Kika in i den härliga gamla kalkstensgården från 1895 i gotländska Rute och njut av rustik lantlig stil, ett underbart lantkök och många fina loppisfynd.

H

östanemonerna i svagt rosa blommar för fullt och är extra vackra mot det gamla vita kalkstenshuset. Under den stora kastanjen på gårdsplanen hänger en gunga, och trädgården är möblerad med möbler i gammal gotländsk stil. Rosor och lavendel växer vid husknuten och gården ger ett harmoniskt och vilsamt intryck.

Lotta Eriksson Balodis tillbringar den här augustidagen i huset tillsammans med tvillingarna Paul och Ed. Maken Mats och äldsta sonen Nick är hemma i huset i Nacka.

– Nick var överlycklig för att han äntligen kunde åka kickbike. Här finns inte så många lämpliga gator och parker. Vi badar mest när vi är här, säger Lotta som driver en PR-byrå i Stockholm och har en ganska hektisk vardag.

Mats driver en designbyrå och med tre barn är det mycket som pågår i Stockholm.

– Vi försöker vara här i Rute hela sommaren i alla fall och så ofta vi kan under höst och vår. Ibland firar vi även jul och påsk här.

Kalkstensgard gotland rute

Foto: Ulrika Ekblom

Stora kastanjer ger behaglig skugga i trädgården. Den gamla grinden hittade familjen på Nacka Byggnadsvård.

Kalkstensgard

Foto: Ulrika Ekblom

Fönsterbågar i engelskt rött står fint mot den gamla fasaden.

Den gamla bondgårdshuset från 1895 är hela 165 kvadratmeter stort. Ändå känns det lagom, planeringen är perfekt med ett stort lantkök rakt fram när man kommer in i den stora hallen, ett vardagsrum till vänster och ett stort rum innanför köket med kakelugn. Här finns plats för både barn, deras kompisar och vänner.

– Vi köpte huset i september 2009, säger Lotta. Då hade vi hyrt och letat hus på norra Gotland i flera år. Jag åkte ner ensam i sep­­t­ember och det var bara ytterligare en person på visningen, en g­allerist som tyckte att brygghuset på gården var för litet för deras utställningar som de planerade att ha.

Lotta var trött på att gå på visningar, så hon kände att hon ville bjuda på den gamla gården.

– Otålig är lite mitt förnamn och jag var less på tråkiga, deppiga hus. Jag ringde Mats och han visste vilket hus det var så han sa ja. Ganska modigt att dra på sig en vattenskadad kalkstensgård utan att ha sett den!

Rute ligger på den nordöstra delen av Gotland i närheten av Fårö­sund och Furillen och består inte av särskilt många hus. Här finns ett stenugnsbageri som ofta figurerar i sociala medier och är många kändisars favoritplats. Numera ägs bageriet av kedjan Fabrique som även har bageri i Stockholm och London. Här bakas maffiga kanelbullar, pizzor och räksmörgåsar.

Platsen är väl känd för familjen. Mats har en syster som bor här och många av Mats och Lottas vänner bodde på den norra delen av ön långt innan de köpte huset.

– Det har helt klart blivit något slags pilgrimsfärd till Rute under senare år. Fördelen är att det nu finns fantastiska restauranger på hela norra delen av ön och ett fantastiskt fik och en pizzarestaurang 60 meter från vårt sovrum. Nackdelen är all trafik och överfulla stränder och kalkbrott.

Öppen köksforvaring lantkok

Foto: Ulrika Ekblom

Öppna hyllor målade i samma vita färg som väggpanelen gör att favoritporslinet kommer till sin rätt.

Lantligt rustikt kok gotland

Foto: Ulrika Ekblom

Ett fönster ger trevlig utsikt mot vardagsrummet för den som diskar. Vid slagbordet möter en rå industrilampa en gammaldags kökssoffa och pinnstolar. Golvet är slipat, vitlaserat och lackat vilket gör att det nästan klarar hur mycket som helst.

Rustik kalkstensgard gotland

Foto: Ulrika Ekblom

På sidobordet har Lotta samlat fotoböcker intill farmors loppisfyndade tavla, en kopia av Alexander Roslins Damen med slöjan från 1768.

När huset kom i familjens ägo var det ganska nedgånget, och det var en hel del att göra innan det blev beboeligt. Förutom ett nytt värmesystem har Lotta och Mats satt in ett nytt kök, och väggar och golv har fått ny färg och tapet.

– Vi förstod nog inte riktigt vad vi gav oss inpå, utan var mest glada för att vi fått så mycket hus för pengarna, säger Lotta. Men det är något som rasar varje år i en sådan här gammal byggnad. Det hade stått för kallt i flera år och stenhus mår inte bra av det under vinterhalvåret. Att få in ett nytt vattenburet värmesystem var minst sagt ett projekt.

– Sedan hade en vattenskada i övre badrummet förstört vardagsrummet.

När det gäller inredningen har familjen mycket från Ikea och H&M Home, liksom från loppis.

– Vi har även några saker från Bengan, vår granne, och Spiti i Stockholm. Vi försöker hålla oss lite till vad som passar huset och platsen, men vi är inte så noga. Vi har alltid en massa ungar här så superfina dyra saker och möbler funkar inte.

I det härliga köket är ett fönster upptaget mot vardagsrummet. Det ger extra ljus och är perfekt när man diskar.

På den övre våningen har pojkarna sina rum och Lotta och Mats sitt sovrum. Utsikten mot trädgården och åkrarna i bakgrunden är vidsträckt, och träden ger behaglig skugga i rummet. Här står ett fönster oftast öppet. Intill sovrummet finns också ett nyrenoverat badrum i gammal stil.

Blomsterarrangemand hose doctor vas

Foto: Ulrika Ekblom

En organisk vas från House Doctor får liv av blommor från vildmorot.

Kalkstensgard vardagsrum lantlig rustik stil

Foto: Ulrika Ekblom

De tjocka väggarna i den stora salen är täckta av omålad kalkstensputs. Här ger marockanska sittpuffar och en stor auktionsfyndad soffa en avslappnad känsla.

Kalkstensgard gotland

Foto: Ulrika Ekblom

Gården i Rute fungerar som en verklighetsflykt för familjen.

– Det blir lättare att stänga av krav, stress och jobb. Vi hänger mer i naturen och lever på ett annat sätt här. Det är väldigt härligt, säger Lotta.

En vanlig dag innebär ett minimum av planering.

– Vi vaknar och har inte riktig koll på vad vi ska göra förutom att vi måste handla ännu mer mat till alla ungar samt att något bör prickas av från den där långa ”fix-listan”. Mats och Nick går till bageriet, en för att dricka kaffe och snacka med grannarna och en för att sommarjobba. Jag vattnar någon tragisk växt och försöker förstå hur man styr upp en trädgård.

– Någon ringer och vill åka till Fårö så vi packar lunch och ­hamnar på södra Sudersand, en bra bit från kaoset. Sedan åker vi hem. Tvillingarna och något barn på gatan vill bada i vår pool, så vi hänger runt på tomten ett tag. På kvällen äter vi middag hos familjen Bodén på Furillen, alltid godast mat!

Eftersom det blev rätt mycket renovering i början, när familjen köpte huset, finns inte så många projekt inplanerade.

Sovrum

Foto: Ulrika Ekblom

Det luftiga sovrummet ligger på ovanvåningen. Sängen är bäddad med textilier från Himla.

Kakelugn kalkstensgard i rustik lantlig stil

Foto: Ulrika Ekblom

Gotlandsdesignern Tove Admans opolerade betongljusstakar står i skön kontrast till kakelugnen.

Kalkstensgard rute gotland 1800 tal

Foto: Ulrika Ekblom

Utsikten är vidsträckt över egna odlingar och åkrar.

– Vi gillar det som det är. Det är några fönster som skulle behöva fixas, men vi ligger nog lågt ett tag. Kanske en liten bastu nästa år.

Familjens tips på norra Gotland:

Åk hit även höst och vår. Visst är det härligt på Gotland på sommaren, men att uppleva alla årstider här är någonting speciellt.

Kör till Furillens östra stränder. Här finns fantastisk natur som du garanterat är ensam på.

Ta en pizza hos våra grannar Rute stenugnsbageri. De har norra Europas godaste pizzor.

Besök Bungenäs, halvön som tidigare var ett militärområde. Låna en cykel, ta dig till närmaste stenstrand för bad och avsluta med en lunch på Kalkladan.

Ta med dig grillen en kväll till den vita stenstranden i Bläse.

Åk till Gotska Sandön – en av världens mest magiska platser. Alla svenskar borde åka hit en gång i livet!

Tomten är lättskött men ganska stor; 4 000 kvadratmeter tar lite tid att klippa.

– Det finns lite att göra här ändå, säger Lotta.

När det är dags att flytta tillbaka till Stockholm på hösten saknar Lotta sitt Gotland.

– Jag saknar naturen och havet. Mycket här omkring är orört och vackert. Sedan är själva huset stort och ljust vilket är härligt.

Pojkarna är trötta på allt prat och på att bli fotograferade och vill åka och bada. Så Lotta packar in dem i hundkojan och drar till närmaste kalkbrott. Det gäller att ta vara på varenda minut av den gotländska sommaren.

Shoppa stilen

Housedoctor vas
Vas från House Doctor, läs mer och köp här 

Taklampa industriell
Taklampa i industriell stil från Ellos, läs mer och köp här 

Sangklader himla
Sängkläder från Himla, läs mer och köp här 

Reportaget var med i Lantliv nr 7 2018