, och när Erik förde flytten till byn på tal var Viktoria inte sen att nappa.

stilleben i lantköket med färska ägg och syrener

Foto: Tomas Bergman

Ägg från egna höns blir ett pastellfint blickfång ihop med ett fång syrener.

matplats med slagbord och tavelvägg

Foto: Tomas Bergman

Det rejäla slagbordet hittade familjen på loppis och målade om. Nu står det i centrum vid matplatsen i köket, där en vägg rivits för att ge mer rymd.

återbruk med en gren som handdukshängare

Foto: Tomas Bergman

En gren blev en fin handdukshängare över kryddorna, som samlats på en bricka.

– Jag är uppvuxen i stan men hade min barndoms somrar i en stuga på landet, säger Viktoria. Dessutom hade vi alltid djur hemma, allt från häst, katt och hund till tupp, kanin och vandrande pinnar. Så att ta det här steget var inte särskilt svårt.

Erik berättar att Tvärålund blivit så populärt att de få hus som säljs finner sina köpare snabbt. Inte minst står barnfamiljer på kö, och att de fyra avdelningarna på byns förskola är fulla vittnar om en levande bygd.

Själva flyttade Viktoria och Erik först in i en hyreslägenhet i byn, i väntan på att hitta ett eget hus. Och när det rätta dök upp följde inte bara mark och jakträtt med, vilket är perfekt för Erik som är jägare. Dessutom bor hans föräldrar tvärs över vägen, och stor­pojken Wilhelm springer ofta över till farmor och farfar som mer än gärna hjälper till med både barnbarn och djur.

– Däremot var själva kåken inget drömhus, säger Viktoria och beskriver en interiör i brunt och en planlösning som var ett gytter av små skrymslen, korridorer och dörrar.

– Ganska snart ställde jag ett ultimatum: antingen renoverar och bygger vi ut eller så flyttar vi! Erik gick med på mitt krav.

lantligt barnrum med sänghimmel, grått och rosa

Julies rum går i dovt grå och lila nyanser.

lantligt barnrum

Foto: Tomas Bergman

Gardinerna hänger mjukt ner på golvet.

vardagsrum med tavelvägg

Foto: Tomas Bergman

Under renoveringens gång växte Viktorias inredningsintresse
rejält. Hon blev storkonsument av bloggar, Instagramkonton och tidskrifter med inredning på agendan, och fann sin stil i en mix av gammalt och nytt med dova nyanser i grått och rustika detaljer av trä. Intresset fick henne också att, vid sidan av anställningen som förskollärare på förskolan i Tvärålund, öppna en webbutik med roliga inredningsdetaljer.

– Det var jättekul, men efter en tid blev det för mycket med heltidsjobb på förskolan, webbutik och familjeliv. Jag jobbade jämt och blev utbränd och sjukskriven.

Efter att ha avvecklat butiken och börjat återkomma i arbete
ägnar Viktoria numera sin lediga tid åt att hålla det fint och mysigt i det egna hemmet, fixa i trädgården och sköta höns – vilket sammantaget både räcker och ger ro.

Både Viktoria och Erik är händiga och har många idéer. De renoverar och målar om möbler, gräver bort gräsmattor, skottar grus och bygger de möbler de saknar. Det senaste projektet är det stadiga uteköket, tillverkat av en överbliven bänkskiva och restbitar från timmerstockar som Erik har huggit för hand. På uteplatsen står dessutom ett bord som Viktoria har byggt av plank från bygg­handeln, omgivet av både nya och loppisfyndade stolar.

tavellist

Foto: Tomas Bergman

På tavellisterna i hallen samlar Viktoria inspiration i form av färgprover och urklipp.

sovrum med gammal trälåda som nattduksbord

Foto: Tomas Bergman

Den gamla trälådan fungerar som sängbord i föräldrarnas sovrum. Sängkappan kommer från Ellos och kuddarna från H&M Home, Linliving och Ellos.

Utekök

Foto: Tomas Bergman

Uteköket har gjorts inbjudande med ljusslinga och ett vackert dukat matbord med plats för många. Bänken vid planket är tillverkad av ett gammalt bord som fått benen kapade.

De många sittplatserna kommer väl till pass när byn har sin årliga cykelfest. Med 400 engagerade invånare och många gemensamma aktiviteter är Tvärålund en trivsam by med fin sammanhållning, som det var lätt att komma in i.

– Cykelfesten på sommaren är extra rolig för den som är nyinflyttad, säger Viktoria. Det fungerar så att vi lottar vem som ska äta hos vem, vilket är hemligt tills var och en öppnar sitt kuvert. Sedan cyklar man mellan gårdarna där det serveras förrätt, varmrätt och efterrätt – och till slut samlas hela byn för att umgås.

– Det är en mysig tradition som gör att man lär känna många bybor på samma gång, och samtidigt får tillfälle att cykla runt i vår fina bygd. Nu är Tvärålund hela familjens ”hemma”.

Reportaget var med i Lantliv nr 5 2018

Följ med oss till vackra Champagne 26-29 september 2018! Vi bor på slott bland vinfälten och besöker  tre av Champagnes mest spännande vinhus – Bollinger, Ayala och svenska Hatt et Söner.

resa till champagne