En nybyggd punschveranda, en köpmansdisk från gammelfarmors lanthandel och massor av gröna växter. Frida Lundgren har skapat en finstämd trivsel i huset i byn Tvärålund utanför Umeå.

L

judet hörs av skor som möter nykrattat grus, och på bron till det välskötta huset i byn Tvärålund utanför Umeå står arrangemang med höstiga planteringar och välkomnar. Luften är hög och klar och träden sprakar av toner i orange.

Det är en fridfull plats som Frida och Anders Lundgren har valt till sin familj. Runt om finns grannar, men också skog. Åkrar breder ut sig på baksidan och utsikten från tomten är fantastiskt vacker.

Tidigare bodde familjen i en bostadsrätt inne i stan, men den köpte de mest med tanken att få råd att skaffa ett drömhus senare.

Frida och Anders är båda från byn, och när de fick höra talas om att den gamla skogsfaktorsvillan skulle bli till salu knackade de på och frågade om de fick köpa huset. Nu har familjen bott här i åtta år. Frida jobbar på förskolan i byn och här finns det mesta som behövs för en bekväm tillvaro.

nybyggd-punschveranda,-gunga-inomhus

Foto: Malin Grönborg

Ett stycke västerbottniskt hantverk i form av gungan Byske från Handcrafted by Sweden hänger fritt från det höga taket på punschverandan, som inretts med en Laminofåtölj och gamla möbler från auktion. På höstkanten värmer en kamin från Gasoltuben.

matplats-fotogenlampa

Foto: Malin Grönborg

Gröna växter skapar trivsel runt matbordet där ärvda och loppisfyndade stolar samsas. Här sitter familjen inte bara för att äta middag utan även spela spel och umgås.

gammaldags lantkok

Foto: Malin Grönborg

Köksredskap av trä och metall ger en gammaldags, lantlig känsla.

– Jag har inget körkort, så när jag ska in till stan tar jag tåget på 30 minuter, säger hon.

Att flytta från en lägenhet till ett stort hus var vad det gäller möbler en utmaning – men en rolig sådan. Frida åkte ofta på auktion.

– Jag kom över saker som passar in i storlek, säger hon. Jag tycker om när det är ombonat, och då krävs stora möbler som tar för sig.

Många saker har också funnits tillgängliga hos Fridas och Anders föräldrar.

Själv beskriver hon sin stil som lantlig med en touche av bohemiskt, på gränsen till vad som är socialt accepterat.

– Jag tycker om när människor kommer med kommentarer typ: ”Jaha, du har hängt upp en sådan här bild på en struts?” Men var det bra eller dåligt? Det är lite som hos Pettson och Findus här. Jag kan tappa bort en sak och sedan upptäcka att jag hängt upp den någonstans på en vägg.

lantligt-kok

Foto: Malin Grönborg

Den senapsgula färgen är Fridas favorit, här dyker den upp i form av en linnekudde från Svenskt Tenn. Familjen har tagit bort överskåpen på Marbodalsköket för att få mer rymd.

hostbild

Foto: Malin Grönborg

Ett stort paradisäppelträd finns på 1930-talshusets tomt.

nyponblom

Foto: Malin Grönborg

Fyndade föremål står utplacerade överallt i små grupper som fångar blicken. På spiselkransen ryms ett dinosaurieskelett, en hand, en krokifigur och en gungstol. Allt i miniatyr och i trä. På köks­bänken och köksön trängs gamla bruksföremål tillsammans med ljus och karameller.

– Den största komplimangen är när barn är här och säger att det finns så mycket att titta på, och de undrar vad som är leksaker och inte.

Tavlor, gamla skolplanscher och bilder är också något som återkommer överallt. Här finns också en röd tråd. Det är inga grälla färger, och ofta ansikten på bild.

– Jag fastnar för det av någon anledning. Tavlorna ovanför byrån i matsalen har jag köpt på en auktion. De låg i en fyndlåda bland saker som skulle lämnas kvar på platsen.

Trots att alla rum är fyllda av detaljer och kuriosa så finns ett lugn i huset. Här råder harmoni. Färger som vitt, grönt, brunt och gult återkommer och binder ihop allt i en helhet.

– Gult, speciellt senapsgult, har jag haft som favoritfärg länge. Jag har mycket kläder i den färgen också. Den är vilsam, ger lite djup och murrighet och så lyfter den fram andra färger.

När familjen flyttade in renoverade de alla ytskikt och satte in ett nytt kök från Marbodal. Överskåpen togs bort då de inte gick ända upp till tak och i stället har hyllor satts upp.

Gröna växter slingrar sig runt fönster och är strategiskt utplacerade på hyllor och bänkar. På en pinnsoffa ligger katten Dora och sover gott på en fårskinnsfäll.

lantkok-vintage-poster

Foto: Malin Grönborg

Gammelfarmor Fridas köpmansdisk har fått en ny furuskiva som skyddas med hårdvaxolja.

gammalt-hus-med-nybyggd-punschveranda

Foto: Malin Grönborg

Krukor med bland annat ljung välkomnar vid ytterdörren. Till höger syns ingången till punschverandan med sin trappa.

vardagsrum-bohemisk-stil-stora-vaxter

Foto: Malin Grönborg

En marockansk sittpuff passar fint till det nätta soffmöblemanget med 1950-talskänsla.

Frida bjuder på kaffe vid köksön som har en alldeles egen historia. Hennes gammelfarmor, som också hette Frida, drev lanthandel på nedervåningen i sitt hus och där fanns en stor köpmansdisk. Den har länge stått hos Fridas föräldrar men fick flytta in här då den passar perfekt som köksö.

– Vi har låtit sätta sidor på den och en furuskiva ovanpå som vi behandlat med hårdvaxolja. Det är roligt när saker har en historia. Om saker kan ha en själ så är det något jag sätter värde på.

Matsalen och vardagsrummet ligger i fil och här tillbringar familjen mycket tid med att umgås, spela spel och äta mat.

På en vägg sitter en gammal plåt som varit ett eldskydd i en skogskoja som stått på tomten. Nu funkar den som en magnetisk anslagstavla där Frida sätter upp bilder – bland annat på sin namne, gammelfarmor Frida.

Alldeles nybyggd och knappt invigd är den stora punschverandan som byggts till huset och som man kommer till via matsalen. Här ska många middagar intas framöver och plats att vila finns också. En gunga som skruvats fast i taket används av både barn och vuxna. Hunden Basse tycker verkligen om platsen och hänger gärna här och vilar.

vintageskank,-tavelvagg

Foto: Malin Grönborg

Det vita skåpet har Frida ärvt och skrapat bort färg från för att få fram de trärena detaljerna. Jordglober, Artilleriet.

gungstol-oppen-spis

Foto: Malin Grönborg

En gungstol från loppis står på perfekt avstånd till värmen i spisen i matrummet. Ekparketten är original sedan 1937 när huset byggdes.

skrivbord-arbetsplats

Foto: Malin Grönborg

En gammal jordglob och en antik skolplansch pryder skrivhörnan i Alex och Viktors lekrum.

– Det är en kompis här i byn, Ulrika Johansson som driver Mars­torps Byggnadsvård, som ritat verandan och vi är jättenöjda med den. Fönstren är gjorda av Bröderna Larssons snickeri i Åmsele och vi har lagt in ett furugolv som vi behandlat med hårdvaxolja.

Utanför, på gräsmattan, står ett gammalt paradisäppelträd vars grenar dignar av frukt. Hösten visar sig från sin bästa sida och lövträden bildar en färggrann fond bortom åkrarna.

Bygga punschveranda – Fridas tips:

Stressa inte fram dina beslut, utan ta dig tid att känna in vad som är viktigt för dig.
Soldäck? Vill du att utbyggnaden ska vara en förlängning av huset, eller är det kanske bara ett soldäck ni behöver?
Större. Gör gärna verandan större än vad du tror att du behöver.
Plats för bord.
Vill du ha plats för ett bord för tolv personer så ta med det i beräkningen från början. Rent ekonomiskt gör några extra kvadratmeter ingen större skillnad.
Skissa upp en grundritning, men ta sedan hjälp av en arkitekt för att allt ska bli rätt.
Öppningsbart. Se till att åtminstone några av fönstren är öppningsbara – det blir gärna för varmt redan i april.

Naturen får också ta plats inomhus. Väggarna är antingen målade i lugna färger eller har tapeter med organiska mönster. Gröna blad och grenar slingrar sig på väggarna från hallen via trappan och upp till övervåningen där ett badrum, två sovrum och ett gästrum finns. Härifrån är utsikten över åkrarna fantastisk.

Tvärålund är en liten by, här bor drygt 250 personer, men med sociala mediers hjälp är det väldigt många fler som tittar in hos Frida och Anders dagligen. Frida har ett Instagramkonto där över 20 000 personer inspireras av hennes inredning, vackra bilder och sätt att uttrycka sig.

– Jag är ingen fingret i luften-typ, men tycker det är roligt att skriva. Det är lite osvenskt och bjussigt att få skryta om sig själv, men det är inte många gånger jag fått negativa eller syrliga kommentarer.

Hennes följarskara består till stor del av kvinnor i medelåldern men hon tror inte att de följer henne för att hon har stenkoll på vilken gråton som gäller just den här säsongen. Trender är inget hon lägger vikt vid.

– Jag frågade en gång och fick till svar att de uppskattar att jag skriver så bra och att vårt hem känns varmt, ombonat och genuint. Jag förställer mig inte. Det här är jag.

barnrum-med-fisktapet

Foto: Malin Grönborg

Barnens gemensamma sovrum har gula detaljer och en rolig tapet från Photowall som fond.

Reportaget var med i Lantliv nr 10/2018